της Jaquou Utopie
Όλα ξεκίνησαν απο την ανακοίνωση της ημερίδας.
Μία σεμνή περιγραφή αρκεί…
Οργανώνεται στις 12 του Ιούλη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» από την «Attribute – εταιρεία συμβούλων και εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων» σε συνεργασία με το περιοδικό «HR Professional». Τίτλος της ημερίδας: «Η ψυχολογία της απόλυσης». Ιδού πώς την διαφημίζουν οι διοργανωτές της:
«Μία ξεχωριστή ημερίδα που επιθυμεί να αναλύσει σε βάθος τα συναισθήματα, τους φόβους, τις ανησυχίες των στελεχών που έρχονται αντιμέτωποι με μία τέτοια εταιρική απόφαση ή εκείνων που βιώνουν την πιθανότητά της. Μία ημερίδα που επιδιώκει να φωτίσει ακόμη, τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και το άγχος των στελεχών που είναι αναγκασμένοι να την ανακοινώσουν (…) Μία συνάντηση όπου η ψυχολογία, το συναίσθημα και ο τρόπος χειρισμού του έχουν τον πρώτο ρόλο!». Αν είστε, λοιπόν, στέλεχος επιχείρησης ή επιχειρηματίας ο ίδιος, μπορείτε να προσέλθετε στην ημερίδα και πληρώνοντας το (ευτελές σε σχέση με τη χρησιμότητα των πληροφοριών που θα αποκομίσετε) ποσό των 90 – 120 ευρώ, θα μπορέσετε να «μάθετε»:
α) «Πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά ένα τέτοιο μήνυμα». Όμορφες λέξεις, καλοβαλμένες, επικοινωνείτε, μήνυμα, αποτελεσματικά…
β) «Πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματα των στελεχών σας». Τα συναισθήματα κυρίως είναι το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση…
γ) «Πώς να χειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα κάνοντας μία τέτοια ανακοίνωση». Και να μην πληγωθεί ο πολύτιμος αφεντικός πάνω απ’ όλα…
Μάλιστα, στην ημερίδα μπορείτε να μάθετε από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς – σ.σ. : τον γενικό διευθυντή του ΣΕΛΠΕ (Πολυκαταστήματα), την διευθύντρια «ανθρώπινου δυναμικού» της «Coca-Cola», την διευθύντρια της «ΑΤΕ Bank» αλλά και από καθηγητές και κοινωνιολόγους -πώς να κάνετε «αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που μία τέτοια ανακοίνωση μπορεί να επιφέρει», αλλά και να ακούσετε και να συζητήσετε «με τους ειδικούς της αγοράς, τους τρόπους και τις μεθόδους αντιμετώπισης μιας τέτοιας απόφασης», γιατί όπως προαναφέρθηκε η αποτελεσματικότητα είναι το κύριο συστατικό μιας επιτυχημένης διαχείρησης ανθρωπίνων πόρων, όταν οι άνθρωποι, το κέρδος και τα πράγματα χωράνε όλα σε μια λέξη…
Ο συνειρμός ήταν άμεσος… με το Τσεκούρι.
Σαραντάρης, με καλή θέση σε εταιρία παραγωγής χαρτιού, παντρεμένος, με δύο παιδιά στην εφηβεία, μονοκατοικία σε προάστιο, αυτοκίνητο , δάνειο κτλ. Ο μικρόκοσμος μιας μικροαστικής και κάτι παραπάνω οικογένειας σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας. Μια κατά τα άλλα πολύ οικεία εικόνα…
Η ανατροπή στην καθημερινότητα έρχεται πολύ εύκολα και απλά με μια απόλυση. Η εταιρία μεταφέρει τις εγκαταστάσεις της στο εξωτερικό, όπου το κόστος παραγωγής μειώνεται και το κέρδος αυξάνετια και ο οικογενειάρχης βρίσκεται χωρίς δουλειά. Παίρνει μια καλή αποζημίωση και νιώθοντας σίγουρος για τα προσόντα του αισιοδοξεί να βρει σύντομα μια νέα δουλειά.
Από το σημειο αυτό και μετά η πραγματικότητα δεν χτυπάει απλά την πόρτα, εισβάλλει…
Δουλειά δεν υπάρχει, ένας άνθρωπους σητν πλέον δημιουργική του ηλικία βρίσκεται άνεργος για περισσότερα απο δύο χρόνια, αρχίζουν να γίνονται φανερές οι επιπτώσεις τόσο στο ισορροπημένο οικογενειακό του περιβάλλον όσο και στην ισορροπημένη του προσωπικότητα. Η αλλαγή στα εισοδήματα της οικογένειας φέρνει αναπόφευκτα αλλαγές στην καθημερινότητα, έρχονται “μέτρα λιτότητας”, η σύζυγος πρέπει να εργαστεί και χωρίς ειδικά προσόντα και προϋπηρεσία καταλήγει σε κακοπληρωμένη ημιαπασχόληση και επιπλέον η ισορροπία του ζευγαριού διαταράσεται καθώς οι παραδοσιακοί ρόλοι ανατρέπονται. Τα παιδιά νιώθουν πως καταπιέζονται χάνοντας μικρές καθημερινές τους συνήθειες (συνδρομητική τηλεόραση, ίντερνετ, καινούριος υπολογιστής…) και αντιδρούν. Ο ήρωας νιώθει υπεύθυνος, ανήμπορος, άχρηστος, κοινωνικά επιλήψιμος… και καταλήγει σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα, ψάχνοντας να βρεί μία λύση, το οποίο καθοδηγεί από κει και πέρα τις πράξεις του.
Αφού η πραγματικότητα είναι δεδομένη και το σύστημα αδηφάγο, ο μόνος τρόπος να ξαναβρεί δουλειά στον τομέα του είναι να εξοντώσει τους συναδέλφους – ανταγωνιστές. Και τι πιο αποτελεσματικό από τη φυσική εξόντωση; Καταστρώνει το σχέδιο και το βάζει σε εφαρμογή. Ξαφνικά στον ειρηνικό κόσμο της βιομηχανίας χαρτιού γίνονται περίεργες δολοφονίες…
Μέσα σε ένα περιβάλλον αφθονίας και με το πλαστό κάλυμμα της ευημερίας και της ασφάλειας να καλύπτει κάθε σκηνή, ο Κώστας Γαβράς διηγείται με ρεαλισμό και φυσικότητα που τσακίζει κόκαλα την ιστορία ενός ανθρώπου που δολοφονεί συναδέλους του μέχρι να καταλήξει στην πολυπόθητη θέση εργασίας. Ξεδιπλώνει με αφοπλιστικό τρόπο την καθημερινότητα της ανεργίας, τις ανθρώπινες σχέσεις, τόσο τις ενδοοικογενειακές όσο και αυτές που παραδόξως ο ήρωας αναπτύσσει με τα θύματά του, αλλά και τα αδιέξοδα που ο καθένας αντιμετωπίζει, κάνοντας με παράδοξο τρόπο ένα ψύχραιμο και διεισδυτικό σχόλιο για τον ώριμο καπιταλισμό. Φανερώνει βήμα βήμα τη μετάλλαξη του ήρωα, που μέσα απο τις συμπληγάδες της ανεργίας καταλήγει στην απόλυτη διαστρέβλωση της ερμηνείας της πραγματικότητας και βρίσκει τον εχθρό του στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας, με τον οποίον όμως αρνείται να δει ότι μοιράζεται την ίδια τύχη.
