του j4nus
O τίτλος ακούγεται λίγο σαν κάτι από σαμπουάν 2 σε 1, μπορεί και να είναι… για καλό και για κακό πάντως πριν το λουστείτε, έχετε δίπλα σας το κανονικό σας σαμπουάν, μπορεί να σας χρειαστεί.
Μετά το μνημόνιο της ντροπής το μόνο που μένει να γίνει είναι να συνταχθεί από τους πολίτες ένα μνημόνιο ανατροπής… επαναστατικής ανατροπής. Γιατί επαναστατικής ανατροπής κι όχι εκλογικής ανατροπής;
Γιατί πολύ απλά οποιαδήποτε επιλογή κι αν κάνει ο πολίτης στις επόμενες εκλογές, μια διεθνής σύμβαση όπως το μνημόνιο δεν μπορεί να ανατραπεί παρά μόνο αν διακοπεί η συνέχεια του ελληνικού κράτους. Οι διεθνείς συμβάσεις που υπογράφει το ελληνικό κράτος, δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις ως προς την τήρησή τους. Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί λοιπόν ανατροπή του μνημονίου συνολικά είναι να διακοπεί η συνέχεια του ελληνικού κράτους.
Η διακοπή της συνέχειας του ελληνικού κράτους μπορεί να γίνει με 2 τρόπους μόναχα –ή τουλάχιστον αυτούς μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή-, ή με κάποια δικτατορία στρατιωτικού τύπου ή με κάποια επανάσταση.
Ένας δικαστικός αποφάσισε να ακολουθήσει τις θεσμοθετημένες διαδικασίες –τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ένας δικαστικός- και να προσβάλει τη ρυθμιση που επέβαλε περικοπή επιδομάτων από το μισθό του. Η προσφυγή του αν υποπτέυομαι καλά θα στηριχθεί όχι μόνο στην αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων αλλά και στην αντιθεσή τους στην ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου). Σύμφωνα με το πρώτο άρθρο του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ αντικείμενο προστασίας αποτελεί και η ιδιοκτησία-περιουσία του ατόμου. Εδώ και μια δεκαετία περίπου το ΕΔΔΑ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης της ΕΣΔΑ που προστατεύει την ιδιοκτησία περιέλαβε και τις ενοχικές αξιώσεις. Στην ουσία είπε ότι υπό την προστασία της ΕΣΔΑ δεν τίθεται μόνο η εμπράγματη περιουσία δλδ η κυριότητα επί αντικειμένων, ακίνητα, κινητα κτλ αλλά και ενοχικές αξιώσεις. Ενοχική αξίωση είναι παραδείγματος χάριν τα χρήματα που χρωστάει π.χ. ο εργοδότης στον εργαζόμενο για εργασία που έχει κάνει ο τελευταίος υπέρ του πρώτου. Τα χρήματα δεν είναι στην τσέπη σας ή στον τραπεζικό σας λογαριασμό, άρα δεν είστε κύριοι, δε σας ανήκουν κατά κυριότητα, αλλά έχετε μια νόμιμη απαίτηση, μια ενοχική αξίωση έναντι του εργοδότη, εφόσον έχει παρέλθει η προθεσμία στην οποία έπρεπε να τα καταβάλει και δεν το έκανε. Αυτή λοιπόν η αξίωση με βάση τη νομολογία του του ΕΔΔΑ αποτελεί περιουσιακό στοιχείο που χρήζει προστασίας. Έτσι λοιπόν οι συνταξιούχοι που είχαν θεμελιώσει ένα συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έπαιρνα μια άλφα σύνταξη, έχουν λαμβάνειν από το κράτος ένα άλφα ποσό για το υπόλοιπο της ζωής τους. Όταν η κυβέρνηση έρχεται και αναπροσαρμόζει αυτό το ποσό στην ουσία πλήττει αυτό το περιουσιακό τους «δικαίωμα». Βέβαια το κράτος δεν έρχεται να πάρει αναδρομικά αλλά αναπροσαρμόζει το ποσό της ήδη συμφωνημένης σύνταξης, μισθού επιδόματος κτλ, είναι μια μορφή μη γνήσιας αναδρομικότητας. Με την ίδια λογική η περικοπή των επιδομάτων που προβλέπονται π.χ. για το δικαστικό όταν περικόπτονται πλήττεται η περιουσία του όσον αφορά στην απαίτησή του απέναντι στο κράτος να ζητήσει το συγκεκριμένο ποσό που έπαιρνε μέχρι τώρα για μισθό.
