Ημέρες Κου Κλουξ Κλαν στην Αριζόνα

Posted on 7 Αυγούστου, 2010 1:38 μμ από

0


Του Άρη Χατζηστεφάνου

Ημέρες Κου Κλουξ Κλαν ξύπνησαν και πάλι στη σκοτεινή καρδιά της Αμερικής με τη νέα αντιμεταναστευτική νομοθεσία που ψήφισε η πολιτεία της Αριζόνα. Ο νόμος επιτρέπει στις αστυνομικές αρχές να πραγματοποιούν ελέγχους σε πολίτες για τους οποίους έχουν «βάσιμες υποψίες» ότι βρίσκονται παράνομα στη χώρα. Η πρώτη ποινή, σε περίπτωση που εντοπιστούν χωρίς τα νόμιμα έγγραφα, προβλέπει φυλάκιση έως και έξι μηνών ενώ μπορεί να ακολουθήσει οριστική απέλαση από τη χώρα. Πρακτικά οι αρχές αποκτούν έτσι το δικαίωμα να παρενοχλούν εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι μπορεί ακόμη και να γεννήθηκαν στις ΗΠΑ αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να πάρουν την άδεια νόμιμης παραμονής.

Καθώς άλλες δέκα πολιτείες εξετάζουν την ψήφιση σχετικών νόμων αρκετοί αναλυτές προβλέπουν ξέσπασμα φυλετικών συγκρούσεων ειδικά σε πολιτείες όπου ο πληθυσμός των Λατίνων αποτελεί την πλειονότητα. Μόνο στην Αριζόνα υπολογίζεται ότι ζουν μισό εκατομμύριο άνθρωποι χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα που ζητά η πολιτεία.

Να σημειωθεί ότι η Αριζόνα ήταν η πρώτη πολιτεία, η οποία αψηφώντας εμμέσως πλην σαφώς την εξουσία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δημιούργησε δικές της ομάδες συνοριοφυλάκων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη σύγχρονη και «νομιμοποιημένη» εκδοχή των παρακρατικών ομάδων που δημιουργούσε η Κου Κλουξ Κλαν άλλοτε με την ανοχή και τη σιωπηρή στήριξη της Ουάσινγκτον και άλλοτε σε κόντρα με τις επιταγές της κεντρικής κυβέρνησης. Αξίζει παρενθετικά να σημειώσουμε ότι στην μακρόχρονη ιστορία της η Κου Κλουξ Κλαν δεν στράφηκε μόνο εναντίων των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ αλλά εξαπέλυσε πογκρόμ και εναντίων συνδικαλιστών αλλά και μεταναστών. Άλλωστε η δημιουργία της ελληνοαμερικανικής ένωσης ΑΧΕΠΑ έγινε προκειμένου να αντιμετωπίσουν οι έλληνες μετανάστες τη ρατσιστική και ξενοφοβική οργή των κουκουλοφόρων δολοφόνων της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Το μένος εναντίων των μεταναστών έχει λάβει χαρακτηριστικά παροξυσμού στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι μάλιστα δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την μεταναστευτική τους πολιτική για να πετύχουν μικροπολιτικά χτυπήματα εναντίον του προέδρου Ομπάμα. Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές της Αριζόνα αμέσως μετά την ψήφιση της σκοταδιστικής νομοθεσίας, προώθησαν νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών του 2012 να παρουσιάζουν πιστοποιητικά γέννησης – μια ανόητη αλλά πολιτικά φορτισμένη επίθεση στην καταγωγή του σημερινού προέδρου. Από την πλευρά του ο πρώην υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων Τζον ΜακΚέιν με εμφανή πλέον τα σημάδια πολιτικής (πιθανότατα και γεροντικής) άνιας περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες προκαλούν εσκεμμένα τροχαία δυστυχήματα στους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους!

Παρά το γεγονός πάντως ότι το μεταναστευτικό τροφοδότησε ένα νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, αρκετοί αναρωτήθηκαν μήπως τελικά και οι δημοκρατικοί βρίσκονται… στο στρατόπεδο των αντιπάλων τους. Παρά τις ρητορικές επιθέσεις εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ο πρόεδρος Ομπάμα αρκέστηκε σε διακοσμητικές τοποθετήσεις μαύρων και ισπανόφωνων σε δευτερεύουσες κυβερνητικές θέσεις ενώ παράλληλα κλιμάκωσε το κυνήγι των μεταναστών που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, οι απελάσεις μεταναστών γνώρισαν σημαντική αύξηση σε σχέση με την προεδρία Μπους, φτάνοντας τις 300.000. Η απροθυμία άλλωστε της Ουάσινγκτον να νομοθετήσει αποτελεσματικά για την νομιμοποίηση της Ουάσινγκτον είναι αυτή που δίνει τώρα το δικαίωμα σε αρκετές πολιτείες να προωθούν τις εκτρωματικές νομοθετικές ρυθμίσεις. Η πολιτική Ομπάμα έχει προκαλέσει προστριβές και με την κυβέρνηση του Μεξικού η οποία σε πρόσφατη ανακοίνωση της, με αφορμή την ψήφιση του νόμου στην Αριζόνα, επικαλέστηκε το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα του ανθρώπου και κάλεσε τους πολίτες της να αποφεύγουν τις άσκοπες επισκέψεις σε πολιτείες του Νότου.