Πίσω από την εικόνα της ευτυχισμένης οικογένειας, στην ομοιομορφία του προαστίου, κρύβεται μια ζούγκλα; Είναι η ζωή του μορφωμένου επιστήμονα μικροαστού ταγμένη να ανταγωνίζεται καθημερινά και με όλα τα μέσα, θεμιτά και αθέμιτα, τους ομοίους του για μια καλή θέση στην αγορά εργασίας και μήπως αυτό επεκτείνεται τελικά σε όλη την ταξική διαστρωμάτωση, σε όλη την κοινωνία και είναι ο κανόνας; Κι αν ναι, σε ποιόν τελειώνει αυτή η σφαγή, ποιός είναι το τελευταίο θύμα και ποιός ο τελικός τροπαιούχος; Στην οικονομία της αγοράς, στον κόσμος της κατανάλωσης και της υποταγής στην εικόνα που το κοινωνικο status επιβάλλει, στη Δυτική Ευρώπη του ανεπτυγμένου καπιταλισμού που υμνεί την ατομική εξέλιξη (με οδηγό το αμερικάνικο όνειρο) και κρύβει με δεξιοτεχνία τους αποκλεισμένους του, η λύση στην ανεργία μπορεί να καταλήξει να είναι ένα απλό προσωπικό ξεκαθάρισμα λογαριαμών; Εντάξει, να υψωθεί το τσεκούρι του πολέμου αλλά μήπως έχουμε βρει λάθος αντίπαλο;
Ζούμε στην εποχή που ο παραλογισμός του καπιταλισμού τείνει στο άπειρο…
Και τα παραπάνω αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όσο κι αν η ταινία του Γαβρά υπονοεί ότι τέτοιου είδους σενάριο αν και μυθοπλασία θα μπορούσε να είναι πραγματικό, αλλό τόσο η πρόσκληση στην ημερίδα ουρλιάζει ότι αν και πραγματικότητα βρίσκεται στα όρια του θεάτρου του παραλόγου και θα έπρεπε να είναι μυθοπλασία.
Με την πολιτική των κυβερνήσεων του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, αγκαλιά με τις μεγάλες εταιρίες, να καταστρέφει ανερυθρίαστα μέχρι και τον πλανήτη θα έπρεπε να το περιμένει κανείς, κάτι πλάσματα σαν τον άνθρωπο που χρόνια δούλευε στο δίπλα γραφείο δεν έχουν καμία σημασία. Από τη μία τα “στελέχη” πρέπει να εκπαιδευτούν με ευγενικό τρόπο να συμπεριφέρονται στους συναδέλφους τους σαν σκουπίδια, από την άλλη η ευγένεια και η πολιτισμένη διαχείρηση να είναι το σύνθημα άλλης μιας βαρβαρότητας. Ο καθένας παίζει το παιχνίδι μόνος του. Στην αγορά εργασίας το στέλεχος κάνει σεμινάρια για το πως θα σε απολύει με το γάντι, σεβόμενος την ψυχολογική δεινή σου θέση, κι εσύ κάνεις σεμινάρια και επανακαταρτίζεσαι συνεχώς, δίνεις εξετάσεις και επανειδικεύεσαι με την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ο διπλανός σου που θα απολυθεί, κι αν είσαι εσύ, τότε μόνος θα τραβήξεις για την επόμενη πόρτα που θα χτυπήσεις, και μόνος θα δίνεις συνεντεύξεις και θα ελέγχεσαι για τα προσόντα… Κι αν κάποιος είναι καλύτερος με βάση τα απροσδιόριστα κριτήρια του ποιός αξίζει να ζεί ανθρώπινα και ποιός όχι στον καπιταλισμό, τότε εσύ θα έχεις το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνιστή σου για ένα ξεροκόμματο και αυτός είναι ο εχθρός σου, ο μόνος εχθρός , ο συνάδελφος… Αυτός είναι ο εχθρός, ενώ οι καθηγητές της ψυχολογίας της αγοράς συνεχίζουν την ημερίδα ανενόχλητοι…
Το τσεκούρι RELOADED
Η ταινία του Γαβρά βγήκε στις ελληνικές αίθουσες τον Σεπτέμβρη του 2005, ένα μήνα και κάτι πριν την τυφλή βίαιη εξέγερση των αποκλεισμένων στις γειτονιές γκέτου του Παρισιού. Από τότε στον κόσμο έχουν ακολουθήσει κινήματα και εξεγέρσεις, ανατροπές και υποχωρήσεις, μικρά και μεγάλα στιγμιότυπα από το μέλλον, από την πτώση του Νόμου για το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης που ήταν η ήττα του Σαρκοζύ μέχρι τον Ελληνικό Δεκέμβρη που όλοι οι ισχυροί ακόμα θυμούνται με τρόμο και συκοφαντούν με κάθε ευκαιρία. Η παγκόσμια οικονομική κρίση συνεχώς εγκυμονεί τον κίνδυνο της επόμενης ανάφλεξης, σε μια άλλη γειτονιά του πλανήτη ή κι εδώ. Μια προσεκτική και νηφάλια παρατήρηση της πραγματικότητας που διαμορφώνεται παγκόσμια στον καπιταλισμό αρκεί για να έχεις απεριόριστα ερεθίσματα για κριτική και εξέγερση. Όμως αυτή τη φορά ο διπλανός είναι αυτός που μοιράζεται την ίδια μοίρα μ΄εσένα. Ο συνάδελφος που μπορεί και να απολυθεί, ο συνάδελφος που είναι απλήρωτος, ο χθεσινός συνάδελφος που σήμερα είναι άνεργος, η μάνα σου που της κόβεται η σύνταξη, ο συμφοιτητής που θα πάρετε πτυχίο και μετά το χάος, ο ανειδίκευτος, ο ανασφάλιστος, ο ευέλικτος, ο ενοικιαζόμενος, ο άνεργος, ο εργαζόμενος λάστιχο στην εποχή της flexicurity. Πριν υψώσουμε το τσεκούρι του πολέμου, ας δούμε ποιός είναι ο σύμμαχος. Αν οι λέξεις τους έχουν χάσει κάθε νόημα , οι δικές μας πρέπει να ξαναβρούν αυτό που διαλέγουμε να τους δώσουμε εμείς. Εμείς είμαστε η αλληλεγγύη, εμείς και ο αγώνας, εμείς ο πλούτος, εμείς οι δημιουργοί, εμείς η ειρήνη, εμείς κι ο πόλεμος απέναντί τους. Κι ας δούμε ξεκάθαρα και ποιός είναι ο εχθρός. Γιατί μόνο η εταιρία θα τολμούσε να ονομάσει “ημερίδα” τον παραλογισμό του να εκπαιδεύεις κάποιον για το πως θα ανακοινώνει την απόλυση με όσο πιο ευγενικό τρόπο, και μόνο στην σημερινή παράλογη εποχή αυτό θα μπορούσε να γίνει σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο με τα στελέχη να φοράνε τα καλά τους λες και πάνε σε γιορτή, σε μια χώρα που οι μισθοί κόβονται, οι συντάξεις κόβονται, η παιδεία κόβεται, η υγεία παραπέει, και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη πάρει το μέρος των μόνων συμμάχων που έχει… Κι αυτοί δεν είμαστε εμείς.
Ανυπακοή; Ανεπιφύλακτα ναι. Αλλά όχι μόνο, χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Εμείς…
koula
7 Ιουλίου, 2010 11:13 πμ
«η αποτελεσματικότητα είναι το κύριο συστατικό μιας επιτυχημένης διαχείρησης ανθρωπίνων πόρων,
όταν οι άνθρωποι, το κέρδος και τα πράγματα χωράνε όλα σε μια λέξη…»
koula
7 Ιουλίου, 2010 11:28 πμ
«Στην αγορά εργασίας το στέλεχος κάνει σεμινάρια για το πως θα σε απολύει με το γάντι,
σεβόμενος την ψυχολογική δεινή σου θέση,
κι εσύ κάνεις σεμινάρια και επανακαταρτίζεσαι συνεχώς, δίνεις εξετάσεις και επανειδικεύεσαι με την ψευδαίσθηση ότι θα είναι ο διπλανός σου που θα απολυθεί,
κι αν είσαι εσύ, τότε μόνος θα τραβήξεις για την επόμενη πόρτα που θα χτυπήσεις, και μόνος θα δίνεις συνεντεύξεις και θα ελέγχεσαι για τα προσόντα…
Κι αν κάποιος είναι καλύτερος με βάση τα απροσδιόριστα κριτήρια του ποιός αξίζει να ζεί ανθρώπινα και ποιός όχι στον καπιταλισμό,
τότε εσύ θα έχεις το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνιστή σου για ένα ξεροκόμματο και αυτός είναι ο εχθρός σου, ο μόνος εχθρός , ο συνάδελφος…
Αυτός είναι ο εχθρός,
ενώ οι καθηγητές της ψυχολογίας της αγοράς συνεχίζουν την ημερίδα ανενόχλητοι…»
respect, Jaquou..
tyler durden
7 Ιουλίου, 2010 11:53 πμ
και τους Dead Kennedys μας θύμισαν
katadyomenh
7 Ιουλίου, 2010 11:59 πμ
Ωραίο κείμενο Jaquou…
συνειρμικά θυμήθηκα εκτός από το Τσεκούρι (το οποίο είναι και ταινιάρα παρεμπιπτόντως), εκείνη την εταιρία που αυτοκτονούν οι υπάλληλοι ο ένας μετά τον άλλον… Να δούμε τι άλλο θα δούμε και θα βιώσουμε… και πόσο ακόμα θα προσπαθήσουν να μας κάνουν άβουλα, λοβοτομημένα ανθρωπάκια…
anle
7 Ιουλίου, 2010 12:17 μμ
th france telekom h thn allh thn kinezikh? Giati to exoume kai se evrwpaikh kai se asiatikh version na mh lene oti den einai plouralistikos o kapitalismos kai pagosmiopoihmenos >(
Back Door Man
7 Ιουλίου, 2010 1:15 μμ
Kαλημέρα. Θυμάσαι μήπως και την απόλυση κατόπιν κληρώσεως στην vodafone;
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8334&pubid=2254978
anle
7 Ιουλίου, 2010 1:54 μμ
😦 Δεν το ξερα..