Για να καταφύγει κανείς στο ΕΔΔΑ πρέπει πρώτα να εξαντλήσει όλα τα εγχώρια ένδικα βοήθηματα και μέσα. Δεν ξέρω τι θα αποφανθούν τα ελληνικά δικαστήρια και τι θα αποφανθεί το ΕΔΔΑ σε περίπτωση που φτάσει η υπόθεση ενώπιόν του. Να σημειώσω ότι το ΕΔΔΑ δεν έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το άρθρο 1 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ αναφέρει ότι: Προστασία της ιδιοκτησίας.
Παν φυσικόν ή νομικόν πρόσωπον δικαιούται σεβασμού της περιουσίας του. Ουδείς δύναται να στερηθή της ιδιοκτησίας αυτού ειμή δια λόγους δημοσίας ωφελείας και υπο τους προβλεπομένους, υπο του νόμου και των γενικών αρχών του διεθνούς δικαίου όρους.
Αι προαναφερόμεναι διατάξεις δεν θίγουσι το δικαίωμα παντός κράτους όπως θέση εν ισχύϊ νόμους ους ήθελε κρίνει αναγκαίον προς ρύθμισιν της χρήσεως αγαθών συμφώνως προς το δημόσιον συμφέρον ή προς εξασφάλισιν της καταβολης φόρων ή άλλων εισφορών ή προστίμων.
Άσχετη επισήμανση… διαβάζοντας κανείς την ΕΣΔΑ παρατηρεί ότι για την προστασία κάθε δικαιώματος προβλέπονται 10 εξαιρέσεις… υπερβάλλω λίγο αλλά η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών στηρίζεται περισσότερο στην ερμηνεία των δικαστών παρά στο ίδιο το κείμενο. Δε γινόταν ίσως να γίνει κι αλλιώς, γιατί η ΕΣΔΑ είναι ο μοναδικός μηχανισμός προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλει αποζημιώσεις εις βάρος κρατών –που είναι μέλη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Συνεπώς συνεστήθη από κράτη και τα κράτη όταν παραχωρούν εξουσίες που μπορεί να στραφούν εναντίον τους είναι πάντοτε φειδωλά.
Σε κάθε περίπτωση αν οι περικοπές αυτές αντιτίθενται στην ΕΣΔΑ υπό το πρίσμα της προστασίας της ιδιοκτησίας είναι κάτι που θα κριθεί. Το θέμα της αντισυνταγματικότητας σχετικά με τον αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του μνημόνιου –υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε να ψηφιστεί από 180 τουλάχιστον βουλευτών αρ.28 Συντάγματος- είναι θέμα διαδικασίας και δεν μπορεί να επηρεάσει την έκβαση περι μη εφαρμογής των διατάξεων που περικόπτουν μισθούς, επιδόματα και συντάξεις.
Τώρα ίσως κάποιος αναρωτιέται όλα αυτά τι σχέση έχουν με το δεύτερο κομμάτι του τίτλου του κειμένου… πόση αξία έχει μια ανθρώπινη ζωή. Στη θεωρία απεριόριστη… στην πράξη όμως όχι… γιατί καθημερινά χάνονται άνθρωποι επειδή μπορεί να μην υπάρχουν αρκετές μονάδες εντατικής θεραπείας, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές θέσεις στα προγράμματα απεξάρτησης με μεθαδόνη, επειδή κάποιοι δρόμοι δεν πληρούν τα στάνταρ ασφαλείας, επειδή κάποιοι είναι πολίτες β’ και γ’ κατηγορίας. Άρα η ζωή τελικά δεν έχει αξία ανεκτίμητη… έχει κι αυτή το τίμημά της… για να μην αναφερθώ στους θανάτους που προκαλούνται από τη μόλυνση, ρύπανση του περιβάλλοντος, τη μη τήρηση μέτρων ασφαλείας από τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, από το σύγχρονο τρόπο ζωής. Ζω σε μια περιοχή που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά σε καρκίνο αναλογικά με τον πληθυσμό στην Ελλάδα.
Η ζωή λοιπόν έχει κάποιο κόστος, ανάλογα με το ποιος είσαι, κοστίζει και διαφορετικά.
