Πολύμορφες Δραστηριότητες Ενάντια στο Χαράτσι των Διοδίων

Posted on 17 Ιουλίου, 2010 10:16 πμ από

16


Την Τετάρτη 14 Ιουλίου, μέλη της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόρειας Αττικής – Ευβοϊκού προχώρησαν σε μαζική άρνηση πληρωμής διοδίων στις Αφίδνες. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Ότι και να κάνετε είναι μάταιο. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ!

Η Νέα Οδός ΑΕ δεν μπορεί να καταλάβει ότι «δεν πληρώνουμε» διόδια με τίποτα. Αντιλήφθηκαν ότι έχει γιγαντωθεί το κίνημα «Δεν πληρώνω» και αντέδρασαν εγκλωβίζοντας τους οδηγούς που αρνούνται να πληρώσουν. Έχουν βάλει τους ταμίες των διοδίων να περιμένουν στο κουβούκλιο με κλειστό τζάμι κρατώντας χρονόμετρο. Μόνο όταν περάσουν αρκετά λεπτά ανοίγουν τις μπάρες. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί εκνευρισμός. Τελικά το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρακωλύουν τη συγκοινωνία, να διαπράττουν παράνομη κατακράτηση των οδηγών και να εξαναγκάζουν όσους δεν αντέχουν άλλο να οπισθοδρομούν επικίνδυνα και παράνομα.
Το video τραβήχτηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου το απόγευμα και δείχνει μέσα σε διάστημα μερικών λεπτών δεκάδες διερχόμενους να περιμένουν τους ταμίες να πάρουν εντολή για να ανοίξουν την μπάρα, νταλίκες να οπισθοδρομούν παράνομα και διερχόμενους να ανοίγουν τις μπάρες – κάποιοι απ΄αυτούς για πρώτη φορά.

Ταυτόχρονα οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών & Εργαζόμενων Ενάντια στα Διόδια, καταγγέλουν με δελτίο τύπου:

Σήμερα το πρωί, Τετάρτη 14/07/2010 , μας έγιναν πολλές καταγγελίες από διερχόμενους οδηγούς των διοδίων Αφιδνών. Μας κατήγγειλαν ότι παρουσία του προϊσταμένου των διοδίων, κάποιας κυρίας που δήλωνε δικηγόρος, χωρίς όμως να επιδεικνύει ταυτότητα του δικηγορικού συλλόγου, καθώς και οργάνου της Β΄ Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, κατατρομοκρατούσαν τον κόσμο που αρνιόταν να πληρώσει. Επιδείκνυαν μια φωτοτυπία εντύπου που, ισχυρίζονταν, ότι αποτελεί απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και της Αστυνομίας (!;). Η απόφαση αυτή, όπως έλεγαν, θεωρούσε την άρνηση καταβολής διοδίων σαν αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών!!

Αυτό αποτελεί μια προφανή συμπαιγνία μεταξύ των ιδιωτικών εταιριών και του κράτους , το οποίο χρησιμοποιεί την Τροχαία, που πληρώνεται από τον ελληνικό λαό , ως ιδιωτική εταιρία security της πολυεθνικής. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να περνάνε τα διόδια χωρίς να δίνουν τα στοιχεία τους στην εταιρία και χωρίς να υπογράφουν κανένα χαρτί, ανοίγοντας την μπάρα, όταν δεν την ανοίγουν οι υπάλληλοι. Σε περίπτωση που κάποιο όργανο της Τροχαίας ζητήσει τα στοιχεία μας τα δίνουμε αλλά ταυτόχρονα ζητάμε τα στοιχεία τόσο του υπαλλήλου της εταιρίας όσο και του οργάνου της Τροχαίας για να υποβάλλουμε μηνύσεις. Μέσα στις συνθήκες των πρωτοφανών μέτρων της κυβέρνησης ΔΝΤ-ΕΕ και την οικονομική εξαθλίωση των πολιτών αυτής της χώρας λέμε:

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Ο λαός δεν αντέχει άλλο!
Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους!

Τη Σκυτάλη των Κινητοποιήσεων πήρε και το ΚΚΕ στις 16 Ιούλη

Από την κινητοποίηση στα διόδια Μαλγάρων

Χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των διοδίων στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ύψος των Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης) με αντίτιμο τα 2 ευρώ και της Λεπτοκαρυάς (Πιερίας), με αντίτιμο τα 2,9 ευρώ, περνούσαν οι οδηγοί από τις 6 έως τις 8 χτες το απόγευμα, ύστερα από συμβολική κινητοποίηση των μελών του ΚΚΕ. Επιπλέον, δεκάδες μέλη του ΚΚΕ, προχώρησαν σε μαζική εξόρμηση με το έντυπο υλικό του Κόμματος για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και τις διακοπές, στην έξοδο της Θεσσαλονίκης προς τη Χαλκιδική.Απόγευμα Παρασκευής, ημέρα μαζικής εξόδου προς τους κοντινούς παραθαλάσσιους προορισμούς, για την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών οικογενειών που δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στο κόστος ούτε ολιγοήμερων διακοπών.

Τα μέλη του ΚΚΕ παρατάχθηκαν στα διόδια και κράτησαν ανεβασμένες τις μπάρες. Μοίρασαν το έντυπο υλικό του κόμματος και κάλεσαν τους διερχόμενους να μπουν στη δράση με το ΚΚΕ, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει μετατρέψει σε είδος πολυτελείας το δικαίωμα στις διακοπές για τους εργαζόμενους που παράγουν όλο τον πλούτο. Να μπουν στη δράση με το ΚΚΕ και να διεκδικήσουν το δικαίωμα για διακοπές και αναψυχή για όλους, κατάργηση των διοδίων και ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, σε όλους τους φυσικούς και πολιτιστικούς χώρους, παράλληλα με το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους, στην ουσιαστική προστασία των ανέργων, στο 7ωρο 5νθήμερο 35ωρο, στον κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ και στη σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες.

Να σημειωθεί πως από το 2008 και μετά την ψήφιση από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑ.Ο.Σ., των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων σε μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους, η τιμή των διοδίων έχει αυξηθεί ήδη πέντε φορές, ενώ τον επόμενο χρόνο αναμένεται να επιβληθεί άλλη μία αύξηση που σε αρκετές κατηγορίες οχημάτων θα φτάσει και το 50%.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα πολλαπλασιάστηκαν οι σταθμοί διοδίων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Πέρα μάλιστα από τους μετωπικούς σταθμούς τοποθετήθηκαν και αρκετοί πλευρικοί που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να πληρώνουν χαράτσια ακόμη και για τοπικές διαδρομές από το σπίτι στη δουλειά ή το χωράφι…

Πηγές:

http://provoria.blogspot.com/2010/07/blog-post_15.html

http://epitropesdiodiastop.blogspot.com/

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5753027&publDate=17/7/2010

MITSARAS

http://wp.me/pPn6Y-1LI