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 12:13 μμ
οντως ανατριχιαστικο «σεμιναριο», απο την αλλη ομως απολυτα αληθινο και τελειο στιγμα της σημερινης πραγματικοτητας.
καποιοι παιρνουν τα μετρα τους ηδη (εναντιον μας), εμεις τι περιμενουμε;; να βγουν τα πραγματικα οπλα, που θα βαρανε με πραγματικα πυρα;; αυτα δε χρειαζεται να βγουν καν, οσο εμεις ειμαστε σε σταση αναμονης, ουσιαστικα σηκωνοντας λευκη σημαια.
καλημερες!! …και μη χειροτερα…
panoszp
7 Ιουλίου, 2010 12:14 μμ
Καλό άρθρο και αληθινό.
Στα παρακάτω όμως υπάρχει μία ένσταση: «γ) «Πώς να χειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα κάνοντας μία τέτοια ανακοίνωση». Και να μην πληγωθεί ο πολύτιμος αφεντικός πάνω απ’ όλα…» και «β) «Πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματα των στελεχών σας». Τα συναισθήματα κυρίως είναι το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση…»
Για το γ): Στο 99% των περιπτώσεων απολύσεων, την ανακοίνωση την κάνει ένας προϊστάμενος και όχι το «αφεντικό». Την κάνει δηλαδή ένας υπάλληλος ο οποίος κινδυνεύει να βρεθεί και αυτός στη θέση του απολυμένου. Έτσι ο υπάλληλος-προϊστάμενος βρίσκεται στη σχιζοφρενική κατάσταση του «θύτη» και του «θύματος» μαζί.
Πέρασα και από τις δύο θέσεις και σας διαβεβαιώνω πως ο υπάλληλος-«θύτης» (όχι το «αφεντικό») βιώνει με τον ίδιο άσχημο τρόπο την ανακοίνωση όσο και ο υπάλληλος-«θύμα».
Για το β): Πιστεύουμε πως μία απόλυση αφορά τον απολυμένο και την επιχείρηση. Αυτό είναι λάθος. Μία απόλυση έχει αντίκτυπο σε όλα τα στελέχη της εταιρείας (μικρά και μεγάλα) και ο αντίκτυπος αυτός είναι γενικά καταστροφικός όταν το άγχος μίας απόλυσης μεταφέρεται στους ανθρώπους της εταιρείας. Οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί και η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων μίας εταιρείας μπορεί να διαταραχθούν με μία τέτοια ανακοίνωση, σε βαθμό μη αναστρέψιμο.
Για αυτό κατά τη γνώμη μου, τέτοιου είδους σεμινάρια γίνονται και πρέπει να γίνονται για τον απλό λόγο ότι στο επιχειρείν (όπως και στη ζωή) πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για όλα.
Αντίστοιχα, υπάρχουν και σεμινάρια όπου ο υπάλληλος εκπαιδεύεται για το πώς θα κάνει τη μετάβαση από τη μία εργασία στην επόμενη (επαφές, προετοιμασία βιογραφικού, μέθοδοι κλεισίματος ραντεβού για συνέντευξη κλπ).
Ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαι υπέρ των απολύσεων πλήν αυτών που διαταράσσουν το κλίμα και τη συνοχή μίας ομάδας εργαζομένων (καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαστεί απόλυση για κανένα μέλος της ομάδας αφού η αγορά θα την εξαφανίσει αργά ή γρήγορα).
Καλή συνέχεια.
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 12:32 μμ
γραφεις: «Μία απόλυση έχει αντίκτυπο σε όλα τα στελέχη της εταιρείας (μικρά και μεγάλα) και ο αντίκτυπος αυτός είναι γενικά καταστροφικός όταν το άγχος μίας απόλυσης μεταφέρεται στους ανθρώπους της εταιρείας. Οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί και η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων μίας εταιρείας μπορεί να διαταραχθούν με μία τέτοια ανακοίνωση, σε βαθμό μη αναστρέψιμο.»
και προσεγγιζεις το θεμα ακριβως απο την ιδια πλευρα (αποψη προσωπικη δικη μου) της «ημεριδας απολυσης».
και εξηγουμαι: προσπαθεις να ορισεις το αντιχτυπο μιας απολυσης, αλλα παντα σε σχεση με το πως αυτη δυναται να επιρρεασει την ιδια την εταιρεια, τα τμηματα της εταιριας κτλ κτλ. και κατα συνεπεια τη λειτουργια της εταιριας. Κι αυτο εμενα μου φαινεται ιδιαιτερα σκληρο, αν και απολυτως αληθινο και καθημερινο, οπως και η εν λογω ημεριδα εξ’ αλλου.
panoszp
7 Ιουλίου, 2010 1:02 μμ
Η εταιρεία δεν είναι κάτι αόριστο και ξένο για τους ανθρώπους της. Όσο και αν συχαίνεται κανείς τη λέξη «εταιρεία» ή να την ταυτίζει με κέρδη, υπερκέρδη και λοιπούς αστείους (για την Ελληνική πραγματικότητα) χαρακτηρισμούς, δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι η «εταιρεία» είναι στην ουσία οι άνθρωποί της και όχι το αφεντικό ή ένα μεγαλοστέλεχος που διαχειρίζεται (όχι διοικεί) ή οι τοίχοι.
Μία απόλυση λοιπόν, επηρρεάζει την «εταιρεία» (δηλαδή τους ανθρώπους της), οι οποίοι με τη σειρά τους αισθάνονται ότι η «εταιρεία» (δηλαδή οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων) διαταράσσονται.
Όταν κάποιος απολύεται, κάποιος άλλος χαίρεται γιατί ήθελε τη θέση. Κάποιος άλλος λυπάται γιατί χάνει ένα καλό συνάδελφο, ένα καλό φίλο, ένα συγγενή ή ένα σύζυγο. Κάποιος πάλι, είναι αδιάφορος είτε λόγω χαρακτήρα είτε γιατί δεν γνώριζε πραγματικά ή δεν συνεργάστηκε ποτέ με τον απολυμένο.
ΟΛΟΙ τους όμως σκέφτονται το γιατί και το πώς έγινε η απόλυση και τότε ξεκινούν 2 πράγματα:
Το ράδιο αρβύλα και το άγχος. Και αυτό είναι κακό για τους ίδιους (όχι την «αποτελεσματικότητά» τους όμως).
Δεν υπερασπίζομαι την «εταιρεία» με τη λογική του ιδρύματος που μοναδικό στόχο έχει τα υπερκέρδη. Την υπερασπίζομαι σαν ένα σύνολο ανθρώπων των οποίων οι σχέσεις καθορίζουν την επιτυχία ή αποτυχία της εργασίας τους.
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 3:45 μμ
Οκ, δεκτό.
Απλά, εγώ προσωπικά, δε μπορώ να ταυτίσω την εταιρία με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της, ούτε με το κοινωνικό έργο που (δεν) παράγει, ούτε με τις διαπροσωπικές σχέσεις που (τυχόν, αλλά κι αυτές αλλοτριωμένες) υπάρχουν και αναπτύσσονται. Γιατί στο υπάρχον σύστημα, όπου οι εταιρείες γαμάνε και δέρνουν, και τους πελάτες τους αλλά και τους εργάτες τους, ταυτόχρονα και το ίδιο, η εταιρεία είναι ακριβώς αυτή η μηχανή παραγωγής υπερκέρδους.
