Αναδημοσίευση από το Blog ΚΕΛΑΗΔΙΣΜΑΤΑ
γράφει ο tsalapeteinos
Ένα ΦΕΚ σαν όλα τ’ άλλα; Δεν παρατηρείτε τίποτα περίεργο; Ίσως μόνο την ημερομηνία δημοσίευσης… Δύο μέρες μετά το δεκαπενταύγουστο, εν μέσω θερινής ραστώνης, καύσωνος και των καθιερωμένων “μπάνιων του λαού”. Ας το προσέξουμε όμως περισσότερο…
Προσπερνούμε τις εγκρίσεις υπερωριών κάποιων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, τις χορηγήσεις αδειών κυκλοφορίας φαρμάκων κλπ, για να εστιάσουμε στη διπλανήσυμφωνία εκτέλεσης έργων για λογαριασμό του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων από την εταιρία “Κοινωνία της Πληροφορίας” Α.Ε. (σελ. 4 του ΦΕΚ).
Στη σελ. 4 λοιπόν, ορίζονται τα εξής:
Επαναλαμβάνω το ποσό με μεγαλύτερους και εντονότερους χαρακτήρες:
€ 21.819.070,00 !!!!
Με άλλα λόγια, σχεδόν 22 εκ. ευρώ για τη δημιουργία 3 κρατικών ιστοσελίδων! Θυμίζω πως πριν ένα χρόνο περίπου είχε προκαλέσει αίσθηση – και δικαίως – το 1 εκατομμύριο που είχε κοστίσει η νέα ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου… Τότε βέβαια είχαμε μπει σε προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας ο νυν πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι… “Λεφτά υπάρχουν“!
Δεν μας διευκρίνισε σε ποιές ακριβώς τσέπες υπήρχαν τα λεφτά και πως ήταν διατεθειμένος να τους τα αποσπάσει. Οι διευκρινίσεις πάντως του αρμόδιου υπουργείου, ότι το έργο είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να περιοριστεί το κόστος του, δεν είναι καθόλου πειστικές.
Ενώ λοιπόν χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες καλούνται να κάνουν οικονομικές θυσίες και να “βάλουν πλάτη” προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι του διαβόητου μνημονίου, ενώ αποστερούνται απαραίτητοι πόροι για τη λειτουργία δημόσιων σχολείων, πανεπιστημίων, νοσοκομείων, υπηρεσιών όπως η πυροσβεστική κ.α., φαίνεται ότι συνεχίζεται να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα, συχνά με ύποπτους αποδέκτες! Άραγε δεν υπάρχουν σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα ικανοί νέοι επιστήμονες για να “στήσουν” αυτές τις ηλεκτρονικές “πύλες” (portals); Και αν δεν υπάρχουν και ήταν αναγκαίο να επιστρατευτεί κάποια ιδιωτική εταιρία όπως η Unisystems, στην οποία φέρεται να έχει ανατεθεί το έργο, δεν γινόταν να επιτευχθεί πιο συμφέρουσα για το δημόσιο συμφωνία; Και αν δε γινόταν ούτε αυτό, μήπως σε τελική ανάλυση ήταν προτιμότερο να απορριφθεί το έργο ως ασύμφορο και να διατεθούν τα 22 εκ. ευρώ για πιο χρήσιμες υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους, ή ανθρώπινους πόρους όπως καθηγητές, νοσηλευτικό προσωπικό, πυροσβέστες ή για να ανακουφιστούν κάποιοι συμπολίτες μας που ζουν στα όρια της φτώχειας;
Για να μη φανεί πως επιρρίπτουμε ευθύνες γενικά και αόριστα, ορίστε ποιος υπογράφει την παραπάνω συμφωνία στο ΦΕΚ:
Δε λέμε πως ο κ. Ρέππας, ο οποίος μάλιστα έχει τη φήμη έντιμου πολιτικού, είναι αποκλειστικά υπεύθυνος και ότι υπάρχει με βεβαιότητα κάτι νομικά επιλήψιμο στη συμφωνία. Αλλά οπωσδήποτε ως ανώτερος ιεραρχικά πολιτικός προϊστάμενος φέρει μεγάλη ευθύνη και είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις, καλύτερες από αυτές που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΜΕ. Και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις και ατασθαλίες να “πέσουν κεφάλια” άμεσα και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για ακύρωση της συμφωνίας ή επαναδιαπραγμάτευσή της με ευνοϊκότερους για το δημόσιο όρους. Διαφορετικά ο κ. Ρέππας να είναι προετοιμασμένος να υποστεί τις συνέπειες, όπως και ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και οι συνέπειες φοβούμαι πως δεν θα είναι απλά το περίφημο “πολιτικό κόστος”…
Συνάπτω επίσης βίντεο που περιέχει την ανάδειξη του θέματος από το “Αποκαλυπτικό Δελτίο” του EXTRA3 (από Στοχασμός – Πολιτική).
