Γύρω στις 4:00 το ξημέρωμα της Δευτέρας 31 Μαϊου, ο «Στόλος της Ελευθερίας» απαρτιζόμενος από έξι πλοία που κινούνται σε διεθνή ύδατα και έξω από τη ζώνη αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, με στόχο να σπάσουν το παράνομο και εγκληματικό εμπάργκο του Ισραήλ, δέχονται επίθεση από αέρος και θαλάσσης από τις ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Καταδρομείς της επίλεκτης μονάδας Shayetet 13 πέφτουν από ελικόπτερα στη «ναυαρχίδα» του στολίσκου, το τουρκικό πλοίο «Μavi Marmara». Οι επιβαίνοντες του πλοίου αντιδρούν στο ρεσάλτο και αμύνονται με ό,τι βρίσκουν μπροστά τους. Οι εισβολείς απαντούν με πραγματικά πυρά. Χάος, θάνατος! Εννιά νεκροί, δεκάδες τραυματίες. Δύο πλοία που φέρουν ελληνική σημαία καταλαμβάνονται από Ισραηλινούς πειρατές και τα μέλη της ελληνικής αποστολής απαγάγονται και οδηγούνται σιδεροδέσμια από τα διεθνή ύδατα στην ενδοχώρα του Ισραήλ.
Και ξαφνικά στην ελληνική ενημέρωση έπεσε «μαύρο». Ή καλύτερα το μαύρο έγινε άσπρο…
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ, ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ περνούν την πιο ερωτική τους περίοδο. Οι Έλληνες «στρατηγικοί αναλυτές» και ο συρφετός της εθνικοφροσύνης ανησυχούν για τη συμπόρευση του «εχθρού» με τους «Σιωνιστές», εκτοξεύοντας μύδρους για το στρατιωτικό εξοπλισμό που πωλούν οι δεύτεροι στους πρώτους και τις κοινές ασκήσεις. Ανησυχούν για ένα επικίνδυνο βρόχο γύρω από το λαιμό της μαρτυρικής Κύπρου. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα πλέει στα πελάγη του «εκσυγχρονισμού» απαξιώνοντας συστηματικά τις παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, ο οποίος πέφτει πολύ βαρύς για τους σαλονάτους του ευρωπαϊκού σημιτισμού. Ο ερχομός του ισλαμιστή Ερντογάν στην εξουσία αλλά και η προηγούμενη ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, λόγω της στήριξης των Κούρδων του Ιράκ από τους Αμερικανούς εισβολείς, αλλάζει το διπλωματικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Σε μία εποχή που στην Ελλάδα αναζητούνται σύμμαχοι μεταξύ νεοτσαρικής Ρωσίας και μετακομμουνιστικής Κίνας, οι Τούρκοι τα σπάνε οριστικά με τους Ισραηλινούς, μετά από ένα θεαματικό και άκρως τηλεοπτικό «κατηγορώ» του Ερντογάν προς τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, στο Νταβός. Για μερικές ημέρες, οι Έλληνες εθνικόφρονες κλαίνε και οδύρονται στην ιδέα του Ερντογάν-Βενιζέλου-της-Τουρκίας που σήκωσε το ανάστημά του στον «παγκόσμιο σιωνισμό». Εννοείται ότι όλοι τούτοι αδιαφορούν πλήρως για την ηρωική προσπάθεια διάσπασης του επί 41 χρόνια θαλάσσιου αποκλεισμού της Γάζας, τον Αύγουστο του 2008, από ελληνικά ψαροκάικα στα οποία επέβαιναν 44 άνθρωποι από 13 χώρες.
Ακτιβιστές και «σφαίρες επιρροής»
Ο Ερντογάν σκόπιμα αγκάλιασε την φετινή αποστολή. Δεν τίθεται αμφισβήτηση ότι επιχειρεί να την εντάξει στο νέο αυτοκρατορικό όραμα μίας «μητέρας του ισλαμισμού» Τουρκίας. Όπως δεν τίθεται σε αμφισβήτηση η υποκρισία του τουρκικού κράτους, το οποίο θυμήθηκε προσφάτως τα φυλακισμένα του «αδέρφια» στα κατεχόμενα της Γάζας, πλην όμως δείχνει να αγνοεί ότι το ίδιο κατέχει παρανόμως επί τριανταέξι συναπτά έτη τη μισή Κύπρο, διατηρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ένα ολόκληρο Σώμα Στρατού σε ξένο έδαφος.
Η ελληνική κυβέρνηση από την άλλη, εδώ και χρόνια κινείται σε τροχιά προσέγγισης με το Ισραήλ (και μάλιστα με διακομματική ομοψυχία), την οποία όμως δεν πολυφωνάζει προς τα έξω, λόγω του παραδοσιακά φιλοαραβικού και ιδιαίτερα φιλοπαλαιστινιακού αισθήματος του ελληνικού λαού. Υπενθυμίζω τις συχνότατες κοινές ασκήσεις των πολεμικών αεροποριών των δύο χωρών, οι οποίες μάλιστα είναι ύποπτες ότι προσομοιάζουν με το επαπειλούμενο χτύπημα στον πυρηνικό σταθμό του Ιράν από την αεροπορία του Ισραήλ, καθώς και την προσπάθεια απόκρυψης του γεγονότος ότι το Ισραήλ εξυπηρετείται και από το λιμάνι του Αστακού στην προμήθεια πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν τόσο εναντίον της Γάζας όσο και εναντίον του Λιβάνου. Εννοείται ότι σε επίπεδο κοινοβουλίου, ουδεμία επίσημη συμμετοχή και στήριξη της αποστολής στη Γάζα – πλην Σύριζα. Η δε κάλυψη από τα ΜΜΕ, υπήρξε από υποτονική (τα μέσα που έστειλαν δημοσιογράφους στην αποστολή) έως ανύπαρκτη (όλα τα υπόλοιπα).
