“Παρακαλώ μη ζωγραφίζετε …”

Posted on 6 Σεπτεμβρίου, 2010 3:49 μμ από

29


Αναδημοσίευση από το The border is the problem

Μεταφράζει η Ελένη Δημητριάδου

Δημοσιευμένο στις 28 Αυγούστου

Σήμερα, Σάββατο, ήταν η προκαθορισμένη μέρα για τη δράση Frontex στη Σάμο. Κατακτήσαμε την πρώτη μας νίκη το πρωί, όταν όλα τα σκάφη της ακτοφυλακής και της Frontex αποσύρθηκαν από το λιμάνι και εξαφανίστηκαν, άγνωστο που. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν επιστρέψει. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τον χώρο στον οποίο αγκυροβολούν τα σκάφη τους κατά τη διάρκεια της μέρας … τώρα είναι άδειος. Απο-στρατικοποιήσαμε και απομακρύναμε τη Frontex από το Βαθύ, τουλάχιστον για μια μέρα..

Νωρίς το απόγευμα, ξεκινήσαμε τη διαδήλωσή μας κατά μήκος της προκυμαίας. Η θεματική της επικέντρωση είχε τη μορφή μιας παρέλασης χαιρετισμού της αναχώρησης της Frontex, απλά επειδή εμείς θέλουμε να φύγουν από κει και να μη ξαναγυρίσουν ποτέ. Κάναμε μια ενδιάμεση στάση στην Πλατεία Πυθαγόρα, την κεντρική πλατεία της πόλης. Μοιράσαμε διάφορα φυλλάδια σε διαφορετικές γλώσσες, με σκοπό να πληροφορήσουμε τόσο τους κατοίκους της Σάμου όσο και τους τουρίστες τι είναι αυτό που αποδοκιμάζουμε σε σχέση με την Frontex. Όπως μπορείτε να μαντέψετε, κάναμε και ομιλίες.

Η επόμενη στάση μας έγινε στο ξενοδοχείο Σάμος, που επίσης βρίσκεται στην προκυμαία, ακριβώς απέναντι από το σημείο αγκυροβόλησης των σκαφών της ακτοφυλακής και της Frontex και είναι το ξενοδοχείο στο οποίο μένουν τα μέλη των διεθνών πληρωμάτων της Frontex. Στο Ιταλικό σκάφος υπάρχει ένας συνοριοφύλακας από την Ουγγαρία, ενώ στο Ολλανδικό ταχύπλοο υπάρχει ένας συνοριοφύλακας από τη Λιθουανία. Αυτός είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούν για τη δικτύωσή τους και για να γνωρίζονται μεταξύ τους. Έτσι, ενημερώσαμε τους υπόλοιπους φιλοξενούμενους τους ξενοδοχείου Σάμος για το ποιόν των ανθρώπων με τους οποίους μοιράζονται την παραμονή τους στο ξενοδοχείο, και τους ενθαρρύναμε να επιδιώξουν μια συζήτηση μ’ αυτούς τους ιδιαίτερους ενοίκους, για την περίπτωση που θα ήταν πιθανό γι’ αυτούς να εξηγήσουν, έστω για μια φορά, για ποιο λόγο συμμετέχουν στον αποκλεισμό των συνόρων.

Στη συνέχεια προχωρήσαμε στο κτήριο της ακτοφυλακής, ακριβώς μπροστά στο οποίο είναι εγκατεστημένο το θάλαμο-φυλάκιο της Frontex στο οποίο αναφερθήκαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ. Αν και δε μοιάζει να είναι ιδιαίτερα βαρύ, αυτό δεν το απομάκρυναν όπως έκαναν με τα σκάφη. Ωστόσο, θεώρησαν ότι θα ήταν πολύ έξυπνο από πλευράς τους απλά να αφαιρέσουν το χαρτί που δήλωνε ότι αυτό το θάλαμο-φυλάκιο είναι πράγματι το «Διοικητικό Κέντρο Επιχειρήσεων» της Frontex στη «Νήσο της Σάμου». Εμείς, όμως, είχαμε ξαναπάει εκεί και το γνωρίζαμε ήδη. Και εφόσον η Frontex δεν έκανε πραγματικά καμιά κίνηση να μας προσεγγίσει, εμείς αφήσαμε πίσω κάποια μηνύματα, ίσια-ίσα για να προσδιορίσουμε σωστά το ποιοι είναι. Κάποια στιγμή, ένας όργανο της ακτοφυλακής ήρθε και μας είπε :

«παρακαλώ μη ζωγραφίζετε» …

αλλά αφού τους αφήσαμε ήσυχους μας άφησαν ήσυχους κι εκείνοι. Μετά από λίγη ώρα φύγαμε ολοκληρώνοντας έτσι τη δράση. Μια καλή και αποδοτική δράση θα πρέπει να αποτελέσει την αρχή ενός τοπικού διαλόγου για το αν είναι καλό ή όχι να έχουν εκεί την παρουσία της Frontex. Σε τελευταία ανάλυση, είναι η Συνοριακή Υπηρεσία της Ε.Ε που μέσα από τις πρακτικές που ασκεί στα σύνορα κάνει συνεχώς πιο δύσκολη – και στ’ αλήθεια θανατηφόρα – την προσπάθεια των προσφύγων να βρουν την ασφάλεια που αναζητούν. Είναι γι’ αυτό, αλλά και όχι μόνο γι’ αυτό, που εμείς αντιτασσόμαστε στη Frontex, και σήμερα δηλώσαμε με σαφήνεια αυτή μας την αντίθεση.

http://wp.me/pPn6Y-2eQ