Έτσι λοιπόν δεν μπορώ να κατανοήσω πώς η ζωή του ενός ή των 10 που παίρνουν αποφάσεις που μπορεί να αποτελέσουν ταφόπλακα για τις επόμενες γενιές μπορεί να είναι πιο σημαντικές από τις ζωές των χιλιάδων. Αυτό που έκανε ο ΓΑΠ και η παρέα του ήταν να εξασφαλίσει την υποδούλωση της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αποπληρωμή του χρέους στις γερμανούς και γάλλους τοκογλύφους. Στο κάτω κάτω τα ομόλογα δεν αποτελούν κατ’ ακριβολογία δάνειο.Είναι ένα τραπεζικό προϊόν που αποτελεί επένδυση υψηλής απόδοσης και ρίσκου. Αυτό που έγινε λοιπόν και όλοι γνωρίζουμε είναι ότι τόσο ο ΓΑΠ και η παρέα του όσο και ο χοντρός πρώην πρωθυπουργός γνώριζαν και είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση. Ο χοντρός ήθελε να πει την αλήθεια για να εξασφαλίσει την υστεροφημία του, ότι έδωσε τη μάχη και είπε την αλήθεια στο λαό. Ήξερε ότι δε θα εκλεγεί και αυτό επεδίωκε, γιατί ήξερε ότι ηκυβέρνηση του ήταν τελειωμένη και ότι δε θα μπορούσε να περάσει τα μέτρα αυτά. Ετσι ήρθε ο ΓΑΠ που γνώριζε ότι με τα ψέματα που θα πει προεκλογικά θα εξασφαλίσει σίγουρη νίκη. Δεν έκανε λανθασμένη εκτίμηση ο ΓΑΠ. Γνώριζε προεκλογικά την κατάσταση και γνώριζε ότι έπρεπε να πάρει αυτός το τιμόνι για να πειστεί ο λαός τελικά ότι αφού και το ΠΑΣΟΚ δε βρίσκει άλλη λύση τελικά ο χοντρός είχε δίκιο… ήταν σκατά η κατάσταση και πρέπει να πάμε κατευθείαν στο ΔΝΤ για να εξασφαλιστούν οι δανειστές μας… Ηξερε ότι το ρόλο του εθνικού μειοδότη θα τον παίξει πολύ πειστικότερα από το χοντρό… και γιατί εθνικός μειοδότης; Γιατί αντί να πει στους ξένους τοκογλύφους ότι τοκογλυφικό χρέος δεν πληρώνουμε, θα πάρετε ένα μικρό μέρος και το υπόλοιπο θα το διαγράψετε αλλιώς δεν παίρνετε τίποτα… γύρισε στο λαό του και είπε… ή δέχεστε τις περικοπές και τις μειώσεις ή χρεοκοπούμε και δεν παίρνετε τίποτα.
Με την πολιτική του όμως τους μόνους που εξασφάλισε ήταν τις ξένες τράπεζες στις οποίες έδωσε άφθονο χρόνο για να πειραματιστούν με τις εξομοιώσεις χρεοκοπίας της Ελλάδας να προετοιμαστούν κατάλληλα. Επίσης εξασφάλιζε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους θα αποπληρωθεί. Αυτό που δεν εξασφαλίζει όμως είναι το αν θα πάρει η δικιά μου γενιά σύνταξη. Έτσι λοιπόν παίζει με την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων, μιας ολόκληρής γενιάς…
Αφού αυτός δε σέβεται τη δική μου ζωή, εγώ γιατί να σεβαστώ τη δική του; Όταν λοιπόν με τις δικές του αποφάσεις ασκεί μια βία εις βάρος χιλιάδων νέων, που όταν θα έρθει εκείνη η ώρα δε θα μπορούν να κάνουν απολύτως τίποτα, γιατί πρέπει η δική του ζωή να είναι πάνω από τη δική μου.
Έτσι όπως πάει το πράγμα το δίλημμα τίθεται ξεκάθαρα… ή αυτοί και οι τράπεζές τους ή εμείς…
Όπως λέει και μια γνωστή αφίσα, να πάρουμε τα μέτρα μας πριν μας πάρουν τα δικά μας…
Και έρχομαι τώρα στην πρόσφατη δολοφονία Γκιόλια… Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η Σεχτα είναι πραγματική τρομοκρατική οργάνωση, αυτό που έκανε είναι να βρει έναν εύκολο και κυρίως πιασάρικο στόχο. Ό,τι και να ήταν ο Γκιόλιας, δεν είναι αυτός που υποθήκευσε με τις αποφάσεις του μελλοντικές γενιές προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ξένοι δανειστές. Δε διάβαζα το μπλογκ του συχνά αλλά έστω και από το λίγο δε διαπίστωσα κάποια προπαγάνδα υπερ του μνημονίου σε κάποιο υποτιθέμενο δημοψήφισμα που λόγω της δημοφιλίας της ιστοσελίδας του θα επηρέαζε υπέρ των κυβερνητικών επιλογών και θα έκρινε το αποτέλεσμα.