Η νυχτερινή επίθεση των Ισραηλινών καταδρομέων και το μακελιό που ακολούθησε πάνω στο τουρκικό πλοίο «Μavi Marmara» ξυπνάει το δημοσιογραφικό κόσμο από το λήθαργό του. Το πρωί της Δευτέρας, την είδηση που κάνει το γύρο του κόσμου, η Ελλάδα την υποδέχεται με ανατριχίλα και δημόσια κατακραυγή για την εγκληματική και πειρατική ενέργεια του κράτους του Ισραήλ. Από το μερημέρι της ίδιας ημέρας, όμως, τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν…
Πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε το Σαββατοκύριακο εκείνο σε μία -εκ πρώτης όψης- ακατανόητη ενέργεια: εμπόδισε τα πλοία της αποστολής να πιάσουν σε λιμάνι της Μεγαλονήσου και μάλιστα με την πλήρη συμπνοια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς στην Κύπρο βρίσκονταν βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και ξένες πολιτικές αποστολές που περίμεναν να ανέβουν στα πλοία του στολίσκου. Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής, της οποίας η αιτιολογία υπήρξε ασαφής («η Κυπριακή Δημοκρατία δίνει αγώνα επιβίωσης και ότι πρέπει να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε ενέργειες, οι οποίες προκαλούν δυσκολίες, ακόμα και ζημιά σε αυτό τον αγώνα»), ήταν ομάδα ακτιβιστών, ανάμεσά τους Ευρωπαίοι βουλευτές και ένας Σουηδός ευρωβουλευτής, να προσεγγίσουν τα πλοία με βάρκες από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Κι όμως, η κυβέρνηση προτίμησε να μην εμπλακεί σε ένα διπλωματικό πόλεμο με το Ισραήλ, παρά να προστατέψει το άμεσο συμφέρον της σε σχέση με την κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, της οποίας το ψευδοκράτος είναι υποψήφιο προς αναγνώριση από τον ισλαμοαραβικό κόσμο τη στιγμή μάλιστα που Ευρωπαίοι πολιτικοί στην πράξη προωθήθηκαν προς το «παράνομο» λιμάνι της Αμμοχώστου.
Οι ανθρωπιστές και οι κουτοπόνηροι
Η μυστήρια αυτή αντίδραση της Κύπρου θα εξηγηθεί την επόμενη ημέρα των γεγονότων όταν η Κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους (η οποία σημειωτέον συμμετείχε στην προηγούμενη αποστολή) δηλώνει στο «Ράδιο Πρώτο» ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία έπραξε σωστά με την απαγόρευση που έθεσε για τα πλοία, γιατί παρόλο που στο κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων, στις οργανώσεις και στις κινητοποιήσεις, οι πλείστοι των συμμετεχόντων έχουν αγνές προθέσεις και ξεκάθαρη κατεύθυνση, οι οργανώσεις αυτές είναι υπονομευμένες και από τους πράκτορες της Μοσάντ και από τους πράκτορες της ΜΙΤ». Ταυτόχρονα, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου κάνει την ακόλουθη απαράδεκτη δήλωση: «Θα έπρεπε να προβληματιστεί (σ.σ. η πρωτοβουλία για τη Γάζα) για τα προβλήματα, που δημιουργεί στην Κυπριακή Δημοκρατία και να γνωρίζει παράλληλα ότι η αλληλεγγύη δεν εκφράζεται και δεν εξυπηρετείται με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες, χωρίς να υπολογίζονται παρενέργειες και προβλήματα που δημιουργούνται». Στην Κύπρο ανακαλύπτουν μετά την επίθεση τον ξένο δάκτυλο. Το ίδιο και στην Ελλάδα…

Αλεξίσφαιρα γιλέκα πάνω στο Navi Marmara, ως τρόπαια της ισραηλινής προπαγάνδας (σ.σ. "μα να θέλουν οι τρομοκράτες να μη σκοτώνονται";)
Στην Ελλάδα, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια οι σχολιαστές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επιχειρούν να εμφανίσουν την όλη αποστολή ως οργανωμένη και κατευθυνόμενη από μία ισλαμιστική οργάνωση (ΙΗΗ) που φαίνεται να συμμετείχε σε αυτήν. Η μονόφθαλμη τουρκοφοβία που θέλει να μεταφράζει τα πάντα ως άσπρο-μαύρο, καθιστά αρκετούς δημοσιογράφους τους καλύτερους συμμάχους του ισραηλινού μηχανισμού παραπληροφόρησης. Η οργάνωση «Free Gaza Movement» γίνεται ξαφνικά όργανο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και μάλιστα την ίδια στιγμή που συμπατριώτες των «τουρκοφάγων» αναλυτών και δημοσιογράφων σύρονται στις φυλακές, ανακρίνονται και βασανίζονται από τις ισραηλινές αρχές. Μνημείο χυδαιότητας ο Σκάι, ο οποίος περιφέρει τον «τουρκολόγο» καθηγητή Γιάννη Μάζη από κανάλι σε σταθμό, να αναπτύσσει τη θεωρία της τουρκικής προβοκάτσιας με ελληνική μάλιστα συμμετοχή, την ώρα που αγνοείται ακόμη η τύχη του δημοσιογράφου εργαζομένου του σταθμού, Άρη Χατζηστεφάνου, ο οποίος επέβαινε στο τούρκικο πλοίο όπου σκοτώθηκαν εννέα ακτιβιστές από τα πυρά των Ισραηλινών. Ανάλογου ύφους (και ήθους) αναλύσεις, συνοδευόμενες από το οπτικοακουστικό υλικό που διοχετεύεται αποκλειστικά από τις ισραηλινές αρχές, εμφανίζονται ταυτόχρονα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, εφημερίδες και Internet. Οι Έλληνες δημοσιογράφοι, πλην κάποιων εξαιρέσεων εκείνων που παρακολουθούν συστηματικά το παλαιστινιακό, συντονίζονται στη συνωμοσιολογία των «τουρκοφάγων», καλύπτοντας εμμέσως και την κυβέρνηση η οποία αδρανεί χαρακτηριστικά απέναντι στο γεγονός ότι έδαφός της κατελήφθη από ξένες στρατιωτικές δυνάμεις (σ.σ. ως εθνικός χώρος της σημαίας που φέρει λογίζεται το καράβι που πλέει σε διεθνή ύδατα). Παράλληλα τα βίντεο που διοχετεύουν οι Ισραηλινοί, μέσω των οποίων επιχειρείται να μεταφραστεί η άμυνα των επιβαινόντων με ξύλα και καρέκλες απέναντι στους πάνοπλους καταδρομείς ως «αιμοδιψής βιαιότητα των ακτιβιστών», αναπαράγονται από τα ελληνικά media με ανύπαρκτα ως χλιαρά σχόλια, τα οποία ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνουν να εννοηθεί ότι «τα ήθελαν» λιγάκι και οι δολοφονημένοι από τα ισραηλινά πυρά. Μετά την Κύπρο, η ισραηλινή προπαγάνδα βρίσκει έναν ακόμη σύμμαχο: τον κρετινισμό της ελληνικής δημοσιογραφίας του θεάματος, του αίματος και του σπέρματος.
