Η Απεργία των Ανέργων

Posted on 23 Ιουνίου, 2010 12:34 μμ από

3


Τα κατσαριδάκια της επισφάλειας ενάντια στον γαλλικό ΟΑΕΔ...

της Jaquou Utopie

Η απεργία των ανέργων σημαίνει, από τώρα κιόλας, ότι δεν μένουμε απομονωμένοι, ότι βγαίνουμε από τα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού στα οποία μας βυθίζουν. Η απεργία των ανέργων και των επισφαλών σημαίνει ότι αποφασίζουμε από κοινού να σταματήσουμε μια μηχανή παραγωγής της επισφάλειας που έχει φτιαχτεί για να μας οδηγήσει στο θάνατο.” *

Πανευρωπαϊκά και παγκόσμια οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν κάθε μέρα με ορίζοντα την εκμετάλλευση όλο και περισσότερων ανθρώπων προς όφελος του καπιταλισμού. Η ανεργία και η επισφαλής εργασία δημιουργεί ανθρώπους-όμηρους της ανασφάλειας και αναγκασμένους στο όνομα της επιβίωσης να υποκύπτουν σε κάθε εκβιασμό της εργοδοσίας. Οι συνθήκες αυτές που σε κάθε χώρα της Ευρώπης έχουν επιταχυνθεί, με τις κυβερνήσεις στο όνομα της κρίσης να περνούν νόμους που καταργούν κάθε στοιχειώδες εργασιακό δικαίωμα και ποδοπατούν κατακτήσεις αιώνων του αγωνιζόμενου κόσμου της εργασίας, προκαλούν το ξέσπασμα σε υβριδικές μορφές νέων κινημάτων και μορφών πάλης που να μπορούν να χωρέσουν την όλο και αυξανόμενη στρατιά των νέων επισφαλώς εργαζόμενων, των αναλώσιμων ευέλικτων και ημιαπασχολούμενων, των ενοικιαζόμενων, των ανέργων. Η πραγματική απανθρωπιά των επιθετικών προσδιορισμών των συνθηκών εργασίας εισάγεται με σταθερό ρυθμό στην καθημερινότητα και οδηγεί, σεβόμενη τους φυσικούς νόμους, σε μία ευφάνταστη χειραφετητική αντί-δραση, ως αποτέλεσμα της εκμεταλλευτικής δράσης.

Η Απεργία των Ανέργων είναι ένας παν-Γαλλικός συντονισμός που έκανε πρεμιέρα στο Παρίσι στις 3 Απριλίου συγκεντρώνοντας τον κόσμο της επισφάλειας και της ανεργίας από το Παρίσι, το Montreuil, τη Rennes, τη Nantes, την Angers, την Tours, με στόχο να μεταδοθεί η πρωτοβουλία του πρώτου περιφερειακού συντονισμού που είχε ήδη πραγματοποιηθεί στη Bretagne. Ο συντονισμός κάλεσε σε πρεμιέρα κινητοποιήσεων από τις 3 Μάη, οργανώνοντας μια εντυπωσιακή πορεία, όλους εκείνους που επηρεάζονται απο τα μέτρα που αφορούν στην κυβερνητική διαχείριση της ανεργίας και της προσωρινής εργασίας στη Γαλλία.

Ο συντονισμός στηρίζει αλλά και παίρνει πρωτοβουλίες για πράξεις και μορφές πάλης και αυτοοργάνωσης που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, όπως οι καταλήψεις των αντίστοιχων γραφείων ΟΑΕΔ (Pole Emploi), συμμετοχή στην πορεία της Πρωτομαγιάς αλλά και πορείες των συμμετεχόντων στον Συντονισμό, καταλήψεις δημαρχείων, δημιουργία τρόπων “αυτό-εκπτώσεων” με χρήση προϊόντων “συλλογικών” κήπων και “κοινωνικών” καταστημάτων κτλ.

Καλύτερα άνεργος παρά manager...

“Οι μεταρρυθμίσεις του Οργανισμού Απασχόλησης ή του επιδόματος ανεργίας θέλουν να μας στριμώξουν στη γωνία, έναν-έναν, για να μας κάνουν να δεχόμαστε δουλειές 10 ωρών την εβδομάδα, με μηδαμινές απολαβές, στους πιο δύσκολους τομείς.
Πρέπει να δεχόμαστε οποιαδήποτε δουλειά μας προτείνουν, αλλιώς μας κόβουν το επίδομα. Κι επιπλέον, πρέπει να είμαστε κι ευγνώμονες. Πρέπει μήπως να ντρεπόμαστε που δεν θέλουμε να ξεπουλιόμαστε στον πάσα έναν εργοδότη, πρέπει να ντρεπόμαστε που δεν θέλουμε να μετακομίζουμε για μια απλή δουλειά, πρέπει να ντρεπόμαστε που δεν δεχόμαστε ό,τι να ‘ναι – με λίγα λόγια, που δεν σκύβουμε το κεφάλι μπροστά στην οικονομική λογική;”