Σε μια ιδεατή κατάσταση, αυτοδιαχειριζόμενων χώρων εργασίας, χωρίς αφεντικά κι εργάτες, χωρίς χαφιαδισμούς και μαχαιρώματα κάτω απ’ το τραπέζι, θα ένιωθα πιο άνετα, όταν να μιλάω για διαπροσωπικές σχέσεις εργαζομένων, για εργατικό δυναμικό, για αγωνίες και λοιπά συναισθήματα που προκαλούνται στο χώρο εργασίας, να χρησιμοποιώ τη λέξη «εταιρεία» για να περιγράψω όλα τα παραπάνω.
Τέλος πάντων, ίσως η διαφωνία μας δεν είναι και τόσο ουσιαστική πια, δεκτός ο τρόπος σου να αντιλαμβάνεσαι έτσι την εταιρία, αλλά διαφωνώ. Φιλικά πάντα..
Rodia
7 Ιουλίου, 2010 12:38 μμ
Γροθια σκετη το αρθρο, RESPECT.
Μαθηματα υποκρισιας ειναι ολα αυτα τα (ταχαμου και δηθεν) πολιτισμενα «σεμιναρια».
Το φιλμ του Γαβρα, ταινιαρα!
Πού παμε; Προς τα πισω ολοταχως, βεβαια, μια και όλη αυτη η υποκρισια οδηγει προς μεσαιωνικες πρακτικες των υψηλης ταξης γαιοκτημονων…
(μετα λογου γνωσης η διαπιστωση)
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 12:44 μμ
Και κατι που διαβασα τις προαλλες, και το οποιο θυμηθηκα με αφορμη το αρθρο, αν και οχι τοσο σχετικο φαινομενικα.
Μια αγγελια στη χρυση ευκαιρια:
ΘΗΣΕΙΟ διαμέρισμα 65 τ.μ., ισόγειο, κατάλληλο για αλλοδαπούς, τιμή 350 ευρώ
δεν ξερω κατα ποσο τετοιες αγγελιες αποτελουν πια συνηθες φαινομενο, εμενα παντως με αηδιασε. Κι οχι επειδη με θιγει αμεσα, καθως αλλοδαπος δεν ειμαι, αλλα ακριβως λογω του οτι με τοποθετει αθελα μου στο απεναντι στρατοπεδο. Κι εστω κι αν αυτον το διαχωρισμο δεν τον αποδεχομαι, αυτο δε σημαινει οτι ειναι κι αυτο αλλη μια πραγματικοτητα. Με ταση να γινεται ολο και περισσοτερο καθημερινοτητα!!
Back Door Man
7 Ιουλίου, 2010 12:44 μμ
Ευγε για το άρθρο και για την πετυχημένη σύνδεση της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας με την συγκλονιστική ταινία του Γαβρά, ταινία που είχε περάσει σχεδόν απαρατηρητη στην ελλάδα της μεταολυμπιακής αφασίας και της «επανίδρυσης του κράτους». Η Γαλλία όντως τότε ζούσε με το φάντασμα του Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης CPE το οποίο κατατέθηκε λίγους μηνες αργότερα (Διόρθωση: Πρόεδρος ήταν ο Σιράκ, όχι ο Σαρκοζύ).
Λιγο νωρίτερα ο γιωργάκης είχε προτείνει την ανασφάλιστη εργασία στους νέους ως 29 χρονών, για να το παίξει μετά τρελλίτσα έπειτα από τις αντιδράσεις. Και ως θαυμα εξ’ ουρανού ήρθε η κρίση για να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω όσον αφορα τα εργασιακα και ασφαλιστικά δικαιώματα. (Οι προτάσεις γιωργάκη του 2004 φαντάζουν πλέον κομμουνιστικής φύσης.)
Και το κάτι παραπάνω για να μην τσακίσουν τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας Jaquou μου, δεν φαίνεται προς το παρον να υπάρχει…
Jaquou
7 Ιουλίου, 2010 12:53 μμ
Καλημέρα BDM, σ΄ευχαριστώ για τα καλά λόγια, κι εσένα και όλους τους συνσχολιαστές :)…
Θυμάμαι ότι πρόεδρος ήταν ο Σιράκ, αλλά ο Σαρκοζύ ήταν υπουργός (δεν θυμάμαι τώρα σε ποιό υπουργείο) και είχε ευθύ μετωπο τόσο με τους εξεγερμένους των προαστείων όσο και αργότερα με τους φοιτητές και νεολαίους που ρίξαν το CPE, και να σου πω την αλήθεια μιας και είναι πρόεδρος τώρα , γι ‘ αυτό τον ανέφερα…
Αλλά έχεις δίκιο φυσικά για το ποιός ήταν πρόεδρος.
🙂
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 1:03 μμ
…υπουργος «προστασιας του πολιτη»
denyal
7 Ιουλίου, 2010 8:51 μμ
χαχα, πράγματι… Εσωτερικών νομίζω, το’χουν ενιαίο
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 9:05 μμ
προθυπουργος δεν ηταν;;;;
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 9:14 μμ
πρΩθυπουργος…
koula
7 Ιουλίου, 2010 9:56 μμ
προ.. ήταν..
τωρα είναι.. νυνυπουργος..
ή.. νινιπουργός.. 😛
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:06 μμ
κοντοπουτανος ειναι…
κ εχω κ τραγουδι γιαυτον αλλα θα θεωρηθει τρολαρισμα κ δε μου παει 🙂 🙂 🙂 🙂
koula
7 Ιουλίου, 2010 10:08 μμ
ιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
τρολάρισμα.. στο ποστ της Jaquou?!
JAMAIS!
😛
θα ειναι.. κοινωνικο σχόλιο-παρέμβαση.. κατ’εξακολούθηση..
😛
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:11 μμ
με πειζεις τωρα κ ειμαι αδυναμος χαρακτηρας…. 🙂 🙂 🙂
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:14 μμ
χοο πιεζεις ηθελα να γραψω…
koula
7 Ιουλίου, 2010 10:20 μμ
χαχαχαχαα
τι σ’επιασε.. και διορθωνεις τα σαρδαμ σου?
😛
πας να γινεις.. τύπικλι κορέκτ? 😛
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:23 μμ
ντιπικλι…:) 🙂 🙂 🙂
koula
7 Ιουλίου, 2010 10:24 μμ
φιο ντιπικλι.. δε γίνεται.. 😛
katadyomenh
7 Ιουλίου, 2010 10:24 μμ
χαχααχαχαχαχαχαχ! αυτό θέλω να το δω… αν και προτιμώ το τραγουδάκι για τον κοντοπούτανο…
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:26 μμ
ωωω…η ΑΝΑ μεταμφιεσμενη σε ΚΑΤΑ…
παμ’αλλου;;;
νιωθω την ανασα της τζακου στο σβερκο μου…
koula
7 Ιουλίου, 2010 10:37 μμ
.. 😛
εκεινη τη συμπαθεις.. και δε της χαλας το θρεντ, ε?
😛
να φυγετε κύριε! να πάτε αλλού!