Εν μέσω εμβρυθέστατων γεωστρατηγιστών και γεωπολιτικών think tanks (βλ. πεζοδρομιακή ανάλυση νατοϊκών παπαγάλων), το κεντρικό ανθρωπιστικό και πολιτικό μήνυμα της αποστολής «Free Gaza Movement» πάει περίπατο. Κανείς δε δίνει σημασία στο συμβολισμό του σπασίματος του παράνομου ναυτικού εμπάργκο, το οποίο εμποδίζεται από μία πρωτοφανή πράξη πειρατίας από ένα επίσημο κράτος. Αντιθέτως, σπαταλιέται πολύτιμη φαιά ουσία για να αναλύσει το είδος, την ποιότητα και την ποσότητα της αντίδρασης των ακτιβιστών, αλλά και το κατά πόσο στην απσστολή είχαν παρεισφρύσει πράκτορες της ΜΙΤ ή της Μοσάντ. Εννοείται βέβαια ότι όλα αυτά αφορούν τα λιγοστά ΜΜΕ που έκαναν τον κόπο να ασχοληθούν καν με το γεγονός (ως 20η είδηση), αφήνοντας για λίγα δευτερόλεπτα τη μιζέρια των Τσουκατομαντέληδων σε δεύτερη μοίρα. Αν μη τι άλλο πλοία με ελληνική σημαία δέχονταν πειρατική επίθεση, Έλληνες απήχθησαν και φυλακίστηκαν. Αν επρόκειτο για το «δικαίωμα στην ελεύθερη διέλευση» του κρουαζιερόπλοιου Zenith και τη μάχη μεταξύ καταστηματαρχών-ναυτεργατών, τα ίδια μέσα που είτε αδιαφόρησαν παγερά, είτε σχολίασαν ελάχιστα και με περισσή χαλαρότητα το γεγονός της κατάληψης ελληνικού εδάφους, θα μας είχαν πνίξει στα ρεπορτάζ από το «πεδίο της μάχης» στο λιμάνι του Πειραιά.
Ντέν ξέρει Παλαιστίνη καρντιά μου
Θύμα της «τουρκοφοβίας» αλλά και του γενικότερου μπάχαλου των αξιοθρήνητων ελληνικών μέσων μαζικής παραπληροφόρησης, ο ίδιος ο παλαιστινακός λαός. Εξίσου θύμα όμως και η ελληνοαραβική προσέγγιση, για χάρη μίας νέας αμφιλεγόμενης πολιτικής σύσφυγξης των σχέσεων με το κράτος-παρία του Ισραήλ, υπό την πίεση της καταστροφικής λογικής «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Η Κύπρος υπέπεσε σε ένα ακόμη βαρύτερο σφάλμα: παρέδωσε στο πιάτο της Τουρκίας τον αραβικό κόσμο, χώρες του οποίου θεωρούνται επίφοβες για την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Ο δρόμος προς τη νομιμοποίηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου, περνά κατά έναν τραγικό τρόπο από τα χέρια της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ.
Ο ελληνικός «πατριωτικός χώρος» της ραγιάδικης εθνικοφροσύνης πάλι έλαμψε με την αφροσύνη του. Οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι κόπτονται για την εθνική ανεξαρτησία, συνεχίσουν να αναλύουν την πραγματικότητα με το σκεπτικό της αναζήτησης του καλύτερου νταβατζή. Κι αν είχαμε να κάνουμε με καμμένους βασιλόφρονες ή νοσταλγούς της χούντας, δε θα μας έκανε καμία εντύπωση, αφού αποτελούν το κατεξοχήν πιο δουλοπρεπές κοινό. Όταν όμως τη μανιέρα «καλό Ισραήλ-κακή Τουρκία» κραδαίνουν καθηγητές πανεπιστημίου και mainstream σχολιαστές της τηλεόρασης και των εφημερίδων, τότε τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Φαίνεται ότι ο σχιζοφρενής «πατριωτισμός» του ΠΑΣΟΚ, που θέλει την Ελλάδα να υποδουλώνεται στη διεθνή τρόικα για τη σωτηρία της χώρας, εξαπλώνεται…
Δείτε/Ακούστε
- Αν δε στηρίζεις τυφλά το Ισραήλ είσαι αντισημίτης στην καλύτερη, ταλιμπαν στη χειρότερη – και η εμμονή του «καλού Άραβα»:
- Ο πασίγνωστος «αμερικανοτσολιάς» της στρατηγικής ανάλυσης Θανάσης Δρούγος ανακαλύπτει το «παραθυράκι νομιμοποίησης» της ισραηλινής πειρατείας στη Συνθήκη του Σαν Ρέμο (και μάλιστα σε «αποκλειστικότητα»)
- Ο «τουρκοφάγος» καθηγητής Γιάννης Μάζης, μας ενημερώνει ότι από τη στιγμή που μπήκε η Τουρκία στο παιχνίδι, κάθε Έλληνας που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να ξεχάσει το δράμα του παλαιστινιακού λαού και πως οι ακτιβιστές στηρίζουν το όραμα του «εχθρού»
- «Οι Ισραηλινοί ήξεραν πολύ καλά ποιους συλλάμβαναν». Συνέντευξη Άρη Χατζηστεφάνου στο ραδιόφωνο του Σκάι.
