Το όνειρο που έγινε εφιάλτης (στη σκιά του τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου)

Posted on 14 Ιουλίου, 2010 12:42 πμ από

0


Βομβιστές σκοτώνουν πάνω από 50 άτομα στην Ουγκάντα

Καμπάλα, Ουγκάντα – Τουλάχιστον 3 βόμβες εξεράγησαν την Κυριακή σε μια συγχρονισμένη επίθεση σε μεγάλη συγκέντρωση φιλάθλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου που παρακολουθούσαν την αναμετάδοση του τελικού σε εξωτερικούς χώρους. Αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες μιλάνε για πάνω από 50 νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους και ένας Αμερικάνος.

Οι βόμβες εξεράγησαν στις 10.30 τοπική ώρα στη μέση του τελικού ανάμεσα στην Ολλανδία και την Ισπανία, σε ένα δημοφιλές εστιατόριο κι ένα μεγάλο γήπεδο ράγκμπι σε διαφορετικές γειτονιές της Καμπάλα όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα.

Αξιωματικοί της αστυνομίας δήλωσαν ότι υπάρχουν υπόνοιες ότι πίσω από την επίθεση είναι η στρατιωτική Ισλαμική οργάνωση της Σομαλίας Shabab. Αν είναι όντως έτσι, πρόκειται για την πρώτη επίθεση της ομάδας εκτός Σομαλίας. Η αστυνομία δηλώνει ότι είναι πρόωρο να βγάλουν συμπεράσματα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα,» δήλωσε ο Kale Kayihura Γενικός Επιθεωρητής της αστυνομίας της Ουγκάντα «προφανώς πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση αφού ο στόχος ήταν θεατές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε δημόσιους χώρους.»

Ο John Lockhard εκπρόσωπος της Αμερικάνικης Πρεσβείας επιβεβαίωσε τουλάχιστον έναν Αμερικάνο πολίτη ανάμεσα στους νεκρούς, χωρίς να ονομάσει το θύμα.

Ντόπιοι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι υπάρχει ανεπιβεβαίωτος αριθμός Αμερικάνων τραυματιών στο νοσοκομείο.

Η Shabab μια από τις πιο επίφοβες παραστρατιωτικές ομάδες αγωνίζεται για την εξουσία στη Σομαλία, απαγορεύει τη μουσική, το χορό και τα σπορ, έχει δεσμούς με την ΑλΚάιντα και έχει απειλήσει επανειλημμένα στόχους στην Ουγκάντα , καθώς και στο Μπουρούντι, γιατί και οι δύο χώρες συνεισφέρουν στην ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, μια άναρχη χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

Η αστυνομία αναφέρει ότι άλλοι ύποπτοι είναι πρώην αντάρτες της γειτονικής Δημοκρατίας του Κονγκό με σύνδεσμους στην Ουγκάντα.

Η πρωτεύουσα της Ουγκάντα είναι σχετικά ασφαλής σε σύγκριση με άλλες πόλεις στην Αφρική και τέτοιες βομβιστικές επιθέσεις είναι πολύ σπάνιο γεγονός.  Αλλά η ατμόσφαιρα στην πόλη μετατράπηκε σε τεταμένη και φοβισμένη τη Δευτέρα το πρωί καθώς στρατιωτικά οχήματα και ασθενοφόρα διέσχιζαν τους δρόμους  και τα εστιατόρια και μπαρ της Καμπάλα εκκενώθηκαν.[…]

Στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσα της Σομαλίας, ο Σεΐχης Yusuf Sheik Issa, αρχηγός της Shabab δήλωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας στο Associated Press ότι είναι χαρούμενος με τις επιθέσεις στην Ουγκάντα. Ο Σεΐχης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την ανάμιξη της Shabab.

«Η Ουγκάντα είναι ένας από τους εχθρούς μας» αναφέρει το ΑΡ. «Ότι τους κάνει να κλαίνε, μας κάνει χαρούμενους. Μακάρι η οργή του Αλάχ να πέσει σε αυτούς που είναι εναντίον μας» .

Οι επιθέσεις έγιναν δύο μέρες αφού ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της Shabab ο Σείχης Muktar Robow , κατά τη διάρκεια θρησκευτικής τελετής στη Σομαλία, κάλεσε τους παραστρατιωτικούς να επιτεθούν σε στόχους στην Ουγκάντα και το Μπουρούντι.

[ακολουθεί δήλωση συμπάθειας προς τα θύματα και τις οικογένειες τους από το Λευκό Οίκο]

 Και τώρα δύο λόγια για τον νεκρό Αμερικάνο πολίτη.

Ήταν ο εικοσιπεντάχρονος Nate Henn, εθελοντής της οργάνωσης Invisible Children, μιας ΜΚΟ οι οποία βοηθά παιδιά που έχουν πληγεί από τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στους αντάρτες και την Κυβέρνηση. Οι αντάρτες απαγάγουν τα «αόρατα παιδιά» και τα αναγκάζουν να πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα, ενώ τα κορίτσια κακοποιούνται και σεξουαλικά.

Οι Innocent, Tony, Boni, Ronald, Papito, Sunday και Lilian είναι μερικά από τα παιδιά που έχουν διασωθεί από την οργάνωση. O Nate, έχοντας δουλέψει ενάμιση χρόνο στην Αμερική, εθελοντικά, δίνοντας διαλέξεις υπέρ της απελευθέρωσης των απαχθέντων παιδιών και συγκεντρώνοντας δωρεές για τους σκοπούς της οργάνωσης, μάζεψε χρήματα από συγγενείς και φίλους για να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρό του, ένα μήνα στην Ουγκάντα για να γνωρίσει από κοντά την πατρίδα των παιδιών αυτών  που του είχαν δώσει το όνομα «Oteka», «o Δυνατός». Πριν φύγει ανανέωσε το status του στο facebook «ευχαριστώ που με βοηθήσατε να πραγματοποιήσω το όνειρό μου να πάω στην Ουγκάντα» και όσο ήταν εκεί έγραψε στους δικούς του ότι ζει τις καλύτερες στιγμές της ζωής του και περνάει υπέροχα με τους νέους φίλους του. Η ζωή του τερματίστηκε ενώ ζούσε αυτό το ανιδιοτελές όνειρο προσφοράς και ακεραιότητας.

 Το πρώτο κομμάτι είναι μια βιαστική μετάφραση από την Narrator των κύριων κομματιών από το άρθρο των New York Times . Οι πληροφορίες για τον Nate είναι από άρθρο του CNN και από το blog της οργάνωσης Invisible Children.  Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση, καθώς και να συνεισφέρετε στους σκοπούς της μπορείτε να επισκευτήτε τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.crowdrise.com/invisiblechildreninc1

short link: http://wp.me/p1pa1c-1K2