Κοινώς ασχέτως των παιχνιδιών στα οποία ήταν μπλεγμένος ή του κιτρινισμού του μπλογκ του, το χτύπημα αυτό της Σέχτας δεν έχει καμία σχέση ή προσφορότητα με επαναστατική διαδικασία. Είναι ένα χτύπημα που ανταποκρίνεται πλήρως στο ύφος και στο στυλ του μπλογκ του αποθανόντος…
Τις επιλογές που υποθηκεύουν το μέλλον των αυριανών γενεών δεν τις έκανε ο Γκιόλιας, άλλοι τις έκαναν.
Αναρωτιέμαι τι σόι πολίτευμα είναι η δημοκρατία όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός ενώ ήταν εν γνώσει της κατάστασης, μπορεί με τόση άνεση να ανακαλεί τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ενώ ο ψηφοφόρος να μην μπορεί να ανακαλέσει την ψήφο του. Αυτό λέγεται ξεκάθαρα υφαρπαγή που φτάνει στα όρια της νοθείας, όταν υπάρχει μια τέτοια συμπαιγνία μεταξύ των 2 μεγάλων κομμάτων.
Και υπενθυμίζω ότι ακόμα και αν ο πολίτης στις επόμενες εκλογές ανακαλέσει την ψήφο του –που τότε θα είναι αργά- το μνημόνιο δεν μπορεί να ανακληθεί παρά μόνο αν διακοπεί η συνέχεια του ελληνικού κράτους.
Το 1844 εκεί που είναι η σημερινή βουλή, είχε μαζευτεί ο λαός συνεπικουρούμενος από τα πολιτικά κόμματα και τις στρατιωτικές δυνάμεις εντός Αθήνας, περικύκλωσε το παλάτι του Όθωνα και απαίτησε Σύνταγμα από τον ηγεμόνα. Τότε δεν υπήρχαν δακρυγόνα, ομάδες ΔΙΑΣ κτλ υπήρχε όμως βασιλική φρουρά… αυτό το ρόλο παίζουν σήμερα τα ματ και οι λοιποί καταστολείς, αποτελούν τη βασιλική φρουρά. Μόνο που ο λαός αυτός μάλλον έχει πλέον εκφυλιστεί…
shortlink: http://wp.me/p1pa1c-1W6
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 9:43 πμ
…και καταληγουμε παλι στην απο κατω αναρτηση, περι λουμπεν καταστασεων…
λουμπεν… καλημερες!!! 🙂
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 9:50 πμ
οκ, σοβαρα τωρα,
ξερω οτι υπαρχει μια ποιοτικη διαφορα αναμεσα στα δανεια που επαιρνε μεχρι τωρα το ελληνικο κρατος και στο μνημονιο, κι αυτη η διαφορα εχει να κανει με τη δεσμευση του ελλ. κρατους απεναντι στους πιστωτες του. Υπαρχει ορος στο μνημονιο με τον οποιο το ελλ.κρατος προκειμενου να παρει την οικονομικη βοηθεια -που πηρε ηδη- υποθηκευει σαν εγγυηση αποπληρωμης τις ελλ.επιχειρησεις και τα ακινητα που του ανηκουν…
…αν δεν ειναι ετσι ακριβως διορθωστε με, παιδια…
lamogios
30 Ιουλίου, 2010 10:53 πμ
Επιτέλους οικονομική ύφεση τέλος, άρχισαν οι επενδύσεις.
http://lamogios.blogspot.com
nefeli7
30 Ιουλίου, 2010 12:29 μμ
δηλαδή δεν μπορούμε να επαναδιαπραγματευούμε; Δεν μπορεί μια άλλη κυβέρνηση να διαπραγματευτεί ή να τους διώξει και να πει Στάση Πληρωμών; πού βρισκόμαστε δηλαδή, στις άλλες χώρες που διώξαν το ΔΝΤ, όπως π.χ. Ρωσία, είχαν κάνει διαφορετικές συμβάσεις; Αν μπορείς σε παρακαλώ δώσε μου μια απάντηση, αν γνωρίζεις. Ευχαριστώ.