- Το μοναδικό υλικό της ελληνικής αποστολής (από την επίθεση στο πλοίο «Σφενδόνη») που περισώθηκε από τα χέρια των πειρατών
ΠΡΟΣΟΧΗ ΒΡΕΧΕΙ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
Ήδη οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των απαχθέντων έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Αξίζει να σημειώσω ότι ο Χατζηστεφάνου δηλώνει στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, πως οι ισραηλινές αρχές είχαν πλήρη φάκελο των συλληφθέντων (με ονόματα και φωτογραφίες). Ταυτόχρονα τις ημέρες που ακολουθούν, μία στρατιά δήθεν ανεξάρτητων αναλυτών, αλλά και μισθωμένων σχολιαστών στο Internet, σε blogs και εφημερίδες, θα οργιάσουν στην κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Όλοι πήραμε μία γεύση τις ημέρες που πέρασαν, όταν η πληροφόρηση μάς ερχόταν απευθείας από την ισραηλινή προπαγάνδα (λόγω κλοπής του δημοσιογραφικού υλικού και κράτησης των μελών της αποστολής). Αναμείνατε ακόμη πιο λυσσαλέα «αντίσταση», όταν η πραγματικότητα θα αρχίσει να βγαίνει στην επιφάνεια από τους ανθρώπους που γύρισαν νικητές -τόσο ηθικά όσο και τυπικά- από το ισραηλινό «εξπρές του μεσονυχτίου».
Ενδεχομένως μάλιστα να σκάσει μύτη κάποιος νέος σχολιαστής υπέρ του δίκαιου του Ισραήλ (στους φόνους και τα εμπάργκο) και σε αυτό εδώ το άρθρο. Ίδωμεν…
Short URL: http://wp.me/pPn6Y-1eQ
blackpanther1975
5 Ιουνίου, 2010 4:16 πμ
εξαιρετικό το άρθρο σου φίλε zaphod και το προωθώ ολόγυρα!
Θα διαφωνήσω μόνο σε δύο σημεία του:
1)οι αυτοκρατορικές βλέψεις της Τουρκίας και ο Ερντογάν.
Είναι άποψη που προωθουν διάφοροι εθνικιστές που έχουν βγάλει και αφίσες με την «νεοοθωμανική αναγέννηση της Τουρκίας»(τραγική λεπτομέρεια:μια τέτοια αφίσα ήταν κολημμένη πάνω στην τραγική τράπεζα της μαρφίν στις 5 Μάη …)
Προσωπικά εγώ κάτι τέτοιο δεν το βλέπω.
Η Τουρκία έχει κυβερνηθεί στο πρόσφατο παρελθόν από αδίστακτους δικτάτορες και έφτασε στα 1998 να έχει τους γκρίζους λύκους στην βουλή με ποσοστό 20%+
Η δύναμη των εκεί στρατοκρατών ήταν για δεκαετίες αδιαμφισβήτητη και τρομακτική.
Αυτοί εξαπολυσαν στην δεκαετία του 80 περισσότερο αλλά και στην δεκαετία του 90 έναν τεράστιο εσωτερικό πόλεμο στο τουρκικό κουρδιστάν με εθνοκαθάρσεις κουρδικών χωριών και πόλεων τρομακτικής κλίμακας.
Αυτοί ήταν τα πιο πρόθυμα σκυλιά του ΝΑΤΟ και πρόθυμοι να έχουν συμμαχίες με το Ισραήλ.
Αυτοί πρωτοέφεραν το ΔΝΤ στην τουρκία με τραγικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο.
Το κίνημα του ερντογάν ξεκίνησε αρχικά παρέχοντας φιλανθρωπικές υπηρεσίες σε εξαθλιωμένους σε μια εποχή μάλιστα που η αριστερά ήταν σε σκληρή παρανομία αλλά και τόσο διαιρεμένη και αθεράπευτα σταλινική…
Αυτό που κατάφερε ο ερντογάν ήταν να δώσει στην τουρκία έναν αέρα ανεξαρτησίας που απείχε από το παλιό δοκιμασμένο πλαίσιο να είναι τσιράκι των ΗΠΑ.
Νομιμοποιήσε επίσης τα διάφορα κομμουνιστικά κόμματα και έβαλε περιορισμούς στην εσωτερική δράση του στρατου, επίτευγμα που λίγα χρόνια πριν φαινόταν αδύνατο.
Το 2003 έκλεισε τα σύνορα με το Ιρακ και εμποδισε την διέλευση του Αμερικάνικου στρατού από κει όταν εδώ είχαν δοθεί όλες οι διευκολύνσεις…
Σίγουρα δεν είναι ο μεγάλος κοινωνικός επαναστάτης αλλά για τα πνιγερά δεδομένα της Τουρκίας υπήρξε ό,τι πιο ανανεωτικό έχει αυτή γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.