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 10:54 μμ
καποιος ζηλευει παλι… 🙂
koula
7 Ιουλίου, 2010 11:00 μμ
😀 😀 😀 😀 😀
βρε μανιακακο.. δεν ειναι κριμα, όμως?.. θα ζηλευει το κοριτσι που τρολαρεις μονο στων αλλων.. 😛
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 11:02 μμ
θα ρθει κ η ωρα τση… 🙂 🙂
anle
7 Ιουλίου, 2010 1:04 μμ
Sthn evrwph isxuei pleon to eksh meesaiwniko kathestos tou internship
http://en.wikipedia.org/wiki/Intern#Paying_for_an_internship (sorry de to brhka ellhnika). Upotithetai oti einai gia mathiteia allla sthn ousia polles etaireis apoluoun mexri kai 1/4 ergazomenwn kai doulevoun me internships. Fthnoi sklaboi dld. Sth Germania de exoun pia cv ergasias me mathiteies mono.. A kai mexri duo xronia akoma kai se kanonikh douleia de dikaiousai monimopoihsh apozhmiwseis kai tetoia. Exw filous pou exoun teleiwsei didaktoriko se biotexnologia (pou upotithetai oti sto ekswteriko osoi eimaste se afto ton tomea eimaste kelepouria) me manager empeiria pou briskoun douleies gia duo xronia kai meta tous diwxnoun na paroun allon. Skefteite th ginetai se allous xwrous ligotero ekseidikevmenous pou o ergazomenos einai pio analwsimos. Gia afto sas lew h antidrash mono mazikh tha exei apotelesma. Ti na kanoume 10muria an miso dis evrwpaioi dexontai tetoies sunthikes? Pws to leei o oli paparen, den eimaste antagwnistikoi >(
dion
7 Ιουλίου, 2010 1:49 μμ
Εγώ θα το πάω ακόμα παραπέρα από τη στιγμή που η όλη αφήγηση μού έφερε στο νου τον τρόπο εξόντωσης των «ανεπιθύμητων» από τους ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Κι εκεί οι ναζί «προστατεύονταν» από την αμεσότητα της φρίκης και κινητοποιούνταν επίλεκτοι μελλοθάνατοι κρατούμενοι για τη διεκπεραίωση της ‘βρόμικης’ δουλειάς. Το δόγμα ‘ ο θάνατός σου η ζωή μου» σε όλη του την τραγικότητα, αν μπορούσε βέβαια να ονομαστεί «ζωή» η απλή επιβίωση με όλο το φορτίο των τύψεων και της συνενοχής για τους capo (κρατούμενοι-δήμιοι)ή η κτηνώδης αναισθησία και ο σαδισμός (ναζί). Οι ναζί ανέπτυξαν σχεδόν επιστημονικά τη διαδικασία των μαζικών εξοντώσεων που επέφεραν το ελάχιστο συναισθηματικό κόστος για τους δήμιους και την πλήρη ενοχοποίηση των θυμάτων μέσα από την πρακτική του συστηματικού και τέλειου εξευτελισμού τους. Οι σύγχρονοι δήμιοι δίνουν απλώς τεχνοκρατικό άρωμα σε παλιές δοκιμασμένες και άκρως αποτελεσματικές για την επίτευξη των στόχων τους ,πρακτικές.
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 2:46 μμ
Πολύ δυνατό το σχήμα που θέτεις.
Narrator
7 Ιουλίου, 2010 2:25 μμ
Για κάποιο λόγο σήμερα δεν ξύπνησα στραβά. Οπότε διαβάζοντας τις πρώτες λέξεις στο δικό μου μυαλό ήρθε αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=_m-Da8Tz4_E
ίσως από το trailer δεν καταλαβαίνει κάποιος τον συνειρμό, αν δεν έχει δει την ταινία, αλλά τη στιγμή που καταλαβαίνεις τι ακριβώς δουλειά κάνει ο πρωταγωνιστής, σε πλυμμηρίζουν ένα σωρό αντιφατικά συναισθήματα…
Πάντως Jaquou κάνεις ένα μικρό λαθάκι. Περιγράφεις «Το Τσεκούρι» (σωστά μεν την υπόθεση) σαν ένα αγωνιώδες θρίλερ, ή ένα κοινωνικό δράμα. Νομίζω πως αξίζει να πούμε ότι είναι μια θαυμάσια μαύρη κωμωδία -και ίσως γι’αυτό τα μηνύματά της της χαράσσονται ύπουλα και βαθιά μέσα μας.
🙂
anle
7 Ιουλίου, 2010 3:03 μμ
αχ το χα δει,,, το τελος ειναι ολα τα λεφτα.. η μοναξια αυτου που νομιζει οως ειναι στην κορυφη..
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 2:44 μμ
Πολύ καλή ανάρτηση Τζακού. Μπράβο. Ο Καπιταλισμός είναι ένα τρομερά ευφάνταστο σύστημα όχι μόνο στο ζήτημα της καταστολής αλλά και στο πως μπορεί να βγάζει φράγκα ακόμα και από την εξαθλίωση που ο ίδιος δημιουργεί ανάγοντάς την σε θέαμα. Πριν καιρό καθόμουν σπίτι κι έβλεπα στη τηλεόραση την εκπομπή εκείνη στον Άλφα που πάνε και φτιάχνουν σπίτια σε κακή κατάσταση στις οποίες συνήθως κατοικούν πονεμένες οικογένειες χτυπημένες από κάθε μορφή βίας. Από τη μία αυτές οι πραγματικά δυσμοιρες οικογένειες κι από την άλλη η καλοβαλμένη κι ομορφούλα Σίσσυ να τους πιάνει από τον ώμο και να τους αγκαλιάζει. Το κοντραστ πραγματικά ήταν εκπληκτικό και δε μπορούσα να μην σκεφτώ εκείνη τη στιγμή πως ο καπιταλισμός είναι ένα «γαμάτο» σύστημα.
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 2:45 μμ
σπίτια σε κακή κατάσταση στα οποία συνήθως κατοικούν
Narrator
7 Ιουλίου, 2010 2:51 μμ
Ούτε που με χαιρετάς πια… 😦
anle
7 Ιουλίου, 2010 3:05 μμ
ασε δεν τους ξερεις αυτους τους Κκεδες.. εχει αγωνα τωρα.. το κομμα πανω απο ολα.. παει η αγαπη παει η νυφουλα.. τωρα εχει παντρευτει την Παπαρηγα!!
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 3:39 μμ
Μπα την επιστήμη έχω παντρευτεί περισσότερο. Κάνω διορθώσεις σε μία εργασία που έγινε δεκτή σε περιοδικό και σήμερα δεν έχω κάνει καθόλου δουλιά. Θα τα πούμε κάποια άλλη στιγμή. Φιλιά σε όλους.
anle
7 Ιουλίου, 2010 4:52 μμ
Ωχ πεηπερακι??? Συγχαρητηριααα!!!!!!
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 5:47 μμ
Ναι το δεύτερο 🙂 Σε ευχαριστώ πολύ αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 5:48 μμ
Το αναφέρω γιατί καμιά φορά εξαφανίζομαι και αρκετές φορές μένουν σχόλια αναπάντητα.
anle
7 Ιουλίου, 2010 5:50 μμ
αη νοου αλλα αμα εχει γινει δεκτο απλα πειζεις μεχρι να κανεις διορθωσεις.. Ειδικα εγω με το αφεντικο που εχω διορθωναμε ακομα και οταν ο εντιτορ ητανε οκ!! Τον ειχε πιασει η τελειομανια τον Γερμανο Αφεντη!!
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 5:54 μμ
Αχ με νοιώθεις!
Έτσι όπως τα λες είναι αν και στη προκειμένη περίπτωση αυτομαστιγώνομαι κι από μόνος μου μια χαρά.
anle
7 Ιουλίου, 2010 6:27 μμ
😮 Apapapa den mporw na kanw otidhpote panw apo afto poy mou zhtane stis diorthwseis.. Otidhpote allo me gxwnei kai den mporw na agxwnomai moy xalaei to derma :P.. Twra na deis poy exw megalo paper kai ta exw teleiwsei ola kai o afentikos to psurizei kai o sunadelfos mou o toyrkos exei fygei ena mhna diakopes a turkei kai pantrvei kosmo (5 gamous mou eipe eixe se ena mhna :o) kai mou argei na teleiwsei to kommati tou.. Tha dhmosievsei kanas allos prin apo mas kai tha tous piasw kai tous duo kai tha tous kanw thaftous (san to arnaki pou legate :P)
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 6:33 μμ
Αυτομαστιγώνομαι πολιτικά, αυτομαστιγώνομαι κι επιστημονικά. Τελικά είμαι τελειωμένη μαζόχα.
Μην ανησυχείς από τη στιγμή που έφτασες σε αυτό το σημείο δεν θα υπάρξει πρόβλημα αν δε σας έχει δώσει σαφή χρονικό όριο ο έντιτορ.