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 1:34 μμ
νεφελη, η απαντηση στο ερωτημα σου ειναι η 3η παραγραφο του κειμενου…
φυσικα και μπορουμε!!! αλλα κατι τετοιο δε μπορει να γινει πια τοσο απλα, θα προκειται πλεον για επανασταση. θα πρεπει ο λαος να τους αναγκασει να το κανουν!! αν ο λαος θελησει, ολα ανατρεπονται.
οσον αφορα το συγκεκριμενο σημειο του μνημονιου που αναφερεται σε υποθηκευση, θα προσπαθησω να το βρω, αλλα αργοτερα, προς το παρον δε γινεται. ειμαι σιγουρος παντως πως το ειχα διαβασει και σε μια αναρτηση στο παρον σαητ, πριν απο λιγο καιρο..
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 1:55 μμ
ελα το βρηκα:
http://sxoliastesxwrissynora.wordpress.com/2010/06/17/%ce%b4%ce%b1%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%b7/
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 1:59 μμ
οντως δε μιλαει για υποθηκευση αλλα για ασυλια, οπως λεει κι ο j4nus απο κατω…
j4nus
30 Ιουλίου, 2010 1:44 μμ
το μνημόνιο δε μιλάει για υποθήκευση αλλά για το ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάξει ασυλίες που πηγάζουν απο κυριαρχικά δικαιώματα… νομίζω είχα αναρτήσει σχετικα με το μνημόνιο κάποια στιγμή εδώ μέσα…
ChristosK
30 Ιουλίου, 2010 1:56 μμ
ποια ειναι η διαφορα;
Ariam
30 Ιουλίου, 2010 6:30 μμ
Αρκετα καλα. Με βρισκει πολυ κοντα το κειμενο σου.
Δεν καταλαβα μοναχα απο που προκύπτει αυτο: …..Γιατί αντί να πει στους ξένους τοκογλύφους ότι τοκογλυφικό χρέος δεν πληρώνουμε, θα πάρετε ένα μικρό μέρος και το υπόλοιπο θα το διαγράψετε αλλιώς δεν παίρνετε τίποτα… γύρισε στο λαό του και είπε… ή δέχεστε τις περικοπές και τις μειώσεις ή χρεοκοπούμε και δεν παίρνετε τίποτα.
Το γεγονος πως η ελλαδα ζει με δανεικα νομιζω το ξερουμε ολοι, δεν μας αδικησε κανεις. Εχουμε κανει ως κρατος αρκετες μαλακιες για να μας χωνουν ετσι τωρα. Οχι οτι δεν παιζονται αλλα συμφεροντα περα απο τα προβαλλόμενα αλλα υπαρχει τοποθετηση οτι πρεπει απλα να απαρνηθουμε το χρεος γιατι ετσι μας αρεσει? Οτι χρωσταμε, χρωσταμε οντως περαν της τοκογλυφιας.
Επεξηγηση please…
Anadyomenh
31 Ιουλίου, 2010 12:22 πμ
Μα νομίζω ότι η απάντηση βρίσκεται ακριβώς εκεί… στην τοκογλυφία…
ftanei_pia
31 Ιουλίου, 2010 1:53 πμ
Βρε παιδιά, τι συζητάμε περί διαγραμμάτων, αφού αλλού είναι το «ζουμί».
1)Ζητάμε από την καλή μας κυβέρνηση.
» Δείξτε μας τις σχετικές συμβάσεις.» Δεν μπορεί να μην υπάρχουν….
2)»Να δούμε τι δάνεια υπογράψαμε ότι θα πάρουμε, ποιοί, πότε από ποιούς και με ποιούς όρους»;
3)»Για τι ποσά μιλάμε δλδ(μείον προμήθειες(;) , μείον άλλα έξοδα(;), μείον μιζαδόροι(;) »
και
4) «Τι πήραμε απ’αυτά καθαρά στο χέρι;».
5) «Σύνολο τόσα (;;;)»
6) «Τώρα ποιά ήταν τα γαμ…..σας τοκογλυφικά επιτόκια (;;)»
7) «Τι ποσό αντιστοιχούσαν σε αυτά».
8) «Σύνολο τόσα(;;;;).»
9) «Για πέστε μας τώρα πόσα σας έχουμε πληρώσει, οι μαλάκες συνολικά τόσα χρόνια; (δεκαετίες;;;)».
Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ξεχρεώσαμε στους αλήτες αυτούς, το δάνειο του …..1828 της Εθνικής Ανεξαρτησίας!!