Συνιστούν αυτά νέο αυτοκρατορισμό;
Σε καμιά περίπτωση!Ενοχλεί πολύ τους εδώ εθνικιστές ότι στην γείτονα χώρα εμφανίστηκε μια πολιτική φιγούρα που φέρνει αέρα ανεξαρτησίας και δεν ελεγχεται πολιτικά από τις ΗΠΑ.
2)περί κατοχής κύπρου.
έχω ξαναγράψει ότι συνιστά ΥΒΡΙΣ να χρησιμοποιείται αυτός ο όρος για να περιγράψει μια κατάσταση που δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια της κατοχής όπως την βιώνουν λχ οι Παλαιστίνιοι.
Αυτό που έγινε στην κύπρο ήταν ένας βίαιος χωρισμός δυο κοινοτήτων που θα μπορούσαν να συνυπάρχουν μαζί αν η ρατσιστική πολιτική των ελληνοκυπριων εθνικιστών δεν είχε εγκλωβίσει τους τουρκοκύπριους σε θύλακες που αποτελούσαν το 2% του κυπριακού εδάφους και αν η ελληνικη χουντα του Ιωαννίδη δεν προσπαθούσε να επιβαλει ομοίωμα της στην κύπρο.
Οι ευθύνες του τουρκικού κράτους βέβαια παραμένουν ακέραιες για την κήρυξη πολέμου το 1974 αλλά κάποιοι από την άλλη πλευρά έδωσαν όλες τις αφορμές.
Επίσης θεωρώ για τους ελληνοκύπριους γελοίο να μιλάνε με όρους κατεχόμενων όταν οι ίδιοι είναι οικονομικά και κοινωνικά πιο ισχυροί από τους τουρκοκύπριους.
Κι αν για αυτό δεν έκανα λόγο παλιότερα, μετά την απίστευτη προδοσία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο δράμα των παλαιστινίων δεν είμαι διατεθειμένος να το βουλώνω πάνω στο ζήτημα…
parameterλ
5 Ιουνίου, 2010 12:06 μμ
Για όσους δεν το είδαν ακόμα:
https://secure.avaaz.org/en/gaza_flotilla/?fp
parameterλ
5 Ιουνίου, 2010 12:23 μμ
Τα ξημερώματα το «Rachel Corrie» περικυκλώθηκε από το ισραηλινό ναυτικό 35 ν.μ από τα παράλια της Γάζας. Ισχύει το «πρωτόκολλο» που εφαρμόστηκε στον στολίσκο και για αυτό το πλοίο, η αποστολή όμως απαντά ότι ο προορισμός παραμένει το λιμάνι της Γάζας και ότι δεν φοβούνται.
parameterλ
5 Ιουνίου, 2010 12:23 μμ
Ένα προηγούμενο σχόλιο πρέπει να πήγε στον κάδο.
Jaquou
5 Ιουνίου, 2010 12:29 μμ
Το wordpress κάνει ότι του κατέβει…
Το επανέφερα.
🙂
parameterλ
5 Ιουνίου, 2010 12:36 μμ
Thanx Jaquou,
🙂
xtremyst
5 Ιουνίου, 2010 1:25 μμ
πολύ ωραία ανάρτηση Zaphod. Τα είπες όλα φίλε μου. Ήδη εχω στείλει το λινκ σε διάφορους φίλους για να διαβάσουν το άρθρο.
anton555
5 Ιουνίου, 2010 1:35 μμ
Γεωπολιτικα παιχνιδια…Η Ελλαδα ειναι αμεσα συνδεδεμενη με αυτα και τιποτα δε μοιαζει τυχαιο.Ακομα και η οικονομικη συγκυρια φαινεται οτι οδηγει σε ντομινο εξελιξεων στην ευρυτερη περιοχη και το ελληνικο πολιτικο συστημα,συνεπικουρουμενο απο τα ΜΜΕ,κανει την παπια.Για μια ακομη φορα το τελευταιο διαστημα,βλεπουμε την «μπανανοποιηση» του ελληνικου κρατους και ολα πλεον κουμπωνουν.Η Ελλαδα,πρεπει απλα και σιωπηλα να χορεψει στο ρυθμο των αφεντικων.Περιεργη κι επικινδυνη εποχη…
Zaphod
5 Ιουνίου, 2010 1:46 μμ
Κοντά στο σημείο της πειρατείας υπήρχε ελληνική κανονιοφόρος (σε νατοϊκή άσκηση) η οποία δεν πήρε ποτέ εντολή να αποσπαστεί και να υποστηρίξει τα πλοία ελληνικής σημαίας που δέχονταν επίθεση σε διεθνή ύδατα . Όχι ότι θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι διαφορετικό από την κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» Κουίσλινγκ.
CrippleHorse
5 Ιουνίου, 2010 2:37 μμ
Όσο για προπαγάνδα:
Το IDF προσθέτει ήχο σε υποτιθέμενη συνομιλία με το πλοίο, στην οποία υποτίθεται ότι οι ακτιβιστές απαντούν «γυρίστε πίσω στο άουσβιτς». Και μάλιστα σε συνομιλία που είχαν ήδη κυκλοφορήσει
http://maxblumenthal.com/2010/06/idf-releases-apparently-doctored-audio-press-reports-as-fact/
pottheone
5 Ιουνίου, 2010 2:59 μμ
Ο ιατροδικαστής για τους δολοφονηθέντες Τούρκους ακτιβιστές
Σοκ προκαλεί η έκθεση του ιατροδικαστή για τους εννέα Τούρκους ακτιβιστές που έχασαν πριν από πέντε ημέρες τη ζωή τους από τα πυρά ισραηλινών κομάντος, οι οποίοι κατέλαβαν το πλοίο Mavi Marmara που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, οι εννέα τούρκοι ακτιβιστές που σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή πυροβολήθηκαν συνολικά 30 φορές και πέντε πέθαναν από τραύματα που προκλήθηκαν από βολές πυροβόλου στο κεφάλι.
Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πως οι περισσότεροι άνδρες κτυπήθηκαν με σφαίρες των 9mm, πολλές από τις οποίες ρίφθηκαν από κοντινή απόσταση, ανέφερε η εφημερίδα Guardian, επικαλούμενη τον Γιαλτσίν Μπουγιούκ, αντιπρόεδρο του τουρκικού συμβουλίου ιατροδικαστικής που διενήργησε τις νεκροψίες την Παρασκευή.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ένας 60χρονος, ο Ιμπραχίμ Μπιλγκέν, πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στον κρόταφο, στο στήθος, στο γοφό και στην πλάτη.
Ένας 19χρονος, με το όνομα Φουλκάν Ντογκάν, ο οποίος έχει επίσης αμερικανική υπηκοότητα, πυροβολήθηκε πέντε φορές από απόσταση μικρότερη των 45 εκατοστών, στο πρόσωπο, στο πίσω μέρος του κεφαλιού, δύο στο πόδι και μία στην πλάτη.
Άλλοι δύο άνδρες πυροβολήθηκαν τέσσερις φορές.
Πέντε από εκείνους που σκοτώθηκαν πυροβολήθηκαν είτε στο πίσω μέρος του κεφαλιού είτε στην πλάτη, δήλωσε ο Μπουγιούκ, πάντα σύμφωνα με τον Guardian.
Εκτός από όσους σκοτώθηκαν, άλλοι 48 έφεραν τραύματα από πυροβόλο και εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη άλλων έξι ακτιβιστών.
Το Ισραήλ δήλωσε πως τα πολλαπλά τραύματα από βολές πυροβόλου δεν σημαίνουν ότι οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν για άλλο λόγο εκτός από εκείνον της αυτοάμυνας.
«Η μόνη περίσταση όπου ένας στρατιώτης πυροβόλησε ήταν όταν βρισκόταν σαφώς σε μία απειλητική για τη ζωή κατάσταση», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Guardian.
«Το γρήγορο τράβηγμα της σκανδάλης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μερικές σφαίρες στο ίδιο σώμα, αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι βρίσκονταν σε μία κατάσταση απειλητική για τη ζωή», είπε ο εκπρόσωπος.
Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον Χαλούκ Ίντσε, επικεφαλής του ινστιτούτου ιατροδικαστικής στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος είπε πως μόνο σε μία περίπτωση υπήρξε τραύμα από μία και μοναδική σφαίρα, στο μέτωπο από μακρινή βολή, ενώ όλα τα άλλα πτώματα εμφανίζουν πολλαπλά τραύματα. Είπε πως όλες οι σφαίρες εκτός από μία που ανακτήθηκαν από τα πτώματα προέρχονταν από βολές των 9 mm. Για την άλλη βολή , ο Ίντσε είπε: «Ήταν η πρώτη φορά που είδαμε αυτό το είδος υλικού να χρησιμοποιείται σε πυροβόλα όπλα. Ήταν απλώς κάτι που περιείχε πολλούς τύπους σφαιρών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε κυνηγετικά όπλα. Εισέδυσε στην περιοχή του κεφαλιού στον κρόταφο και τη βρήκαμε ανέπαφη στον εγκέφαλο.»
Κανείς από το ιατροδικαστικό εργαστήριο της Τουρκίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό. (apo eleu8erotupia)
Buddha
5 Ιουνίου, 2010 5:00 μμ
Πολλά Μπράβο!!
Πολυ καλή ανάλυση της κατάστασης!
j4nus
7 Ιουνίου, 2010 3:15 πμ
blackpanther, αν νομίζεις ότι ο Ερντογάν είναι ειρηνόφιλος ή το να μην το πυροβολείς μη τυχόν και ταυτιστείς με ακροδεξιές ρητορείες, τότε επιλέγεις τον ετεροπροσδιορισμό…
Το γεγονός ότι τα έχει βάλει με τους στρατόκαυλους της χώρας του δε σημαίνει ότι δεν ονειρεύεται ο άνθρωπος την Τουρκία ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή. Το ότι παίζει σκληρό πόκερ με Αμερική και με Ισραήλ δε σημαίνει ότι εκκινείται από φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα ή από αισθήματα αλληλεγγύης καθαρά ή αισθήματα δικαίου.
Ναι έχεις δίκιο, ότι είναι άλλο να κατέχει μια ξένη δύναμη χώματα και εδάφη χωρίς να κατέχει πληθυσμό όπως γίνεται στη Βόρεια Κύπριο κι άλλο να είναι κατεχόμενος και ο λαός όπως στην Παλαιστίνη. Ξεχνάς όμως κάτι… Ότι ο ισχυρός στο νησί της Αφροδίτης ανάμεσα σε ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους μπορεί να είναι οι ελληνοκύπριοι όμως ισχυρότερος και των δύο είναι ο τουρκικός παράγοντας. Εκτός αν μετράς την ισχύ μόνο οικονομικά. Δεν είναι όμως έτσι.