Αναδημοσιεύει η Jaquou Utopie
Back Door Man
27 Αυγούστου, 2010 5:30 μμ
Λοιπόν επειδή το θέμα βρωμάει λαικισμό και άγνοια (δεν το λέω για σένα Jaquou 🙂 ) και επειδή δεν θα χαρακτήριζα τον Παπαγιάννη ως πρώτυπο δημοσιογραφου, ας πω μια άποψη.
Δηλώνω εξ’ αρχης αγνοια για το τι σημαίνει το εν λόγω πρόγραμμα, για την χρησιμότητα του και το αν είναι ή όχι υπερβολικό το κόστος του. Είμαι όμως απόλυτα σιγουρος ότι την ίδια με μένα άγνοια έχουν και οι εύκολοι κατήγοροι του.
Κατ’ αρχήν δεν φαίνεται να είναι 3 ιστοσελίδες, το b μου μοιάζει με πρόγραμμα τηλεματικής, κάτι σαν αυτά που έχει στις αποβάθρες του μετρό. Αν είναι κάτι τέτοιο δεν μου φαίνεται κακο, κάτι τέτοιο είχε εξαγγελθει προ ολυμπιάδας και τίποτα.
Η Κοινωνία της Πληροφορίας ιδρύθηκε για την εκτέλεση έργων πληροφορικής στη δημόσια διοίκηση από τα κονδύλια των Κ.Π.Σ και του ΕΣΠΑ δλδ με κοινοτική χρηματοδότηση. (Στο 9. του ΦΕΚ αναφέρει «Το γεγονός ότι από την εφαρμογή της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού.»
Kαι μπορεί να αντιτάξει κανείς «Τι του λείπει του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι» αλλά το μόνο σίγουρο είναι οτι τα λεφτα αυτά δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε σχολεία, νοσοκομείων κλπ αλλά θα χανόντουσαν. Και οι ίδιοι με την ίδια ευκολία θα μιλούσαν για χαμένα κονδύλια, αναχρονιστικό δημόσιο, τριτοκοσμικές συγκοινωνίες κλπ κλπ
Το παρήγορο που βλέπω σ’ αυτό είναι η αυξημενη πίεση λογοδοσίας για το δημόσιο χρήμα και ως εκ τούτου εξαναγκασμός στους κρατούντες για παροχή εξηγήσεων
tsalapeteinos
27 Αυγούστου, 2010 11:52 μμ
Ούτε εγώ θεωρώ τον Παπαγιάννη υπόδειγμα δημοσιογράφου, απλά σχολιάζουμε την είδηση. Η σκληρή κριτική δεν είναι λαϊκισμός – ακόμα κι αν αποδειχτεί false alarm. Κάποιος πρέπει να ελέγχει την εξουσία, ειδικά αν αυτή δεν έχει δώσει δείγματα «πρότερου έντιμου βίου».
Φαίνεται πως ο Back Door Man είναι περισσότερο ενημερωμένος ή ειδήμων στο αντικείμενο από αυτόν που συνέταξε την διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΜΕ (η οποία εστιάζει στο ότι το κονδύλι είχε εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ). Τα χρήματα αυτά πιθανότατα δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε άλλα έργα. Η κοινωνική πρόκληση ωστόσο παραμένει όταν απλά προστίθενται στο τζίρο μιας από τις εταιρίες του καρτέλ της πληροφορικής. Προσυπογράφω δε την τελευταία πρόταση του BDM.
Back Door Man
28 Αυγούστου, 2010 1:15 πμ
Δεν ξέρω πόση ειρωνία κρύβει το «Φαίνεται πως ο Back Door Man είναι περισσότερο ενημερωμένος ή ειδήμων στο αντικείμενο από αυτόν που συνέταξε την διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΜΕ», από την πρώτη στιγμή δήλωσα ασχετος. Το «το θέμα βρωμάει λαικισμό και άγνοια» πάντως δεν αφορά ούτε εσένα, μόνο τώρα είδα ότι ήταν δική σου ανάρτηση και όχι της Jaquou. Εγώ εστίασα στο γεγονός ότι γίνεται μια καταγγελία ουσιαστικά ατεκμηρίωτη αφού δεν ξέρουν γιατι πράγμα μιλάνε μιλώντας για τρεις ιστοσελίδες και το «κάντε τα λεφτά νοσοκομεία» αφού αυτό δεν γίνεται με τα συγκεκριμένα κονδύλια. Θα δεχόμουν την κριτική αν έβλεπα κατι που να με μου δείχνει ότι το κόστος είναι υψηλο, ότι είναι έργο άχρηστο ή ότι απλά προστίθενται στο τζίρο μιας από τις εταιρίες του καρτέλ της πληροφορικής όπως λες και συ.
