0 “πολιτισμός” των γραμμάτων, των τεχνών και των απολύσεων

Posted on 7 Σεπτεμβρίου, 2010 4:33 μμ από

2


της Jaquou Utopie

Τα «Ελληνικά Γράμματα» ήταν μέχρι την Πέμπτη, 2 Σεπτέμβρη ένας «ιστορικός» εκδοτικός οίκος. Οι εκδοτικές του συνεργασίες περιλάμβαναν δεκάδες Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους φιγουράριζαν ονόματα όπως ο Ουμπέρτο Έκο, ο Ουίλιαμ Τρέβορ και ο Μπόρχες ή ο Ευγένιος Τριβιζάς και ο Γιάννης Ξανθούλης, και 4500 τίτλοι βιβλίων.

Ιδρύθηκαν το 1957 από τον κ Παπαχριστοφίλου ενώ το 2001 το 51% του οίκου πέρασε στα χέρια του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ο οποίος και τον Μάρτιο του 2007 απέκτησε τελικά το 100% της επιχείρησης. Κι έτσι στα χέρια του εθνικού χορηγού του πολιτισμού, του διαμορφωτή της ελληνικής κοινής γνώμης, του κυρίαρχου του παιχνιδιού στην πολιτική σκακιέρα της χώρας, βρέθηκαν οι τύχες των 100 εργαζομένων στα «Ελληνικά Γράμματα». Αλλά προφανώς δεν βάρυναν αρκετά…

«…Ο όμιλος, στην κυνική ανακοίνωσή του, επικαλείται τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αποφεύγει οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του απέναντι στους εργαζόμενους και αφήνει να διαρρέουν προφορικές υποσχέσεις για αποζημιώσεις αλλά και για κάποιους που μπορεί να βολευτούν με την προϋπόθεση να είναι… καλά παιδιά. Ταυτόχρονα αρνείται τη νομιμότητα του σωματείου, λόγω του ταξικού προσανατολισμού του και της αγωνιστικής του στάσης επικαλούμενη το…  άρθρο 4! Προκλητικά δε ορίζει η ίδια (!) τη… συνέλευση και εκλογές για επιτοπή που θα «διαβουλευτεί», επιδιώκοντας να νομιμοποιήσει τις ομαδικές απολύσεις…» (ΠΡΙΝ, 5/9/10)

Το βιβλίο της καθημερινότητας

Ψάχνοντας τα δημοσιεύματα για το λουκέτο στα Ελληνικά Γράμματα στις εφημερίδες και τα μέσα που δώσαν κάποιο χώρο για να το παρουσιάσουν δεν μπορεί παρά να συνειδητοποιήσει κανείς γρήγορα πως το ζήτημα του πλήγματος στον «πολιτισμό» και η ιστορική προσφορά του οίκου είναι αυτά που εμφανίζονται ως κεντρικά. Ακόμα και στα όρια του «αριστερού» λόγου , με κάποιες εξαιρέσεις, αυτό φαίνεται να υπερτερεί ως ζημιά.

Κι όμως, όποιος πολιτισμός γεννιόταν στα «Ελληνικά Γράμματα» είναι σε μεγάλο μέρος του παιδί των εργαζόμενων στον οίκο. Και το καίριο πλήγμα στον όποιο πολιτισμό διατείνεται πως έχει ο κόσμος των γραμμάτων και των τεχνών έχει ένα όνομα. Λέγεται Απόλυση. Πριν λοιπόν συγκινηθείτε με τα κροκοδείλια δάκρυα των κατεχόντων ευαίσθητες πένες για το λύχνο του πολιτισμού που έσβησε βίαια  στον τυφώνα της οικονομικής κρίσης, ανοίξτε τα μάτια στη βιαιότητα του βιβλίου της καθημερινότητας χωρίς δουλειά, που κανείς  λόγιος δεν βρέθηκε να στηλιτεύσει… βολικά  ξεχνώντας ότι πολιτισμός δεν δημιουργείται καν χωρίς να γραφτεί κάπου η λέξη Αλληλεγγύη.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Ο ΔΟΛ ΠΕΤΑΕΙ 100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η 3η του Σεπτέμβρη, «γιορτάστηκε» με τον καλύτερο τρόπο στο χώρο του βιβλίου και των εκδόσεων γενικότερα. Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα τιμούσε με τον καλύτερο τρόπο τη μέρα αυτή, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους ιστορικότερους και μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους, τα «Ελληνικά Γράμματα».

Με το λουκέτο αυτό ακυρώνεται μια ιστορία 53 χρόνων στον εκδοτικό χώρο που πρόσφερε στον πολιτισμό φέρνοντας σε επαφή τους Έλληνες με πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ιδέες, και πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, τυπογράφους κ.λπ.