10) «Έχετε την καλωσύνη τώρα να μας πείτε τι τόκους προεβλέπετο να πάρετε καλοί μας τραπεζίτες για τα πιό πάνω σας δάνεια;»
11) Θα μελετήσουμε τα στοιχεία αυτά και θα αποφασίσουμε τι πραγματικά χρωστάμε και τι ΜΑΣ ΛΕΤΕ ότι χρωστάμε!!»
Τελειώνοντας:
12) «Δεν μας δίνετε τα στοιχεία;» όπως δήλωσαν τα αντρείκελα που μας κυβερνούν, επειδή έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, σε ερώτηση φορέων, βουλευτών, (αν δεν κάνω λάθος και του Λαφαζάνη), με το ισχυρισμό ότι τα στοιχεία είναι ….απόρρητα; Τα (300 δις ευρώ όμως, που μας λένε, γιατί δεν είναι;)
Επιμένετε να αρνείσθε;
Ε, τότε πάρτε τα α@χ@@ μας και άμε στο διάολο, ξένοι και εγχώριοι τοκογλύφοι ή λαμόγια (Διαλέξτε τι σας πάει καλύτερα).
Απλά πράγματα .
Από απλούς συλλογισμούς , απλών ανθρώπων.
j4nus
31 Ιουλίου, 2010 2:36 πμ
ChristosK, η υποθήκη είναι εμπράγματη ασφάλεια. Δλδ παίρνεις δάνειο, δεν το αποπληρώνεις, η τράπεζα εκποιεί το ακίνητο που είναι ρητά υποθηκευμένο, παίρνει τα χρηματα που χρωστάς και σου δίνει τα υπόλοιπα.
Εδώ δεν είναι τόσο ξεκάθαρο… δλδ δε μας λένε ότι αν δεν πληρώσετε, θα εκποιήσουμε το τάδε περιουσιακό στοιχείο. Λένε ότι η κρατική ασυλία δεν υφίσταται. Ας πούμε δεν μπορεί κάποιος να κάνει αναγκαστική εκτέλεση εις βάρος του Δημοσίου. Επίσης οι έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι του εξωτερικού έχουν κάποιες ασυλίες γιατί θεωρούνται ως προέκταση του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό…
ε λοιπόν αν αποφασίσετε να μην αποπληρώσετε το δάνειο στο ΔΝΤ και την ΕΕ, μη νομίζετε ότι μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από την ασυλία της εθνικής κυριαρχίας. αυτό μας λένε…
Ariam, αν βαλεις τα έσοδα του προϋπολογισμού και τα έξοδα για μισθούς και κοινωνικές δαπάνες θα δεις ότι τα έξοδα υπερκαλύπτουν τα έσοδα.
Απλά στα έξοδα προστίθενται τα χρέη του δημοσίου, τόκοι, αμυντικές δαπάνες. Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αμυντικές δαπάνες και ίσως στις 10 πρώτες στον κόσμο.
Έλλειμμα 10% αν δεν κάνω λάθος σημαίνει ότι έχω έσοδα 100 δις ευρω το χρόνο και έξοδα 110…
σκεψου πόσα από τα 110 ή τα 10 παραπάνω είναι χρέη και αμυντικές δαπάνες.
Ας σκεφτούμε ότι η Γερμανία δεν έχει πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις. Η ελλάδα ξοδεύει τα δικά της λεφτά για να συντηρεί την ευρώπη φρούριο που θέλουν οι γερμανοί. Αγοράζει απο τους γερμανούς αβέρτα όπλα…
επίσης η Ελλάδα παίρνει τοκογλυφικά δάνεια…
αν ψάξετε να δείτε ποιοι μας δανείζουν δε θα βρείτε το ποιος… θα δείτε το είδος του δανεισμού που είναι ομολογιακός π.χ … δλδ επενδύσεις υψηλής απόδοσης αλλά και ρίσκου…
Στην τελική είμαστε ο αδύναμος κρίκος και για αυτό ξεκίνησαν με μας…
έχουμε πολλούς δημοσίους υπαλλήλους λένε ενώ π.χ. στα ξένα κράτη δεν έχουν… μα οι γερμανοί και πολλοί άλλοι δεν έχουν… γιατί κάνουν κι αυτοί περικοπές;
γιατί απλά είδαν ότι το μοντέλο αυτό δεν τους κάθεται αλλο καλά και χτυπάνε τον αδύναμο κρίκο, που είναι ο εργαζόμενος.