Το σκοτεινό μαύρο πέπλο της Αριζόνα, όμως, δεν κατάφερε να σκεπάσει ολόκληρη την Αμερική. Σε τουλάχιστον 70 πόλεις πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς, για τα αμερικανικά δεδομένα, συγκεντρώσεις υπέρ των μεταναστών ενώ μόνο στο Λος Άντζελες συγκεντρώθηκαν 100.000 άτομα. Σε αρκετές πολιτείες οργανώσεις αλλά ακόμη και τοπικοί αξιωματούχοι καλούν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Αριζόνα και να αναβάλλουν κάθε επίσκεψη στην περιοχή προκειμένου να μην ενισχύουν την τοπική οικονομία. Ακόμη και στο εσωτερικό της Αριζόνα όμως σημειώθηκαν περιστατικά ανυπακοής απέναντι στο νέο νόμο με αστυνομικούς διευθυντές να αρνούνται να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε «πιθανούς υπόπτους» και να απειλούν ότι θα οδηγήσουν την υπόθεση στα δικαστήρια.

Καθώς η οικονομική κρίση εξακολουθεί να διαρρηγνύει τον ιστό της αμερικανικής κοινωνίας και με δεδομένη την αδυναμία προοδευτικών δυνάμεων να στρέψουν τη λαϊκή οργή προς τους πραγματικούς υπεύθυνους της κρίσης η Αμερική γνωρίζει νέα έξαρση ακραίων ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων. Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν την εκρηκτική αύξηση νεοφασιστικών οργανώσεων που στρέφονται πλέον όχι μόνο εναντίων των μαύρων και των μεταναστών αλλά και ομοφυλόφιλων και οποιασδήποτε άλλης ομάδας θεωρούν ότι υποσκάπτει το όνειρο μιας «καθαρής Αμερικής». Την ίδια ώρα η κοσμοπολίτικη «άλλη Αμερική», που αηδιάζει ειλικρινά με το σκοταδισμό των κεντρικών και νότιων πολιτειών, δεν θα καταφέρει ποτέ να υψώσει ένα αποτελεσματικό ανάχωμα όσο δεν καταγγέλλει τα πραγματικά αίτια που γεννούν το ρατσισμό και τη ξενοφοβία. Υπό αυτό το πρίσμα, η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον του τραπεζικού συστήματος και της υποστήριξης που λαμβάνει από τις αμερικανικές κυβερνήσεις ήταν ίσως πολύ πιο «αντιρατσιστική» απ’ ότι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Εξ’ ίσου ενθαρρυντικό όμως ήταν και το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των μεταναστών πραγματοποιήθηκαν την πρωτομαγιά προκειμένου να συμπέσουν με το εργατικό πνεύμα  των εκδηλώσεων.

Από τη σελίδα του Άρη Χατρζηστεφάνου

Αναδημοσιεύει η Jaquou Utopie

Δείτε επίσης:

Ενάντια στον ρατσιστικό νόμο έχει δημιουργηθεί το Alto Arizona!… Σταματήστε την Αριζόνα…

Πάνω από 100.000 διαδηλώνουν ενάντια στον ρατσιστικό νόμο της Αριζόνα…

Ο Zack de la Rocha για τον Νόμο SP 10 70

Εξι τραγούδια διαμαρτυρίας  και αλληλεγύης στο Μποϊκοταζ του Zach de la Rocha ενάντια στην Πολιτεία της Αριζόνα.

The Sound Strike: Κάλεσμα καλλιτεχνών για Μποϊκοτάζ της Αριζόνα. Αναμεσά τους οι CYPRESS HILLJUANESCONOR OBERSTLOS TIGRES DEL NORTERAGE AGAINST THE MACHINECAFE TACVBAMICHAEL MOOREKANYE WESTCALLE 13JOE SATRIANISERJ TANKIANRISE AGAINSTOZOMATLISABERTOOTH TIGERMASSIVE ATTACKONE DAY AS A LIONSTREET SWEEPERSOCIAL CLUBSPANK ROCKSONIC YOUTHTENACIOUS DTHE COUP NINE INCH NAILSCHRIS ROCKMAROON 5GOGOL BORDELLOMY MORNING JACKETBEN HARPERRY COODERPITBULLSTEVE EARLEBILLY BRAGGSWEET HONEY AND THE ROCKANTI-FLAGTHROWING MUSESSTATE RADIOAZTLAN UNDERGROUNDDJ SPOOKY

Αριζόνα: Μπλόκο σε διατάξεις του μεταναστευτικού νόμου

H γη ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν

Short Link: http://wp.me/pPn6Y-1Wt