Αν οι Τουρκοκύπριοι αποφάσιζαν να επιστρέψουν στα άδεια έδρανα της Βουλής που διατηρούν για αυτούς οι ελληνοκύπριοι όπως ορίζει η συμφωνία της Ζυρίχης και επιστρέψουμε στο καθεστώς εκείνο, οι οικονομικά ασθενείς βόρειοι θα πάψουν να είναι οικονομικά ασθενείς. Αυτή τη στιγμή το βόρειο κομμάτι είναι μια ευκαιρία αγοράς ακινήτων, όπου οι βρετανοί αγοράζουν-επενδύουν σε γη και ακίνητα για να επωφεληθούν όταν κάποια στιγμή γίνει η ένωση ή υπάρξει λύση -ειδικά αν γίνει ένωση και μπει στην ΕΕ και το βόρειο κομμάτι. Ιδανική μπίζνα…
Αυτός που είναι όμως ο ρυθμιστικός παράγοντας είναι η Τουρκία, όχι τόσο οι ελληνοκύπριοι ή τουρκοκύπριοι…
Στο 2ο θέμα που θέτεις, αν οι ακροδεξιοί αρχίσουν να φωνάζουν π.χ. φονιάδες των παλαιστινίων ισραηλινοί, δε σημαίνει ότι και όποιος άλλο το φωνάζει είναι ακροδεξιός ή ότι αποκλείεται να είναι και αλήθεια. Άλλο το σημείο εκκίνησης για τους ακροδεξιούς άλλη σκοπιμότητα εξυπηρετεί για αυτούς δε σημαίνει όμως ότι η διαπίστωση είναι αυτή καθεαυτή λάθος…
Αφού λοιπόν ο Ερντογάν είναι υπέρμαχος της ανεξαρτησίας γενικώς ας αποσύρει τα στρατεύματα από τη βόρεια κύπρο, ας επιτρέψει στους Κούρδους να ιδρύσουν Κουρδικό κράτος αν το επιθυμούν…
Εννοείται ότι τα παραπάνω είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ότι κανένας Ερντογάν δεν πρόκειται να δεχτεί.
Επίσης μην ξεχνάς ότι οι κινήσεις του μπορεί να έχουν και εσωτερικής κατανάλωσης σκοπιμότητες… Ο αέρας ανεξαρτησίας που λες ότι δίνει είναι μια πολύ καλή κίνηση για να αποδυναμώσει το στρατό και να πάρει πάνω του όλο το πατριωτικό αίσθημα των Τούρκων…
Αυτά εν συντομία…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 3:30 πμ
θα μου απαντήσεις στο σαφές και συγκεκριμένο ερώτημα αν έχει εμφανιστεί τα τελευταία 50 χρόνια στην τουρκία καλύτερος πολιτικός από τον ερντογάν;
γνωρίζεις ποιές πολιτικές δυνάμεις κυριαρχούσαν στην Τουρκία μόλις πριν 10 χρόνια;
Έχουν σχέση οι γκρίζοι λυκοι που είχαν τότε υπουργεία στην τουρκική κυβέρνηση με αυτό που εκπροσωπεί σήμερα ο Ερντογάν;
Επί της ουσιας είχε βρεθεί άλλος πολιτικός εκεί να χώσει στην φυλακή δελάδες ηγετικά στελέχη του στρατού;
Γνώριζεις τι είδους δύναμη είχε ο εκεί στρατός για δεκαετίες και με τι ευκολία παλιού λατινοαμερικάνοικου τύπου οργάνωνε πραξικοπήματα;
Ισχυρίστηκα πουθενα ότι είναι ειρηνόφιλος όπως μου προσάπτεις;
Ή νομίζεις ότι η κριτική μου αποτίμηση σε αυτόν γίνεται με ετεροκαθορισμούς;
Μα εσύ το κάνεις αυτό!
Εσύ αγνοείς δεδομένα που παρέθεσα (όπως ότι νομιμοποίησε κομμουνιστικά κόμματα και οτι ως πολιτικό φαινόμενο εμφανίστηκε βοηθώντας τους εξαθλιωμένους από την δράση του ΔΝΤ) για να αναμασήσεις «ηγετικές φιλοδοξίες» στην περιοχή.
Ναι αλλά αν τέτοιες ηγετικές φιλοδοξίες αναδεκνύονται με πρωτοβουλίες που ξεμπροστιάζουν τον ισραηλινό φασισμό και φέρνουν στο προσκήνιο το παλαιστινιακό δράμα τότε πού είναι το πρόβλημα;
Τόσο καιρό δεν κατηγορούνται τα αραβικα καθεστώτα (με προεξάχον το σαουδαραβικό…) για υποτέλεια στο Ισραήλ και αβάστακτη καταπίεση στο εσωτερικό τους;
Ε, λοιπον ένα κοσμικό καθεστώς με τον πιο ήπιο πολιτικό ισλαμισμό που υπάρχει στην περιοχή (που καταρρίπτει τον μύθο ότι κάθε ισλαμιστής είναι είτε ταλιμπάν είτε σαουδάραβας σκοταδιστής…) ανέδειξε την αθλιότητα του Ισραήλ πληρώνοντας ως τίμημα δολοφονημένους ακτιβιστές του.