Με μια κυνική ανακοίνωση ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που πάντα έχει ως προτεραιότητα τον…πολιτισμό και την…καλλιέργεια, ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά καιοποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου, και του πολιτισμού γενικότερα. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG. Τυχαίο, δε νομίζω…

Με ομόφωνη απόφαση της συνέλευσής μας οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Γραμμάτων αρνούμαστε να συναινέσουμε στο κλείσιμο της εταιρείας και στην προοπτική της ανεργίας που μας οδηγεί ο ΔΟΛ.

Απαιτούμε:

Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και εκπλήρωση όλων των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρείας.

Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ και αρνούνται να πληρώσουν την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Ή ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟMEGA CHANNEL ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ, ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΤΟΥΣ 100 ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Το Σάββατο 4/9 και την Κυριακή 5/9 με την παρουσία αρκετών εργαζομένων από τα «ελληνικά γράμματα», το χώρο του βιβλίου και αλληλέγγυων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις -παρεμβάσεις ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στο 39ο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάπειο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

100 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ «ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΟΛ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ!

Σε ομαδική απόλυση 100 εργαζομένων προχωράει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, ιδιοκτήτης των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά το κλείσιμο ενός από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή, μαζί με τις δεκάδες απολύσεις στον κλάδο του βιβλίου και γενικότερα, δείχνει το επιθετικό, αντεργατικό και πραγματικό πρόσωπο των «μέτρων» ενάντια στην κρίση. Αποδεικνύει ότι την κρίση τους θα την πληρώσουμε όλοι εμείς, την ίδια ώρα που δεκάδες νόμοι και μέτρα παίρνονται για να ενισχύσουν και να σώσουν τους εργοδότες, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρώ δίνονται στις τράπεζες, την ίδια στιγμή που τα πακέτα στήριξης, οι φοροαπαλλαγές και οι διευκολύνσεις στο κεφάλαιο είναι προκλητικές.

Η κυβέρνηση και η εργοδοσία ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν. Έχουν σχέδιο και στόχο να μην αφήσουν όρθιο κανένα εργατικό δικαίωμα, να «τελειώνουν» τώρα, μέσα στη δίνη της κρίσης με ό,τι τους ήταν εμπόδιο. Τα αφεντικά απολύουν, κλείνουν επιχειρήσεις, καταργούν τις συμβάσεις, μειώνουν τους μισθούς. Το κέρδος πρέπει να μείνει κέρδος!

Το λουκέτο στα «Ελληνικά Γράμματα» είναι μια ακόμα απόδειξη για όλα αυτά. Πετιούνται στο δρόμο 100 περίπου εργαζόμενοι, δημιουργώντας παράλληλα τεράστια προβλήματα σε κάθε είδους συνεργάτες των εκδόσεων: συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές κ.λπ. Την ίδια στιγμή ο μεγαλομέτοχος του ΔΟΛ κ. ΨΥΧΑΡΗΣ αγόρασε ποσοστό της τράπεζας FMPG!

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, αυτός ο «εθνικός χορηγός» του…πολιτισμού, με μια κυνική ανακοίνωση ενημέρωσε τους εργαζόμενους πως σε 10 μέρες (!) χάνουν τη δουλειά τους, εναρμονιζόμενος πλήρως με το πνεύμα του Μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής. Στην ανακοίνωση αυτή αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά και οποιαδήποτε γραπτή δέσμευση για εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για αντίστοιχες αντεργατικές μεθοδεύσεις σε όλο τον κλάδο του βιβλίου.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης των εργαζόμενων των «Ελληνικών Γραμμάτων» που δεν συναινούν στο κλείσιμο της εταιρείας. Βρίσκεται με όλες τις δυνάμεις του δίπλα στο επιχειρησιακό σωματείο των «Ελληνικών Γραμμάτων» και στους εργαζόμενους της εταιρίας με το αίτημα να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και να εκπληρωθούν όλες οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τη μείωση των κερδών των μετόχων του ΔΟΛ. Οι εργαζόμενοι αρνούμαστε να πληρώσουμε την κακοδιαχείριση ή τα λάθη προηγούμενων και τωρινών διοικήσεων.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο του Βιβλίου-Χάρτου, αλλά και όλα τα σωματεία, το εργατικό κίνημα και τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού να αντισταθούν στις απολύσεις και το κλείσιμο. Να αγωνιστούν ώστε να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια.

Με τις αγωνιστικές μας αποφάσεις, τις κινητοποιήσεις, τον αγώνα μας θα ανατρέψουμε το βάρβαρο μέλλον των απολύσεων και της ανεργίας.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

……………………………………………………………………………………………………….

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ, ΑΤΤΙΚΗΣ

Λόντου 6 (β’ όροφος) Εξάρχεια, 210-3820537, sylyp_vivliou@yahoo.gr,

http://www.bookworker.gr

http://wp.me/pPn6Y-2fh