Αν εγώ δανείσω κάποιον με επιτόκιο 20% είμαι τοκογλύφος και απειλούμαι με ποινή φυλάκισης. Η νόμιμη τοκογλυφία του όλου τραπεζικού συστήματος είναι θεμιτή και ηθική άρα και νόμιμη…
ο κόσμος αυτός είναι χτισμένος έτσι ώστε να υπάρχει πάντα ένα 10-20% φτωχών… αυτόν δεν αλλάζει. γιατί και τώρα να ξεπεραστεί η κρίση, μετά από 10-20 χρόνια θα έρθει άλλη…
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:25 μμ
…Μόνο που ο λαός αυτός μάλλον έχει πλέον εκφυλιστεί…
—————————————————————-
φίλε j4nus, όσο «εκφυλισμένος» ήταν ο λαός τότε, άλλο τόσο «εκφυλισμένος» είναι και τώρα.
Αν τώρα ο «εκφυλισμός» προέρχεται από το θέαμα, την διαρραγή του κοινωνικού ιστού, κ.λπ, ο τότε «εκφυλισμός» του προερχόταν από την κυριαρχίατης εκκλησίας σε κάθε κοινωνική πτυχή , της λογικής του έθνους ,του αλυτρωτισμού, κ.ά.
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:33 μμ
Το 1844 ο λαός μαζεύτηκε για την διεκδίκηση συντάγματος.Το αίτημα όμως των ημερών μας ποιό είναι;
Είναι ξεκάθαρο , πρώτα απ’ όλα, σε εμάς τους ίδιους;
΄Η είμαστε πνιγμένοι στις επιμέρους πτυχές του;
Αν το 1844 ο λαός διεκδίκησε σύνταγμα και αντιπροσωπευτική «δημοκρατία», μήπως το αίτημα των ημερών μας είναι μια αληθινή δημοκρατία (άμεση συμμετοχή του κόσμου στα κοινά και σε ό,τι αποφάσεις αφορούν τον ίδιο);
Μήπως το αίτημα των ημερών μας είναι άμεση συμμετοχή (αληθινή δημοκρατία) του κόσμου στην πολιτική, στην οικονομία, στην κοινωνία, κ.λπ;
΄Η αλλιώς ισότητα, αλληλεγγύη, αυτοδιάθεση, κ.λπ;
Μήπως το αίτημα των ημερών μας είναι αντικυριαρχία, ισότητα, αντιεραρχία, κ.λπ;
Μήπως όλα αυτά δεν αποτελούν την δημοκρατία στην εποχή μας;
Μήπως γι’ αυτά δεν πρέπει να αγωνιστούμε , να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε;
Μήπως το έλλειμα όλων των προηγούμενων, δεν έχει φέρει την ελληνική κοινωνία στην σημερινή οικτρή κατάσταση;
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:37 μμ
Kαι να σου πω και κάτι άλλο j4nus;
Μπορεί η κοινωνία που ονειρευόμαστε να μην μας αξίζει κιόλας, γιατί , πρώτα απ’ όλα, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να την διεκδηκήσουμε. Με κάθε κόστος… ΄Εστω και αν αυτό παιρνάει μέσα από το προσωρινό ξεβόλεμά μας και την απεμπόληση των εξουσιαστικών (από την φύση τους) μικρο-εγωισμών μας.
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:39 μμ
΄Ενα πολύ μεγάλο μέρος της δύναμής της, η κυριαρχία το αντλεί από την αδράνειά μας και την αδιαφορία μας, με στόχο την ενίσχυση των μικροκομματικών μας συμφερόντων
Ariam
2 Αυγούστου, 2010 12:58 πμ
Τελειος ο κυριος tolos!
Σε σχεση με τον εκφυλισμο ομως, νομιζω το φορτιο δεν πεφτει ουτε τοτε ουτε τωρα σε καμια εκκλησια. Οχι στον βαθμο που το θετεις τουλαχιστον. Εμαθα σημερα για εναν γνωστο που εγινε παπας ο μαλακας για να μπαινει ενας σταερος μισθος στο σπιτι. Με γυναικα και παιδια και πανω απο 50 χρονια στην πλατη του ειπε να βγαλει χαρτζιλικι με το ράσο. Μετα σου φταιει η εκκλησια που για καποιο λογο καθε 10 παπαδες και ενας παπαρας.
Καταλαβαινει κανεις λοιπον οτι θα μαζευτουμε ποιοι? Και θα ζητησουμε τι? κι απο αυτους που θα απαιτησουν ποσοι θα ξερουν γιατι συμβαινει αυτο και ποσοι θα ψαχνουν μοναχα να βολεψουν τον κωλο τους με μια διαφορετικη πολιτικη προσεγγιση.