Στον σύγχρονο καπιταλισμό της κρίσης ο καθένας μας βρίσκεται αντιμέτωπος με το όλο και πιο κυνικό μοντέλο ενσωμάτωσης μέσω της εργασίας, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να τον οδηγήσει στη βίαιη για τη ζωή εμπειρία της ανεργίας και επισφάλειας. Εν τω μεταξύ οι προτάσεις εργασίας μπορεί να αποτελούν μέχρι και οικολογική πρόκληση, με προσφορά θέσεων εργασίας που άμεσα ή έμμεσα οδηγούν και σε οικολογική καταστροφή. Ενώ παρατηρείται πια παγκόσμια αυξημένος αριθμός αυτοκτονιών στους εργασιακούς χώρους, από τη Γαλλία μέχρι την Κίνα, με ταυτόχρονη συρρίκνωση σε βαθμό ανυπαρξίας οποιασδήποτε “παρηγορητικής” δομής έστω και του πάλαι ποτέ κοινωνικού κράτους.

Η αντιπρόταση που προτείνει στον καθένα μας το καπιταλιστικό κράτος ενώ υπομένουμε το δομικό χαρακτηριστικό της ανεργίας, είναι να χαρίσει ο κάθε εργαζόμενος στο όνομα της επιβίωσής και του όποιου εισοδήματος, έστω και με τόσο επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, τον χρόνο του στους εκμεταλευτές του. Να εργαστεί εθελοντικά για να διασφαλίσει την εκμεταλευσιμότητά του, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, εργαστήρια, επανακαταρτίσεις, δια βίου μάθηση, αξιολογήσεις και συνεντεύξεις…

“Καμιά ντροπή: ειλικρινά έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε απ’το να ψάχνουμε για ανύπαρκτες δουλειές, έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε από αυτό που απαιτούν από εμάς. Να γιατί αρνούμαστε να μας παρακολουθούν, να μας ελέγχουν, να μας καθοδηγούν, να μας ενοχοποιούν, να μας ακυρώνουν. Αυτή την εποχή, οι τράπεζες ξαναγεμίζουν με το δημόσιο χρήμα και τολμάνε να μας λένε ότι εμείς πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι. Το 2010 θα είμαστε ακόμα ένα εκατομμύριο άνεργοι χωρίς δικαιώματα. Για άλλη μια φορά θα χρησιμεύσουμε ως πρόφαση σε διαμάχες ειδικών επί των φτωχών εργαζομένων, που θα αποφασίσουν αυτοί στη θέση μας τι είναι καλό για  εμάς.»

Δεν υπάρχει η επανάσταση... όσο δεν υπάρχει κι ο ήλιος... Γι ' αυτό και οι άνεργοι τον ακολουθούν 😉

Η Απεργία των Ανέργων τοποθετεί στο επίκεντρο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε έναν κόσμο που αναίσχυντος πλούτος βρίσκεται συγκεντρωμένος στα χέρια λίγων και ισχυρών κυριαρχούν από τις κυβερνήσεις πολιτικές που θέλουν τον άνθρωπο υποχείριο της ανασφάλειας, βίαια εκμεταλλεύσιμο χωρίς όρους, παραδομένο και ανήμπορο να αντιδράσει προσπαθώντας να ζήσει στις ζούγκλες των σύγχρονων μητροπόλεων, αλλοτριωμένο και μακριά απο κάθε έννοια ανθρώπινης ζωής, αλληλεγύης , δημιουργίας , κοινωνίας, ασφάλειας, υγείας και παιδείας, δικαιωμάτων, πραγματικών αναγκών και επιθυμιών.
“Καλούμε όλους τους επισφαλώς εργαζόμενους, τους οργισμένους ημιαπασχολούμενους, τους προσωρινά εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος και της απασχόλησης, τους εποχιακούς, τους απογοητευμένους πρακτικάριους, τους χωρίς πυξίδα φοιτητές, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, τους πτυχιούχους σε ομηρία, τους καταναγκαστικά εργαζόμενους, τα ηφαίστεια που τώρα πρόσφατα ξύπνησαν, να συναντηθούμε, να συζητήσουμε στις ουρές της Κοινωνικής Πρόνοιας και του Οργανισμού Απασχόλησης, στους δρόμους, παντού.”

Η Απεργία των Ανέργων είναι μία απο τις απαντήσεις στο μέλλον που μας επιφυλάσσουν, μέρος ενός κινήματος με χίλια πρόσωπα που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

* Αποσπάσματα από  ανακοίνωση συλλογικοτήτων της Απεργίας των Ανέργων

Δείτε επίσης (δυστυχώς για Γαλλομαθείς):

το κάλεσμα του Συντονισμού της Απεργίας των Ανέργων

η Απεργία των Ανέργων εισβάλει στα τηλεοπτικά πλατό

καλώντας στην Απεργία των Ανέργων από τη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι

shortlink: http://wp.me/pPn6Y-1tY