Κι αυτός ο Τούρκος, Τούρκο θα σε κάνει 😉
anle
8 Ιουλίου, 2010 12:49 πμ
ma den exoume kanei oute submit. :o.. o tourkos o filos mou de ftaiei toso polu o germanos, ta polu pseirizei o afentikos.. e tou allounou tou pantrevetai enas kollhtos enas aderfos kai 3 ksaderfia sou leei tha perimenw esas ante byeee.. O germanos tha me kanei tourko kai exw pou exw kataferei na tsakwthw me ola ta prwhn afdentika.. afton edw pou einai kai sxetika kalos, prospathw na eimaste agaphmenoi.. tpta tou dinw mexri mesa avgoustou.. meta de tha agpioumaste toso giati exw kai ena didaktoriko na teleiwsw na parw kai kana kalutero misthoulaki giati kqi me thn krish den kserw potrnteleiwnei kai t tameio amergeias ths mhtros
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 3:36 μμ
Γεια σου κούκλα 🙂
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:39 μμ
Μαργαρίτα!!!!
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:41 μμ
Τί ὄμορφη ποὺ εἶσαι. Μὲ τρομάζει ἡ ὀμορφιά σου. Σὲ πεινάω. Σὲ διψάω…
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 6:46 μμ
Αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορώ να κάνω φιλοφρόνηση σε οποιαδήποτε άλλη κοπέλα. Ειδικά αν έχει υπάρξει και κάποιο παρελθόν, έστω διαδικτιακό.
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:53 μμ
Ο αληθινός έρωτας δεν έχει να κάνει με «κτητικότητα»
Είναι Σάρκινος Λόγος
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 6:58 μμ
Πράγματι θεωρητικά δεν έχει να κάνει με τη κτητικότητα . Πρακτικά όμως είναι λιγουλάκι διαφορετικά τα πράγματα.
koula
7 Ιουλίου, 2010 7:02 μμ
😛
ένας είν’ ο κόμματος! 😛
και κόψε το αυτομαστίγωμα.. ούτε ο βουλγαράκης δεν το λέει πια.. 😛
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 7:03 μμ
Σοβαρά? Αυτό κι αν είναι νέο.
Φτου Ξελευτερία!!!!!!!
Ένας, ένας.
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 7:06 μμ
μανικάκος
7 Ιουλίου, 2010 7:09 μμ
And we could spend our whole lives waiting for some thunderbolt to come
And we could spend our whole lives waiting for some justice to be done
Unless we make our own
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:02 μμ
συμφωνώ και επ’ αυξάνω
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:03 μμ
στον μιτσάρας πήγαινε το προηγούμενο
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:53 μμ
🙂
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:54 μμ
Οπότε αυτό πηγαίνει σένα
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:57 μμ
σ’ εσένα δηλ.
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:55 μμ
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:57 μμ
Λοιπόν κοπέλες του σχσ ετοιμαστείτε και για τις δικές μου φιλοφρονήσεις
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:58 μμ
και αν δεν… κουφαθείτε
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:01 μμ
΄Ασχετο.
Μήπως ξέρει κανένας τους κανόνες για το μπαρμπούτι (το παιχνίδι με τα ζάρια); Γιατί χθες είχα μια πολιτική διαφωνία μ’ έναν συνάδελφο επί τούτου
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:04 μμ
μεσ’ τον στρατώνα σου διπλή σκοπίά
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:07 μμ
tolos
7 Ιουλίου, 2010 7:09 μμ
Kαι τι κάνουμε τώρα;
Back Door Man
7 Ιουλίου, 2010 3:24 μμ
Kαίρια η παρατήρηση σου.
Σχετικό άρθρακι του Ιού για άλλο ρεαλιτυ
http://www.iospress.gr/megalo2010/megalo20100220.htm
MITSARAS
7 Ιουλίου, 2010 3:36 μμ
Σ’ ευχαριστώ για τον σύνδεσμο.
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 3:39 μμ
Jaquou, πολύ καλή η αφορμή για μια πετυχημένη περιγραφή στις ανταγωνιστικές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων. Το κειμενάκι σου μου θύμισε μια προσωπική ιστορία, όταν κάποτε αναγκάστηκα να απέχω από την εργασία μου λόγω μικρού, αλλά με έντονο πόνο, προβλήματος υγείας. Λόγω πολυήμερης απουσίας από την παραγωγή και την εταιρία, κάποια από τις συναδέλφους (έτυχε να είναι όλες γυναίκες) μου ήταν επιφορτισμένη με το θλιβερό καθήκον να μου ανακοινώσει την επικείμενη απόλυσή μου. Η συγκεκριμένη κοπέλα με έπαιρνε τηλέφωνο και ρωτούσε για την υγεία μου και την πρόοδο κάθε τόσο, μόνο που δεν είχε το σθένος να μου το ανακοινώσει, αφού γινόταν αυτό μέρα παρά μέρα, επί μια βδομάδα, αποφάσισε η πρόεδρος της εταιρίας να αναλάβει να φέρει σε πέρας το άχαρο έργο της απόλυσης. Αφού μιλήσαμε, ο ίδιος δεν μπορούσα, λόγω πόνου, να συγκεντρωθώ στη συζήτησή μας, και αφού μου διευκρίνισε ότι έγινε ένα mini- meeting με τους συναδέλφους οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η πάθηση που τους περιέγραφα δεν ταιριάζει με τον έντονο πόνο και την ακινησία στην οποία βρισκόμουν, μετά λύπης των…
Απολύθηκα στο χειρουργείο ανήμερα των γενεθλίων μου. Δεν χρειάζεται να πω τι απάντησα στην πρόεδρο.
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 3:51 μμ
τι απαντησες; (συγνωμη για την περιεργια, πες οτι δε ρωτησα)
koula
7 Ιουλίου, 2010 3:54 μμ
«και στα δικά σας!» ?? 😛
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 3:58 μμ
κουλα κοροϊδευεις;; ή κανεις χιουμορ; 🙂
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 4:01 μμ
χιούμορ, και΄γώ μόνο με χιούμορ το αντιμετώπισα και τότε και τώρα που το θυμάμαι. Δεν ξέρω αν είχα γυναίκα και παιδιά πως θα αντιδρούσα.
anle
7 Ιουλίου, 2010 4:51 μμ
Na fantastw giatros o afentikos kai h syndelfoi..
kai to xe pei o arxaios..
«φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας»
alla popios ton akouse?? Mou aresei otan kapoios thelei na apopoiithei efthynes ti malakies leei…iatriko meeting.. gzntoyp!!
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 5:33 μμ
ειδίκευση παιδί μου. Σου λένε δεν μπορεί, τόσα και τόσα έχουμε ακούσει-αντιμετωπίσει, και από ιατρική ξέρουμε.
Sosta
7 Ιουλίου, 2010 6:07 μμ
parameter λ κοίτα να δείς κάτι συμπτώσεις…
Μετα απο χρόνιο πρόβλημα και ενω η κατασταση δεν πήγαινε αλλό με καθημερινούς πόνους και ενοχλήσεις πήγα σε δημόσιο νοσοκομειο μου έκαναν εισαγωγή και την επόμενη κανονική εγχείρηση καθωςε το πρόβλημα είχε διογκωθεί λόγω της αμέλειας μου (στην ουσία δεν ήταν αμέλεια αλλα φόβος μήν έχω πρόβλήματα με την δουλεία σαν νεοπροσληφθεντας τότε).
Ενημέρωσα την προιστάμενο μου ευχήηκε καλή επιτυχία στην επέμβαση και νομιζα οτι όλα καλά.
Την επόμενη της εγχείρησης με επισκέφτηκε στο νοσοκομείο ενας συνάδελφος που δεν είχα ποτέ ιδιαίτερε σχέσεις εκτός δουλειάς και διέκρινα στο βλέμμα του μια έκπληξη μόλις με είδε στο κρεβάτι του νοσοκομείου με τον ορό..
-Τι έγινε ρε κώστα του λέω..Φάντασμα βλέπεις?
-Εεεε,ψέλισε,εσυ εκανες εγχείρησή ρε μαλάκα τελικα ε.
Κανονική?
Προσπαθώντα να καταλάβω απο που προκύπτει η τόση έκπληξη τον και το περίεργο βλέμμα του τον έβαλα κάτω και μου τα έιπε όλα..
Η πολυαγαπημένη μας προιστάμενος μόλις την ενημέρωσα για την επικείμενη εγχείρηση θεώρησε σωστό να καλέσει έκτακτο meeting και να δηλώσει στους συναδέλφους μου οτι συμπεριφορές σαν την δικιά μου δεν πρόκυτε να ανεχτεί απο κανέναν άλλο.Οταν απορημένοι την ρώτησαν τι είδους συμπεριφορές απάντησε οτι εγω ΕΣΚΕΜΕΝΑ ΕΠΕΛΕΞΑ να κάνω την εγχείρηση σε νοσοκομειο και να επωφεληθώ απο την μετεγχειρητική άδεια 15 ημερών του ΙΚΑ!!!!