Συνυπογράφω το «Κάποιος πρέπει να ελέγχει την εξουσία, ειδικά αν αυτή δεν έχει δώσει δείγματα “πρότερου έντιμου βίου”».
ggia
28 Αυγούστου, 2010 2:15 πμ
το ενδιαφέρον θα είναι να αναπτυχθούν οι σελίδες σε κάποια πλατφόρμα ανοικτού λογισμικού..
αν θυμάμαι καλά κάτι τέτοιο είχε γίνει στο παρελθόν με την σελίδα του Δήμου Αθηναίου, πάλι μεγάλο ποσό και η σελίδα στήθηκε σε drupal (open source).
κ.κ.
28 Αυγούστου, 2010 9:53 πμ
Κατ’ αρχήν τα 22 εκατομμύρια δεν τα αιτιολογεί ο Τσιόκας! Λέει πως η δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε για να επαναδιαπραγματευτούνε το ποσό! Γιατί όμως ανατίθενται έργα σε ιδιώτες; Δεν υπάρχουν τεχνικές υπηρεσίες στα υπουργεία στελεχωμένες με εξειδικευμένους επιστήμονες; Επίσης δεν καταλαβαίνω τα σχόλια περι εντιμότητας του Ρέππα. Ξ
κ.κ.
28 Αυγούστου, 2010 10:00 πμ
Συνεχίζω. Αυτή η κυβέρνηση που υπέγραψε το μνημόνιο είναι πουλημένη και προδοτική. Αν ήταν έντιμος έπρεπε να έχει παραιτηθεί προ πολλού. Εξάλλου στο υπουργείο του γίνονται πολλά, και πρώτα πρώτα ιδιωτικοποήσεις της δημόσιας περιουσίας και των δημόσιων αγαθών όπως ο ΟΣΕ. Επίσης είναι υπέυθυνος και για τους υφυπουργούς του, ένας εκ των οποίων είναι συγγενής με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο στο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών και στο παρελθόν φρόντισε με νομοθετήματα του να εξασφαλίσει τα συμφέροντα τους σε βάρος του δημόσιου χώρου…
Jaquou
28 Αυγούστου, 2010 11:54 πμ
Μπαίνουμε δυναμικά στην ψηφιακή εποχή…
On line τα αντίγραφα Ποινικού Μητρώου
Αντίγραφα ποινικού μητρώου on line, ηλεκτρονική παρακολούθηση των δικογράφων και ηλεκτρονική παρακολούθηση των φυλακών είναι τα αντικείμενα τριών έργων πληροφορικής συνολικού προϋπολογισμού 37.265.383,35 ευρώ, που προκηρύσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης
Συγκεκριμένα:
1) Εθνικό Ποινικό Μητρώο. Το έργο αφορά τη δημιουργία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Ποινικού Μητρώου, όπου θα καταχωρούνται με σύγχρονο και συστηματικό τρόπο τα Ποινικά Μητρώα των Πολιτών από το σύνολο των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας.Οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση κα να λαμβάνουν αντίγραφο Ποινικού Μητρώου μέσω του δικτυακού τόπου.(Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 13.869.087 ευρώ).
2) Ηλεκτρονική κατάθεση και παρακολούθηση δικογράφου – On line εξυπηρέτηση δικηγόρων, δικαστών, πολιτών. Αποτελεί έργο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη, την υποστήριξη της πολιτείας στην άσκηση της πολιτικής της, τον περιορισμό των δαπανών και την ορθολογικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και μη πόρων της Δημόσιας Διοίκησης, την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της Δικαιοσύνης. (Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 4.477.482,45 ευρώ)
3) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Καταστημάτων Κράτησης Η υλοποίηση του έργου είναι εξέχουσας σημασίας, και στοχεύει στο να αντιμετωπίσει προβλήματα και να βελτιώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία του Ελληνικού σωφρονιστικού συστήματος, καλύπτοντας μεγάλο φάσμα αναγκών. (Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 5.584.815 ευρώ).
4) Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την διασύνδεση των αποφυλακιζομένων με την κοινωνία. Οι ψηφιακές υπηρεσίες που θα αναπτυχθούν και θα προσφέρονται είναι η υπηρεσία επαγγελματικού προσανατολισμού – ανεύρεσης εργασίας, υπηρεσίες εκποαίευσης κ.λπ. (Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 680.497,50).