Η ξεφτιλα εχει ποτισει στον ανθρωπο του 2010 σε αυτη τη χωρα.
Αλλα καλα σου λενε. Ριχτα και σε καμια συνελευση, σε 2 σε 10. Οσο να πεις…κατι μπορει να μεινει σε κανενα κεφαλι.
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:40 μμ
Βόδια!!!
tolos
31 Ιουλίου, 2010 11:41 μμ
ουστ!!!
j4nus
1 Αυγούστου, 2010 1:11 πμ
παλιοβέλγοι…
j4nus
1 Αυγούστου, 2010 2:26 πμ
τολέ, καλά τα λες… τα λες-γράφεις στο λάθος μέρος…
αλλού πρέπει να πας να τα πεις…
και με τον τρόπο που γράφεις εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν τα έχεις πει εκεί που πρέπει…
j4nus
1 Αυγούστου, 2010 4:04 πμ
βασικά τολέ, εσύ μιλάς για συνεργασία στο κίνημα και αδυναμία συνεννόησης…
εδώ δεν υπάρχει συνεννόηση και συνεργασία εδώ μέσα που είμαστε 20 άτομα…
όπως σου έγραψα και πριν, τις προτάσεις σου να τις μεταφέρεις σε κάποια ανοιχτή ή μη συνέλευση…
από εκεί ξεκινάνε όλα…
tolos
2 Αυγούστου, 2010 9:20 μμ
j4nus έχεις δίκιο.
Προσωπικά όμως προσπαθώ να προσεγγίσω το δίκιο σου (και το δίκιο μου) , μέσα από διαφορετική στρατηγική. Δηλ. μέσα από μια πιο αποτελεσματική στρατηγική.
΄Οπως καταλαβαίνεις, το σχσ, αποτελεί και ένα πείραμα «συνεννόησης» μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων , με διαφορετικές αφετηρίες, προσεγγίσεις, κ.λπ. ΄Ομως, όλο το σχσ (από υπεύθυνους έως σχολιαστές), παιρνάει καθημερινά μέσα από τα αποτελέσματα της μέγγενης του δντ, της πολιτικής διαφθοράς, των τεράστιων οικονομικών ανισοτήτων, περιβαλλοντικής υποβάθμισης των πόλεων που ζει ο καθένας, κ.λπ.
Αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας και να αφήσουμε στην άκρη μικροεγωισμούς και λανθάνουσες τάσεις ανωτερότητας, που εκφράζονται μέσα από το «εγώ έχω δίκιο», κ.λπ.
tolos
2 Αυγούστου, 2010 9:25 μμ
Δηλ. πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι :
α) Είμαστε ενήλικες και δε χρειάζεται να παριστάνουμε τους μπέμπηδες
β) Στο χέρι μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα γύρω μας
γ) Το σχσ πρέπει να πετύχει. ΄Αλλωστε πολλές φορές την ιστορία την κινούν επιτυχημένοι πυρήνες. ΄Οχι ότι έχω μια παρόμοια… φιλοδοξία, αλλά ένας επιτυχημένος πυρήνας εκπέμπει (επηρεάζει) και την αντίστοιχη δυναμική. ΄Οπως άλλωστε και μια ηλεκτρική γεννήτρια (πυρήνας) που ενισχύει με ρεύμα και «ζωντανεύει» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα με χιλιάδες ηλεκτρικές συσκευές
tolos
2 Αυγούστου, 2010 9:28 μμ
Tέλος, ο σκοπός j4nus δεν είναι να πάω στις συνελεύσεις και να αποκτήσω οπαδούς και εχθρούς, αλλά όποιος πιστεύει αυτά που πιστεύω κι εγώ ή εσύ να αρχίσει να ξεκουνάει από μόνος του και να λειτουργεί αντίστοιχα
tolos
2 Αυγούστου, 2010 9:32 μμ
Με άλλα λόγια, ας αποτελέσουν οι σχσ το καινούργιο.
Κάτι που να κοιτάζει το καινούργιο, αναφορικά με πιστεύω, συμπεριφορές, πρακτικές, κ.λπ
tolos
2 Αυγούστου, 2010 9:33 μμ
Στο χέρι μας είναι, αλλιώς, πίσω στη μίζερη μας πραγματικότητα και στον εκχυδαϊσμένο καναπέ του : «εγώ έχω δίκιο».