Ελεύθεροι χώροι; Τι είναι αυτό;

Posted on 17 Ιουνίου, 2010 4:18 πμ από

51


Από Anakata-dyomenh


Ελεύθεροι χώροι; Τι είναι αυτό; Σιγά-σιγά καταπίνονται ένας-ένας υπέρ της εμπορευματοποίησης και της ανοικοδόμησης. Σε λίγο δε θα υπάρχουν ούτε για δείγμα. Χρόνια τώρα στο Γαλάτσι εξαντλείται σπιθαμή προς σπιθαμή κάθε ελεύθερος χώρος. Πάρκα; Ποια πάρκα; Το Γαλάτσι δεν έχει ούτε μία κεντρική πλατεία και τα μικρά σχεδόν ανύπαρκτα πάρκα εξαφανίζονται ή τσιμεντώνονται το ένα μετά το άλλο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μικρή πλατειούλα Λιναρά, όπου κόπηκαν τεράστια δέντρα για να φτιαχτούν «ωραία» τσιμεντένια παρτέρια και ένα συντριβάνι. Έπρεπε βέβαια να δικαιολογηθούν τα κονδύλια και οι μίζες. Ολόκληρος αγώνας δίνεται τον τελευταίο καιρό για να διατηρηθούν δύο παρκάκια, αυτό της οδού Ηνιόχου, που οι κάτοικοι της περιοχής κρατούν με νύχια και με δόντια για να μη γίνει πάρκινγκ  και με δικό τους μόχθο, καθώς από τη δεντροφύτευση μέχρι και τη φροντίδα των φυτών ασχολούνται οι ίδιοι. Το ίδιο συμβαίνει και με το παρκάκι  Λυσίου και Γαλατσίου, που επίσης κινδυνεύει να μετατραπεί σε πάρκινγκ. Και στα δύο τοπικές επιτροπές και ένα στέκι πέρα από ότι δίνουν αγώνα για τη διατήρησή τους, διοργανώνουν πολιτιστικά δρώμενα και καλούν τους κατοίκους να αναλάβουν δράση για τη διατήρησή τους.
http://plateiesgalatsisos.blogspot.com/2010/04/blog-post_26.html

http://stekiantikry.wordpress.com/category/%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%B9-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%BF%CE%B9/

Την περίοδο των μεγάλων πυρκαγιών για μία ακόμη φορά κάηκε τμήμα του Άλσους Βεϊκου, του μοναδικού κομματιού πρασίνου στην περιοχή στα σύνορα με τη Νέα Ιωνία. Κάθε χρόνο ως δια μαγείας καίγεται και άλλο τμήμα του. Και τέλος, φτάνουμε στα Τουρκοβούνια που με θλίψη διάβασα τα παρακάτω  στο TVXS. Οι ελεύθεροι χώροι είναι δικαίωμα των πολιτών. Είναι οι χώροι που κανονικά θα έπρεπε να κοινωνικοποιούμαστε, τα παιδιά να παίζουν και οι μόνοι πνεύμονες οξυγόνου μέσα στο φρικτό αστικό τοπίο. Είναι υποχρέωσή μας να αντισταθούμε και να τους διατηρήσουμε. Σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά είναι ανάγκη η διατήρησή τους. Δε μας περισσεύει ούτε ένα δέντρο.


Το παρακάτω άρθρο είναι αναδημοσίευση από το TVXS.

«Ξεφυτρώνει» τσιμέντο – «Αναπνοή» τέλος για τα Τουρκοβούνια;

15/06/2010

Κοντά φαίνεται ότι βρίσκεται το τέλος για τον ελάχιστο ελεύθερο χώρο που έχει απομείνει στα Τουρκοβούνια. Πρόκειται ουσιαστικά για το μέρος στην άκρη του λόφου ύψους 30 μέτρων στην περιοχή της Άνω Κυψέλης, το οποίο έχει απομείνει από το παλιό νταμάρι. Εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του μπάσκετ, το μοναδικό στο οποίο μπορεί να αθληθεί η νεολαία της περιοχής.

Παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας που τον Ιούλιο του 1999 είχε χαρακτηρίσει την περιοχή κοινόχρηστου πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων η πολεοδομία της Αθήνας εξέδωσε πρόσφατα οικοδομική άδεια που προβλέπει την ανέγερση οικοδομής ύψους 27 μέτρων.

Το εξαώροφο κτίριο πάνω στο λόφο θα εξέχει 57 μέτρα πάνω από το γήπεδο. Θα κατασκευαστεί επί της βραχώδους οδού Κομμένου Άρτης, που έχει θεσμοθετηθεί από το 1996, αλλά παραμένει ως σήμερα αδιαμόρφωτη. Οι υπηρεσίες βασίστηκαν σε διάγραμμα της δεκαετίας του ’60, όταν ακόμη λειτουργούσε το νταμάρι.

«Είναι το μοναδικό τμήμα του λόφου των Τουρκοβουνίων που απέμεινε, είναι ορατό από μακριά, διατηρεί τη μορφολογία της περιοχής» επισημαίνει η Επιτροπή Κατοίκων Κομμένου Άρτης και ο σύλλογος «Οι φίλοι της Άνω Κυψέλης» οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση της υπουργού περιβάλλοντος με επιστολή τους. Ζητούν να εφαρμοστεί η νομοθεσία για την προστασία του τοπίου ενώ διά της δικαστικής οδού διεκδικεί την ακύρωση της οικοδομικής άδειας από το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Παράλληλα επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή.

http://tvxs.gr/news/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD/%C2%AB%CE%BE%CE%B5%CF%86%CF%85%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%C2%AB%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BD%CE%BF%CE%AE%C2%BB-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CE%B9%CE%B1

http://wp.me/p1pa1c-1pQ