"Ένα Καράβι για τη Γαύδο, Όχι άλλα ψέματα" – Αποκλεισμός του Λιμανιού της Γαύδου από κατοίκους και παραθεριστές

Posted on 6 Αυγούστου, 2010 7:54 μμ από

18


Από anakata-dyomenh

(Η ανάρτηση θα ενημερώνεται)


Στις 10 το πρωί κάτοικοι και παραθεριστές απέκλεισαν το λιμάνι της Γαύδου, Καραβέ, με  καΐκια και βάρκες  διεκδικώντας την παύση του ακτοπλοϊκού  αποκλεισμού του νησιού . Η απόφαση λήφθηκε μετά από λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της κοινότητας. Το νησί αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα καθώς από την 1η Ιουλίου 2010, έπειτα από κοινοτική οδηγία, αποσύρθηκαν τα πλοία ανοιχτού τύπου, Δασκαλογιάννης και Σαμαριά, που εκτελούσαν δρομολόγια από τη χώρα Σφακίων προς το λιμάνι της Γαύδου. Έκτοτε, οι μεταφορές γίνονται με μικρά πλοιάρια από την Παλαιόχωρα, που έχει ως αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία του κοινού, καθώς τα πλοιάρια δεν έχουν μεγάλη χωρητικότητα και δεν είναι καθημερινά με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές να μην καταφέρνουν να επιβιβαστούν και να φθάσουν στον προορισμό τους.  Επίσης, τα οχήματα συνεχίζουν να μεταφέρονται από τα Σφακιά, ενώ οι επιβάτες πρέπει να μεταφέρονται στην Παλαιόχωρα μέσω Χανίων ‘οδικώς ή μέσω Αγίας Ρουμέλης με πλοιάριο, γεγονός που καθιστά τη μετακίνηση εξαιρετικά χρονοβόρα και κουραστική. Να σημειωθεί ότι το δρομολόγιο από Παλαιόχωρα προς Γαύδο διαρκεί 4 ώρες περίπου, ενώ από Σφακιά περίπου  2  ώρες  και τα δρομολόγια ακυρώνονται συχνά λόγω των μελτεμιών.

Σύμφωνα με τον κοινοτάρχη Στρατή Λαμπάκη υπάρχει πτώση  80% στον τουρισμό εξαιτίας του ακτοπλοϊκού αποκλεισμού του νησιού. Οι κάτοικοι του νησιού με τη στήριξη των παραθεριστών απαιτούν άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς από τον Ιούλιο έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις αλλά κανένα επίσημο βήμα από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας για την επίλυση του προβλήματος.

Σήμερα το βράδυ θα υπάρξει νέα συνέλευση για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις των κατοίκων.  (6/8/2010)

Ενημέρωση ανάρτησης:

7/8/2010

Ο αποκλεισμός της Γαύδου ήρθη για το Σαββατοκύριακο μετά από συνέλευση των κατοίκων, καθώς τελικά το πλοιάριο Ελαφόνησος με 100 επιβάτες έδεσε στο λιμάνι . Θα αποφασιστεί εκ νέου αν ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα.

shortlink: http://wp.me/p1pa1c-207