Έκθεση "Αφίσες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου"

Posted on 24 Σεπτεμβρίου, 2010 3:50 μμ από

8


Τον κριτίκο επαναστατικής τέχνης υποδύεται ο Back Door Man

Eγκαινιάστηκε χτες και θα διαρκέσει ως τις 23 Οκτωβρίου, η έκθεση του Ινστιτούτου Θερβάντες «Αφίσες του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου».. Πρόκειται για 100 έργα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και επαγγελματίας αρχιτυπογράφος. Αντιγράφω από την Ελευθεροτυπία:.

.

Φλόγες απ’ τους τοίχους.

Της ΠΑΡΗΣ ΣΠΙΝΟΥ.

Σήμερα οι πολεμικές συγκρούσεις προβάλλονται στο τελευταίο δελτίο ειδήσεων. Πριν από μερικές δεκαετίες, όμως, ο πόλεμος ήταν αλληλένδετος με το χαρτί: με το ρεπορτάζ των εφημερίδων, αλλά και με τις εντυπώσεις που προκαλούσαν οι αφίσες. «Μια κραυγή στον τοίχο»: έτσι χαρακτηρίζεται τη δεκαετία του 1930 η αφίσα, που γνωρίζει άνθηση σε όλη την Ευρώπη.

Σε μια γωνιά της, την Ισπανία, ο αιματοβαμμένος Εμφύλιος δίνει αφορμή για συγκλονιστικά έργα. Ιδιαίτερα οι αφίσες της δημοκρατικής πλευράς αναμειγνύουν την πολιτική με την καλλιτεχνική πρωτοπορία, όπως θα δούμε και στην έκθεση «Οι αφίσες του Εμφυλίου 1936-39» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη στο νέα στέγη του Ινστιτούτου Θερβάντες (Μητροπόλεως 23). Πρόκειται για 100 έργα από την πλούσια συλλογή του Ιδρύματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και επαγγελματίας αρχιτυπογράφος.

Επάνω, σκηνή από το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «The good fight» για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Κάτω, αφίσες εποχής ισπανών σχεδιαστών με εμφανείς επιρροές από τον ρωσικό ρεαλισμό. Η γυναικεία μορφή της δημοκρατίας, πολιτικά και κοινωνικά σύμβολα κυριαρχούν.

Επάνω, σκηνή από το αμερικανικό ντοκιμαντέρ «The good fight» για τον Ισπανικό Εμφύλιο. Κάτω, αφίσες εποχής ισπανών σχεδιαστών με εμφανείς επιρροές από τον ρωσικό ρεαλισμό. Η γυναικεία μορφή της δημοκρατίας, πολιτικά και κοινωνικά σύμβολα κυριαρχούν.

Συνήθως η πολιτική εξουσία στηρίζεται πάνω στην εδραιωμένη, παραδοσιακή τέχνη, ωστόσο η βραχύβια κυβέρνηση της ισπανικής Δημοκρατίας έκανε ακριβώς το αντίθετο. «Αναθέτοντας ανεπιφύλακτα την προπαγάνδα στους καλύτερους καλλιτέχνες αφισών της εποχής, έθεσε εαυτόν στα χέρια ενός κινήματος πρωτοπορίας», επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Μανουέλ Γκαρθία. «Η εξήγηση αυτής της ιστορικής «εξαίρεσης» μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι η υπεράσπιση της νομιμότητας της συνταγματικής εξουσίας συνδεόταν με τη μάχη για να συγκρατηθεί το φασιστικό κίνημα που διαφαινόταν πια στην Ευρώπη».

Ισως δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί σχεδιαστές είναι εθελοντές, νεαρής ηλικίας, ακόμα και 16-18 χρόνων. Δρουν στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια, ενώ τα σχέδιά τους εγκρίνονται πρώτα από το υπουργείο Προπαγάνδας. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώνουν καινοτόμες για την εποχή τεχνικές, όπως το κολάζ και το φωτομοντάζ, με δόσεις ευφυΐας και με τη ριζοσπαστική χρήση του χρώματος, της φόρμας και της τυπογραφίας.

Σαρκάζοντας τον καπιταλισμό

Νά πώς εντυπωσίασε το αποτέλεσμα τον Τζορτζ Οργουελ, που περιγράφει στο «Αφιέρωμα στην Καταλονία»: «Παντού έβλεπες επαναστατικές αφίσες με τα καθαρά κόκκινα και μπλε χρώματά τους να πετούν σαν φλόγες από τους τοίχους, κάνοντας τις λιγοστές διαφημίσεις που τις περιστοίχιζαν να μοιάζουν με λεκέδες από λάσπη».

Η κατάταξη στο στρατό, τα πολιτικά σύμβολα, η κοινωνική πρόνοια για την υγεία και την εκπαίδευση είναι ορισμένα από τα θέματα που προπαγανδίζουν οι αφίσες, με έντονες εικαστικές επιρροές από τον ρωσικό ρεαλισμό. Το πεντάκτινο αστέρι, το τουφέκι και η αξίνα, η σφιγμένη γροθιά κυριαρχούν σε πολλές από αυτές, όπως και η γυναικεία μορφή της ισπανικής Δημοκρατίας.

Η αφίσα του έγκυρου εικονογράφου της εποχής Μπαγκαρία διακωμωδεί τον καπιταλισμό, το φασισμό και τη μοναρχία, που θεωρούνται εχθροί του Λαϊκού Μετώπου. Ο Μανουέλ Μονλεόν ζωγραφίζει σβάστικες που καταπιέζουν το λαό. Το πρόσωπο ενός στρατιώτη τυπώνεται πάνω από το προφίλ ενός οπλισμένου πολιτοφύλακα στην αφίσα του Γκαράι. «Κι εσύ τι έκανες για τη νίκη;» ρωτάει ο δείκτης του χεριού που σχεδίασε ο Λορένθο Γκόνι. «Κομμουνιστικό Κόμμα. Πολεμική βιομηχανία. Ισχυρός μοχλός νίκης» γράφει ο Ρενάου.

«Γυναίκες, δουλέψτε για τους συντρόφους που αγωνίζονται» προτρέπει μία από τις πολλές αφίσες με θέμα τη γυναίκα: μάνες, χήρες, εργάτριες, αγρότισσες εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν στην υπεράσπιση των ελευθεριών. Υπάρχουν όμως κι αυτές που ευαισθητοποιούν τα παιδιά: «Αφθονη σίτιση», «Δολοφόνοι!» γίνονται κραυγές διαμαρτυρίας για τη γενοκτονία που συντελείται.

Ο Αλφόνσο Γκέρα, πρόεδρος του ιδρύματος Πάμπλο Ιγκλέσιας, τονίζει ότι την εποχή εκείνη μπήκαν οι βάσεις μιας πραγματικά γνήσιας αντίληψης για την αφίσα «πολύ υψηλού επιπέδου έμπνευσης και τεχνικής. Και εάν η νόμιμη κυβέρνηση είχε κερδίσει τον πόλεμο σήμερα, χωρίς αμφιβολία, η Ισπανία θα ήταν δύναμη πρώτης γραμμής στο διεθνές πάνθεον της γραφιστικής».

 

Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη.

23.09-23.10.2010

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00-13.30 και 16.00-20.00

Σάββατο: 10.00-13.30

http://wp.me/p1pa1c-2uB