Νύχτες Πρεμιέρας: Days 2 & 3

Posted on 20 Σεπτεμβρίου, 2010 3:50 μμ από

0


Into Eternity (Δανία)

Σίγουρα κάποιοι από εσάς θα στεναχωρεθούν μ’αυτά που θα γράψω παρακάτω, αλλά δεν φταίω εγώ. Σας είχα προειδοποιήσει: ανοίχτε το πρόγραμμα και ξεψαχνίστε το. Θα βρείτε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να δείτε.


250.000 τόνοι πυρηνικών αποβλήτων που θα παραμείνουν ενεργά για 100.000 χρόνια -προσπαθήστε λίγο να φανταστείτε πόσο ασύληπτα μεγάλο είναι το νούμερο. Πως θα τα διαχειριστούμε με ασφάλεια; Στο Όνκαλο της Φιλανδίας κατασκευάζεται το μεγαλύτερο υπόγειο αποθετήριο. Όταν η κατασκευή τελειώσει οι δεξαμενές θα σφραγιστούν για να μην ανοίξουν ποτέ ξανά. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε. Πως είναι δυνατόν να προειδοποιήσουμε τους απογόνους μας για τον θανάσιμο κίνδυνο; Πως θα τους εμποδίσουμε να υποθέσουν ότι πρόκειται για ένα θαμμένο θησαυρό; Ποιά γλώσσα και ποιά σημάδια θα καταλάβουν; Ακόμα κι αν καταλάβουν, πως είναι βέβαιο ότι θα σεβαστούν τις οδηγίες μας; Ένα ταξίδι στα έγκατα της γης και στο μακρινό μέλλον…

Εξαιρετικά ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, σε γλώσσα που μπορεί να καταλάβει και ο πιο ανίδεος θεατής. Επιστήμονες εξηγούν τις διαδικασίες, αλλά αφήνουν αναπάντητες τις αυτονόητες ερωτήσεις, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν απαντήσεις. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε καθεστώς αβεβαιότητας & κάπου εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πόσο ρευστός είναι ο κόσμος μας και πόσο προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε με δυνάμεις που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να διαχειριστούμε.

Οφείλω να αναφέρω πως δεν πρόκειται για κανενός είδους «διάλογο» υπέρ ή κατά της πυρηνικής ενέργειας. Πρόκειται για την παρουσίαση ενός γεγονότος. Τα απόβλητα υπάρχουν και πρέπει να διαχειριστούν. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν ξέρω τι θα κάνετε, που θα το βρείτε, κόψτε το λαιμό σας 😉
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη σελίδα http://www.intoeternitythemovie.com/ όπου υπάρχει και ένα link «see the film» αλλά προς το παρόν είναι ανενεργό.
 

Some Days Are Better Than Others/ Μερικές Μέρες Είναι Καλύτερες Από Άλλες (ΗΠΑ)

Νομίζω ότι ο όρος που θα χρησιμοποιήσω δεν είναι ακριβώς δόκιμος, αλλά πρόκειται περί «κλασσικού» Αμερικάνικου ανεξάρτητου κινηματογράφου. Κι όποιος κατάλαβε κατάλαβε! Μια ιστορία χωρίς αρχή, μέση και τέλος, μια αφήγηση της (επαναλαμβανόμενης άρα και τυχαίως διαλεγμένης) καθημερινότητας τεσσάρων ηρώων που ασφυκτυούν στην πραγματικότητα. Ανεκπλήρωτοι έρωτες, μοναξιά, προδοσία, αδιέξοδα. «Χαμένες» ψυχές και χαμένοι άνθρωποι αλλά και όνειρα σε ένα γλυκόπικρο κολάζ που αφήνει στο τέλος την ελπίδα να αναπνεύσει. Εξαιρετικές ερμηνίες, ωραία φωτογραφία, μια ταινία εύθραστη αλλά και υπέροχα απλή και πολύχρωμη, όπως οι σαπουνόφουσκες που συναρπάζουν έναν από τους ήρωες.

L’Arbre Et La Foret/ Το Δέντρο Και Το Δάσος (Γαλλία)

Με αφορμή την κηδεία του γιού του, στην οποία δεν παρίσταται, ο Φρέντερικ ανακοινώνει σε παιδιά και εγγόνια το μεγάλο του μυστικό. Μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων σε ένα δράμα δωματίου με εξαιρετικές στιγμές. «Τι είναι νορμάλ;» αναρωτιέται στις πρώτες σκηνές της ταινίας ο ήρωας. Στα επόμενα 90 λεπτά ανακαλύπτουμε πως όλα μπορούν να επαναπροσδιοριστούν, ακόμα και οι οικογενειακές σχέσεις εφόσον υπάρχει ειλικρίνεια. Μια ματιά σε μια πτυχή των στρατοπέδων συγκέντρωσης που έχει παραμείνει στο σκοτάδι για χρόνια.

Narrator

http://wp.me/p1pa1c-2r8