Ενω αν ήμουν ευσυνήδητος υπάλληλος θα πήγαινα σε ιδιωτικό ,αντι για εγχείρηση με νυστέρι θα μου έκαναν με LASER και σε 2 μέρες θα ήμουν πίσω..
Με λίγα λόγια είπε το πρόβλημα μου σε 15 συναδέλφους και πήγε να του ς πείσει οτι έπρεπε να σκάσω 1000 ευρώ (ο μισθός μου ήταν 750..) και να κάνω την ανέμακτη μέθοδο για να μήν λείψω απο την δουλεία μου..
Περιτο να σου πώ οτι εκλεισε το λογίδριο της λέγοντας στους συναδέλφους οτι τους φορτώνω την δουλειά μου και οτι στην ουσία τους χώνω..
Τελικά κάποια πράγματα σε ιδιωτικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειναι τα ίδια παντου..
anle
7 Ιουλίου, 2010 6:31 μμ
Malakia pou den phges se idiwtikh kai esu.. ti einai 1000 evroulakia??,, kai meta mas ftaiei to kratos.. eimaste kai emeis mesa sthn allhlegyh..
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 6:45 μμ
Το θλιβερό είναι η (φοβισμένη)στάση μερίδας συναδέλφων. Τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα ότι θα μπορούσε να συμβεί και στους ίδιους, ξαλαφρώνουν δε ότι τελικά είναι κάποιος άλλος. Πάμε για άλλα.
koula
7 Ιουλίου, 2010 6:54 μμ
ναι.. αλλά υπάρχουν και αυτοι που δεν πιστευουν οτι θα μπορουσαν «ποτέ» να συμβεί σε αυτούς..
και είναι παντελώς αδιάφοροι.. ή επιθετικοί.. και σε καμιά περίπτωση υποστηρικτικοί προς τον προς-απόλυση εργαζόμενο..
koula
7 Ιουλίου, 2010 6:55 μμ
δεν τον στηρίζουν, ακόμα και όταν είναι τοσο εξόφθαλμα άδικη η συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο..
λες και οι ίδιοι θα τυχαίνουν καλύτερης συμπεριφοράς «πάντοτε».. και δε θα βρεθούν ποτέ σε τόσο δύσκολη θέση..
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 7:46 μμ
Άδικη συμπεριφορά; Εδώ τους κλέβουν φάτσα- φόρα και λένε και ευχαριστώ. «Άσε που θα πάω να μιλήσω κιόλας, μια χαρά είμαι που δεν μιλάω, να πάει άλλος να καθαρίσει, εγώ πάντως δεν μιλάω». Τέτοια άτομα δεν αγαπούν ούτε το επάγγελμά τους, ούτε σέβονται το έργο που παράγουν, και πολύ περισσότερο τους είναι άγνωστη η λέξη αλληλεγγύη και συναδελφικότητα.
anle
8 Ιουλίου, 2010 12:53 πμ
afth h fobismenh stash me exei thumwsei polles fores, giati an kai oi upoloipoi den antidrousan fobismena o kosmos tha htane kaluteros kai oi apopanw ligotero malakes.. alla eipame o kosmos den einai teleios kai prepei na mathoume na zoume me afton..
koula
7 Ιουλίου, 2010 4:03 μμ
όταν κάνω χιούμορ.. πάντα κοροϊδεύω.. 😛
και πρώτα και πάνω απ’όλα εμενα..
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 7:27 μμ
αντι-κατασταλτικο τραγουδακι, συνειρμικο απο νοσοκομεια και εγχειρησεις… να μαστε καλα να τα λεμε να γελαμε (ή να βριζουμε εννιοτε)…
koula
7 Ιουλίου, 2010 8:03 μμ
βρε.. θρεντκιλινγκ στη θρεντκιλερ?
χαχαχαχα
😛
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 8:13 μμ
καλα δεν ανοιγω τωρα μετωπο γιατι πρεπει να την κανω κιολας, αλλα επιφυλλασομαι, και σ’εχω και ευκολα 🙂
koula
7 Ιουλίου, 2010 8:18 μμ
ωπα.. δηλωσεις..
http://www.youtube.com/watch?v=dpASQrMDB5s
«νεαρε! βγαλε αμεσως τον σκυλο απο το νερο!»
και μην ξεχνας.. εδω η αλληλεγγυη των θρεντ-κιλλερς.. ειναι αδιαμφισβήτητη! 😛
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 8:17 μμ
μονο αυτο…
τα ελαμ…
τα λεμε…. εννοω 😉
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 8:18 μμ
για τους εγχειρισμενους και τους απολυμενους, φυσικα φυσικα….
koula
7 Ιουλίου, 2010 8:26 μμ
pas mal..
🙂
ερωτηση κρισεως.. εγραφες στο τβχσ?
μην πεις νικ.. απλά πες μου αν εγραφες..
ChristosK
9 Ιουλίου, 2010 12:27 μμ
ναι.. και ακομα… αραια και που
(τωρα την ειδα την ερωτηση)
koula
9 Ιουλίου, 2010 12:46 μμ
ok! 🙂
απλα κατι θυμηθηκα..
καλημερες!
ChristosK
9 Ιουλίου, 2010 1:35 μμ
καλημερες κι σ’ εσενα!!
τι θυμηθηκες δηλαδη;;
ωχ, να αρχισω να ανυσηχω;; κρατας αρχειο;;
koula
9 Ιουλίου, 2010 1:51 μμ
😛
να ανησυχεις.. ουτως ή αλλως..
όχι, απλά μου’ρθε φλασιά για κάτι.. 🙂
μην ανησυχείς.. δεν koulaει..
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 3:53 μμ
γαμώ τη γενιά του πολυτεχνειου.
ChristosK
7 Ιουλίου, 2010 4:01 μμ
αχαχαχα, ομολογω οτι δε θα το μαντευα με τιποτα!
koula
7 Ιουλίου, 2010 4:04 μμ
πώς εκφράζεστε έτσι , καλε?
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 4:17 μμ
Τι να το κάνεις κουλίτσα, και πάλι «υπ΄ατμόν» είμαι, «εδώ» τό΄χω να μην το ξαναπώ, αλλά όπως πάει το πράγμα, θα τ΄ακούσουν άλλοι. Αυτή τη φορά και πιο περιεκτικά και από κοντά. Καμπανάκια και μαλακίες δεν υπάρχουν αυτή τη φορά.
koula
7 Ιουλίου, 2010 4:25 μμ
🙂
να το ακούσουν, βρε parameterλ, δεν αντιλέγω..
απλά είπες πολυτεχνείο.. και.. γιού νόου..
parameterλ
7 Ιουλίου, 2010 4:29 μμ
; )
Koprodog
7 Ιουλίου, 2010 4:38 μμ
Η αποκάλυψη του τι εστί καπιταλισμός…
Να πω μόνο πως σε αρκετές σχολές, σε μαθήματα «διοίκησης» συχνά μπαίνουν από τους καθηγητάδες προβλήματα για την βελτίωση της λειτουργίας μιας υποθετικής επιχείρησης, η λύση των οποίων φυσικά είναι… η απόλυση εργαζομένων. Να τους βάλουμε όλους στην «σωστή» νοοτροπία από νωρίς…
Μόνο που αργότερα, ο φοιτητής που έχει επιλύσει έτσι το πρόβλημα πιθανότατα θα βρεθεί και αυτός στο δρόμο…
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:00 μμ
….Το τσεκούρι (reloaded)….
——————————————————————
Αφού εξαντλήσαμε το θέμα με το τσεκούρι, ας μιλήσουμε και για την πένσα
tolos
7 Ιουλίου, 2010 6:02 μμ
Back Door Man
7 Ιουλίου, 2010 7:06 μμ
Εισηγητής στα σεμινάρια θα μπορούσε να είναι ο τύπος που είπε τα κάτωθι (πιστεύω θα τον αναγνωρίσετε):
«Τα μέτρα που πήραμε μας πόνεσαν όλους και πρώτα από όλα πόνεσαν εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστες οι αποφάσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να σώσουμε την Ελλάδα.»