5) Αναβάθμιση Ψηφιακών Υπηρεσιών Ελεγκτικού Συνεδρίου. Αντικείμενο του έργου αποτελεί η αναβάθμιση του υφιστάμενου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η δημιουργία νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες , στοχεύοντας στη δημιουργία του τεχνολογικού πλαισίου που εξασφαλίζει την ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την πληρέστερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της χώρας. (Συνολικός Προϋπολογισμός έργου: 11.337.007,80 ευρώ).
http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1318310&nt=103
Zaphod
28 Αυγούστου, 2010 1:13 μμ
H αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται για «3 sites» (που κοστίζουν 22 εκατ. ευρώ). Το πρώτο είναι όντως ένα (σύνθετο) site και το τρίτο ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Το δεύτερο όμως πρόγραμμα, αφορά κατά πάσα πιθανότητα την κατασκευή δικτύου και τοποθέτηση ηλεκτρονικής υποδομής σε σταθμούς και ΜΜΜ. Ένα ανάλογο πρόγραμμα τηλεματικής, για την ενημέρωση των επιβατών (μόνο) του Μετρό, είχε το 2004 προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ (http://www.naftemporiki.gr/presspoint//release.asp?id=37111). Η αλήθεια επίσης είναι ότι δεν είμαι σίγουρος αν στις προτεραιότητες μίας καταρρέουσας οικονομίας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση στην «ενημέρωση των επιβατών των ΜΜΜ». Σίγουρα, ενταγμένα στην ΚτΠ, απορροφούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα (Δ’ ΚΠΣ). Ωστόσο, επειδή είμαστε συνηθισμένοι σε υπερκοστολογημένα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω τρεις και τέσσερις φορές, ενώ συχνά δεν παραλαμβάνονται καν, είναι απολύτως απαραίτητο να τα ξεψαχνίζουμε. Ειδικά στην εποχή που ο «σοσιαλβάρβαρος» πρωθυπουργός επιχειρεί να μας πείσει ότι η κατάντια μας ωφείλεται στον Έλληνα συνταξιούχο τον οποίο πρέπει να φιλοδωρήσουμε με μία… ευθανασία.
Πιο προκλητικός -κατ’ εμέ- είναι ο προϋπολογισμός του Υπ. Δικαιοσύνης για προγράμματα που κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχτούν χρυσοφόρες φούσκες. Ειδικά το τέταρτο (περί επανένταξης των αποφυλακισθέντων) μου βρωμάει πολύ άσχημα.
Panoszp
28 Αυγούστου, 2010 3:18 μμ
Από που προκύπτει η «εντιμότητα» του Ρέππα;
tsalapeteinos
28 Αυγούστου, 2010 10:02 μμ
Πρόσθετες διευκρινίσεις για τα έργα του ΥΜΕ δίνουν οι σύνδεσμοι που άφησε ο costinho στη δική μου ανάρτηση. Συνολικά καλύπτει και εμένα το προηγούμενο σχόλιο του Zaphod.
Marx Factor
29 Αυγούστου, 2010 10:57 μμ
Ας δεχτώ «κιτρινισμό και λαικισμό»…και κατα την προσφιλή σε μας τους Ελληνες τακτική ας πετάξω το μπαλάκι αλλού…οσοι διασχίζετε την Ερμου θα έχετε προσέξει τη ταμπέλα του μετρό που λέει οτι για μήκος 1,5 χιλιομέτρου το προυπολογισμένο κόστος είναι κάπου 50 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή 33 χιλιάδες ευρώ το μέτρο….δεν συζητώ οτι στο τέλος αυτό το κόστος θα υπερβεί το προυπολογισμένο απλά σκεφτείτε το…ενα μέτρο 33 χιλιάρικα…και παραδεχτείτε επιτέλους οτι σε όλα τα δημόσια η ιδιωτικά έργα ο προυπολογισμός ειναι το «Μεγάλο Φαγοπότι» και δεν υπάρχει κανένας κιτρινισμός σε αυτό…ειναι η πραγματικότητα.
tsalapeteinos
31 Αυγούστου, 2010 12:35 μμ
Αν από τη μια άκρη είναι ο λαϊκισμός και από τη άλλη η συγκάλυψη, τότε ναι, είμεθα λαϊκισταί!
Karageuz
8 Δεκεμβρίου, 2010 5:30 μμ
To εργο ανελαβε (και ειναι οριστική ανάθεση) ή γνωστη ξενταμπανιασμένη εταιρεία UniSystems του κου Φεσσα.
Στην συγκεκριμένη εταιρεία η διαφθορά μεταξύ των μεσων και ανωτερων στελεχών ειναι τοσο γνωστή στην αγορά της πληροφορικής που οι ανταγωνιστές την αποκαλούν Κολομβία.
(ημέρες κανονικής αδειας και αναρωτικές μοιράζονται μονο σε ημετέρους , το ιδιο και η μισθοδοσία κτλ)
Υπενθυμίζω οτι πρόσφατη εισαγγελική ερευνα στους λογαριασμούς του κου Μαντελη απέδειξε οτι περαν της Siemens , ειχαμε σπόνσορινγκ και απο την Infoquest Θυγατρική της εν λόγω εταιρείας φάντασμα