Κοινωνίες Μοιράσματος – Μια συλλογή ανθρωπολογικών κειμένων.

Posted on 27 Αυγούστου, 2010 12:35 πμ από

36


Τι είναι ο «πρωτόγονος κομμουνισμός»;

Τι σημαίνει ο όρος «κυνηγοί τροφοσυλλέκτες» ;

Υπήρξαν πρωτόγονες κοινωνίες με πραγματικά εξισωτικές διεργασίες ανάμεσα στα δύο φύλλα;

Οι πρωτόγονες κοινωνίες των τροφοσυλλεκτών κυνηγών ήταν κοινωνίες της σπάνης;

Το ξέρω οτι στην παρούσα κοινωνική αλλα και οικονομική κατάσταση το να διαβάζει κανείς για την σύγχρονη ανθρωπολογική έρευνα μπορεί να μη φαντάζει τόσο επίκαιρο, αλλά είναι πράγματι έτσι;

Είναι ότι καλύτερο να πέφτει κανείς σε ένα τέτοιο πλούτο γνώσεων, σε μια έκδοση η οποία ανθολογεί επιστημονικά κείμενα αιχμής, αλλά και που μπορεί να διαβαστεί και απο τους μη εξειδικευμένους αναγνώστες, δίνοντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των θεμάτων που διαπραγματευεται…

Η ανθολογία κειμένων με τίτλο «Κοινωνίες Μοιράσματος» – Οι Σύγχρονοι Κυνηγοί Τροφοσυλλέκτες κυκλοφορει απο τις Πολιτειακές Εκδόσεις σε μετάφραση και επιμέλεια του Θανάση Κουράβελου.

To βιβλίο ξεκινάει με ένα κλασικό πλέον(απο όσο κατάλαβα) κείμενο της σύγχρονης ανθρωπολογικής έρευνας, απο τον Μάρσαλ Σάλινς,ανθρωπολόγο και ακτιβιστή της δεκαετίας του ΄60. Η σειρά των κειμένων είναι χρονολογική και έτσι δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να έχει αντίληψη όλων των ερευνών και των συμπερασμάτων και το πώς αυτά επηρέασαν τους μετέπειτα ερευνητές, ενω εκτεταμένες είναι οι παραπομπές, οι  σημειώσεις στο τέλος του βιβλίου αλλα και η προτεινόμενη βιβλιογραφία.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει το κείμενο «Σκέψεις για το πρωτόγοννο κομμουνισμό, του ανθρωπολόγου και κριτικού Μαρξιστή, Ρίτσαρντ Λή, με πολυετή πρωτογεννή έρευνα απο το 1965 σε τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες της ερήμου Καλαχάρι στη Μποτσουάνα. Η έκδοση ολοκληρώνεται με ένα επίμετρο γραμμένο απο τον μεταφραστή με τίτλο «Για τις κοινωνίες μοιράσματος και τη σημασία τους για μας σήμερα».

Τελειώνω παραθέτωντας το κείμενο που υπάρχει στο οπισθόφυλλο της έκδοσης.

«Αυτοί οι λαοί -οι Εσκιμώοι, οι Αυστραλοί Αβοριγίνες, οι Αφρικανοί Βουσμάνοι και άλλες παρόμοιες πληθυσμιακές ομάδες – αντιπροσωπεύουν την παλαιότερη και ίσως πιο επιτυχημένη περίπτωση ανθρώπινης προσαρμογής. Μέχρι και 12.000 χρόνια πρίν, ολόκληρη σχεδόν οι ανθρωπότηταζούσε με αυτόν το τρόπο. Τους τελευταίους αιώνες, οι κυνηγοί έχουν οπισθοχωρήσει άρον άρον ενόψει του οδοστρωτήρα της νεοτερικότητας. Ο ενθουσιασμός, όμως, για τους κυνηγετικούς λαούς και τον τρόπο ζωής τους παραμένει ισχυρός. Οι κυνηγοί-συλλέκτες στέκονται στην αντίπερα όχθη της πολυπληθούς αστικής ζωής, όπως αυτή βιώνεται σήμερα απο τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο,οι ίδιοι αυτοί κυνηγοί γνωρίζουν, ίσως, τις απαντήσεις-κλειδιά σε ορισμένα απο τα σημαντικότερα ερωτήματα για την ανθρώπινη συνθήκη. Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν χωρίς το κράτος η την αγορά; μπορούν να ζήσουν χωρίς συσσωρευμένη η «προηγμένη» τεχνολογία; Μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν με τη φύση χωρίς να την καταστρέφουν; Σημαντικότερα όλων, μπορούν οι άνθρωποι να διάγουν ένα βιώσιμο βίο βασισμένο στο μοίρασμα και τη συνεργασία;»

risinggalaxy

σύντομος δεσμός    http://wp.me/pPn6Y-28t

Posted in: Κόσμος