Ετσι στις απολύσεις θα μπορούσε να αλλάξει σε
«Η απόλυση σου μας πόνεσε όλους και πρώτα από όλα πόνεσε εμένα, γιατί δεν ήταν ευχάριστη η απόφαση αλλά ήταν αναγκαία για να σε σώσουμε»
Jaquou
7 Ιουλίου, 2010 7:10 μμ
http://antistachef.wordpress.com/2010/07/06/1-40/
Zaphod
8 Ιουλίου, 2010 9:40 πμ
Γροθιά στο στομάχι, ειδικά για όσους έχουν βρεθεί και στις δύο όχθες του ποταμού (και ως απολυμένοι και ως προϊστάμενοι που απέλυσαν υφιστάμενο). Εδώ ο Πάνος τα λέει σωστά παραπάνω, με μία ένσταση: η εταιρεία στον καπιταλισμό δεν είναι οι «εργαζόμενοί» της. Τουναντίον! Η ιδέα αυτή αποτελεί το κλασικό διπλωματικό χαρτί της εργοδοσίας, ώστε οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν σε αυτήν σα να αποτελούν κομμάτι ενός ζωντανού οργανισμού, της δικής τους ζωής για την ακρίβεια. Όταν αντιληφθούν την πραγματικότητα συνήθως είναι πολύ αργά: έχουν ήδη «κάψει» τον εαυτό τους μέσα στην εταιρεία, η οποία (δηλαδή η εργοδοσία τους) δεν πρόκειται να σκεφτεί ούτε ένα δευτερόλεπτο για να τους θέσει εκτός «οικογένειας» για λόγους που ελάχιστα έχουν να κάνουν με αυτό που του «πούλαγε» ως «κοινό τόπο» για όλους τους εργαζόμενους. Το έμψυχο υλικό μίας εταιρείας είναι ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟ, και πέρα από τους όποιους συναισθηματισμούς μπορεί να έχουν ορισμένοι τμηματάρχες, διευθυντές κ.λπ. στο τέλος της ημέρας ο υπολογισμός είναι πάντα «τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι».
Αυτό να το έχουν πολύ καλά στο μυαλό τους ειδικά οι νεότεροι που μπαίνουν με όρεξη για δουλειά σε μία εταιρεία και τρώνε τη ζωή τους εκεί μέσα: ΜΕ ΔΙΑΚΟΠΤΗ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΑΔΕΡΦΙΑ. Η δουλειά για τη δουλειά και η ζωή για τη ζωή. Γιατί μετά από ένα δικό σας σκληρό οκτάωρο (δεκάωρο, δωδεκάωρο κ.ο.κ.) το αφεντικό να είστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει να σκέφτεται: ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ.
panoszp
8 Ιουλίου, 2010 12:12 μμ
Συμφωνώ μαζί σου για την αναλωσιμότητα του προσωπικού και για το σκληρό πολύωρο στη δουλειά. Έχω την άποψη όμως πως δεν είναι όλα μαύρο-άσπρο.
Αφεντικό είναι ο Gates, αφεντικό και ο κυρ-Τάκης με τις μπουγάτσες στη γειτονιά μου.
3.000 εργαζόμενους ο ένας, 3 ο άλλος. Και οι δύο κοιτάνε το κέρδος (καθώς έχουν επενδύσει σεβαστά ποσά για τη λειτουργία της εταιρείας τους) και ειδικά ο πρώτος κοιτά ΚΑΙ την ανάπτυξη.
Και οι δύο δουλεύουν 30-50% περισσότερο από οποιονδήποτε υπάλληλο που έχει μία συγκεκριμένη ευθύνη για την εργασία που του αναλογεί ενώ αυτοί έχουν τη συνολική ευθύνη.
Αν τα πράγματα στραβώσουν, θα κάνουν απολύσεις. Μπορεί όμως τα πράγματα να στραβώσουν χωρίς να υπάρχει ευθύνη του αφεντικού ή του προσωπικού (πχ. απώλεια στήριξης από τις κωλοτράπεζες-σενάριο πολύ καθημερινό στην Ελλάδα). Εκεί, κάποιος την πληρώνει.
Καταλαβαίνω ότι πολλές φορές υπάρχει δόλος πίσω από μία απόλυση με κυριότερο κίνητρο τη μείωση εξόδων και άρα αύξηση (τεχνητή) κερδοφορίας. Και αυτό είναι πάλι μισή αλήθεια καθώς η απόλυση κοστίζει πολύ σήμερα (μιλάμε μόνο για ασφαλισμένη εργασία και όχι ανασφάλιστη). Επίσης πολλές φορές μία απόλυση προκαλείται από τους συναδέλφους και όχι από το αφεντικό. 😉
Κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια έχω να πω το εξής: μετά από ένα σκληρό πολύωρο, το αφεντικό (ειδικά αν είναι σαν τον κυρ-Τάκη) συνεχίζει να σκέφτεται ένα από τα παρακάτω ή και όλα μαζί:
1. Πόσα λεφτά μου λείπουν για τη δόση του δανείου;
2. Πότε θα χρηματοδοτηθούν οι επιταγές μου; Αύριο πληρώνω μισθούς.
3. Γιατί ο προμηθευτής μου καθυστέρησε την παραγγελία; Τί θα παραδώσω αύριο;
4. Πόσα θέλει ο μάστορας για την επισκευή του φούρνου;
5. Πόσα ζήτησε ο γραφίστας για τα flyers και πότε θα τα έχει έτοιμα;
6. Αύριο θα λείψει η Μαρία. Πρέπει να κόβω εγώ τις πίτες.
7. Ο τάδε δεν πλήρωσε το catering. Πότε θα πληρώσει;
ΚΛΠ ΚΛΠ
Αν πάλι το αφεντικό είναι σαν το Gates τα παραπάνω ισχύουν με 6-7 περισσότερα μηδενικά στα ποσά και ίσως μπει και ένα ερώτημα του στυλ:
Τί χρώμα είπαμε ότι θα είναι το σκάφος;
Ότι χρώμα και αν είναι το σκάφος, το σίγουρο είναι πως τίποτα δεν είναι ΜΟΝΟ μαύρο -άσπρο.
Zaphod
8 Ιουλίου, 2010 3:09 μμ
Πάνο, προφανώς δεν αναφέρομαι σε οικογενειακές επιχειρήσεις των 5-6 ατόμων, αλλά σε μεγαλομεσαίες εταιρείες, όπου υπάρχουν καμιά 50αριά το λιγότερο εργαζόμενοι και ξεχωριστά τμήματα.
Για τις οικογενειακές επιχειρήσεις ισχύουν εντελώς (μα εντελώς) άλλοι κανόνες, άλλοι δεσμοί και άλλη εξάρτηση μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
denyal
8 Ιουλίου, 2010 4:11 μμ
Καλά τον Gates τι τον ήθελες;
ο κυρ-Τάκης πιθανόν να’ναι και σε χειρότερη θέση από τους άλλους 3 που εργάζονται στην επιχείρησή του. Για μπορεί να δουλεύει περισσότερο, αντί για μισθό κάθε μήνα να’χει αυξανόμενο χρέος, μεγαλύτερο άγχος (για το τι θα απογίνει ο ίδιος, η οικογένειά του, οι εργαζόμενοι). Συχνό φαινόμενο.
Ο Gates ΕΠΙΛΕΓΕΙ αν θα δουλέψει. Δεν έχει ανάγκη. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τον κυρ-Τάκη, ούτε με τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του. Δουλεύει όσο επιλέγει να δουλέψει, αγχώνεται όσο επιλέγει να αγχώνεται. Και σε αντίθεση με τον κυρ-Τάκη ή τους εργαζόμενους, είτε δουλέψει 0(μηδέν) ώρες τη βδομάδα -γιατί έχει αναθέσει στους επίσης πάμπλουτους διευθυντάδες του, που έχουν αναθέσει με την σειρά τους αλλού- είτε 100 ώρες, αυτό του αποφέρει τεράστια οικονομική δύναμη και πολιτική εξουσία.
ΥΓ: το ερώτημα είναι: ποιο νησί να αγοράσω σήμερα και ποιο νομοσχέδιο με βολεύει καλύτερα