Ποιο είναι το πρόβλημα;
Ότι είναι η αγαπημένη μισητή τουρκία;
Ή ότι οι τουρκοφάγοι βλέπουν ύποπτα ό,τι κάνει αυτή η χωρα και το ΒΟΥΛΩΝΟΥΝ για την προδοτική στάση της ηγεσίας της χώρας τους;
Ή το ότι η Κύπρος ξεφτίλισε την Ιστορία της και κάνει ανίερες συμμαχίες με το Ισραήλ;
Ο Ερντογάν είναι σήμερα το πρόβλημα της περιοχής;
Τοτε ο γιωργάκης και ο αλητάμπουρας με το μπρεζνιεφικό πάχος, ηγέτης των ελληνοκυπρίων τι είναι;
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 4:04 πμ
Εντάξει blackpanther και ο Καραμανλής ο μεγάλος ή για την ακρίβεια η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του 1974 νομιμοποίησε τυπικά το ΚΚΕ… τι σημαίνει αυτό;
Κοσμικό καθεστώς η Τουρκία με μαντίλα στο κεφάλι η σύζυγος Ερντογάν και με το κόμμα του να είναι ισλαμικής προέλευσης…
Κι επειδή είναι ο καλύτερος μέχρι τώρα τι θα πει; Αυτή είναι η επιχειρηματολογία; Και ο Ομπάμα είναι ο καλυτερότερος τα τελευταία 30 χρόνια… λέει κάτι;
Σε λίγο θα μου πεις ρε blackpanther ότι οι Ισραηλινοί σκότωσαν τους Τούρκους ακτιβιστές ως αντίποινο για τη στάση του Ερντογάν σε σχέση με το Ισραήλ…
Και ο Κωστάκης έριξε βέτο παρά τις εντολές των Αμερικάνων κι έκανε στρατηγικές συμφωνίες με τη Ρωσία ρίχνοντας άκυρο στους αμερικανούς… Αυτά που λες εσύ για τον Ερντογάν τα έλεγαν κάτι νεοδημοκράτες για τον Κωστάκη… που επανίδρυσε και το ελληνικό κράτος…
Αφού λοιπόν ο Ερντογάν τα βάζει με το Ισραήλ γιατί συμπονά το δίκαιο των Παλαιστινίων, γιατί δεν αποχωρεί από τη βόρεια Κύπρο; Γιατί δεν επιτρέπει στους Κούρδους να φτιάξουν το δικό τους κράτος;;;
Γιατί θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση κι όχι απελευθερωτικό κίνημα;;;
Δηλαδή επειδή ο Ερντογάν μπορεί να είναι καλύτερος απο το Γιωργάκη ή από το Χριστόφια πρέπει να του βγάλω το καπέλο;
Διάβασε λίγη Ιστορία όχι με ορίζοντα 10ετίας και θα καταλάβεις πώς οι ηγέτες, πρωθυπουργοί, πρόεδροι κτλ των κρατών κινούνται… ποια είναι τα ελατήρια και τα κίνητρά τους…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 4:38 πμ
θα κρατήσεις την συζήτηση σε ένα επίπεδο και θα σταματήσεις να μου προσάπτεις λόγια που δεν λέω αλλά φαντάζεσαι ότι θα μπορουσα να πω;
Θα μπορούσα να κάνω το ίδιο και για τα δικά σου κείμενα αλλά προτιμώ να απαντώ σε αυτά που γράφεις και όχι σε αυτά που φανταζομαι ότι θα μπορούσες να γράψεις!
γράφεις:»Κοσμικό καθεστώς η Τουρκία με μαντίλα στο κεφάλι η σύζυγος Ερντογάν και με το κόμμα του να είναι ισλαμικής προέλευσης…»
ΣΟΒΑΡΑ;ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΗΠΩΣ ΑΛΛΟΙΩΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥΣ;
Μήπως εδώ που ακόμη δεν μπορούμε να κάψουμε τους νεκρούς μας, που σε καθέ γειτονιά υπάρχουν εκκλησίες, που η εικόνα του χριστούλη δεσπόζει στα δικαστήρια και η βάπτιση επιβάλεται ουσιαστικά στα παιδιά μας, ΕΔΩ ΛΟΙΠΟΝ ΩΣ ΧΩΡΑ είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ κοσμική από την τουρκία που εδώ και δεκαετίες έχει επιβάλει τον πολιτικό γάμο;
Και επειδή ένα μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα που αναγνωρισμένα και συγΚριτικά σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ περισσότερο από τους προκατόχους του, κυβερνά άλλαξε ο κοσμικός χαρακτήρας της τουρκίας;
ΓΡΑΦΕΙΣ:»Αφού λοιπόν ο Ερντογάν τα βάζει με το Ισραήλ γιατί συμπονά το δίκαιο των Παλαιστινίων, γιατί δεν αποχωρεί από τη βόρεια Κύπρο; Γιατί δεν επιτρέπει στους Κούρδους να φτιάξουν το δικό τους κράτος;;;»
Πιστεύεις ότι αν έκανε κάτι τέτοιο θα έμενε μετά έστω ΚΑΙ για μία μέρα στην εξουσία;
Το ότι υποστήριξε ένα διεθνές σχέδιο για την κύπρο που θα έβαζε ταφόπλακα σε ξεχωριστό τουρκυπριακό κράτος ήταν ήδη υπερβολικά αρκετό και άκουσε τα εξ αμάξης από τους πολιτικούς αντιπάλους του εκεί.
Το ότι επίσης αναγνώρισε ξεχωριστή κουρδική γλώσσα, επέτρεψε αμιγώς κουρδικό κανάλι να λειτουργήσει και δέχεται αυξημένη αυτονομία στα κουρδικά ήταν επίσης υπερβολικά αρκετό για τα δεδομένα της τούρκικης πολιτικής.
Και ποιος σου είπε να του βγάλεις το καπέλο;;;;
Εγώ τόνισα ότι συγκριτικά με τους προκατόχους του είναι ό,τι καλύτερο έχει κυβερνήσει τη τουρκία και ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!
Είναι τόσο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό;
Πριν 10 χρόνια φασίστας τουρκος υπουργός δεν δεχόταν ελληνικη βοήθεια (ΚΑΙ ΑΙΜΑ!)για τους πληγέντες από τους σεισμούς με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε αίμα από εχθρούς μας και να μπασταρδέψουμε την καθαρότητα της τουρκικης φυλής!
Αυτός πριν λίγες μέρες μίλησε για έλληνες αδέρφια!
Καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά;
Καταλαβαίνεις ότι αν κάποιες ηγεσίες στην περιοχή είναι πραγματικά υπόλογες για αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες, αυτές είναι στην ελλάδα και στην κύπρο και όχι στην τουρκία;
Καταλαβαίνεις ότι δεν ωραιοποιώ κανέναν και συνέχιζω να θεωρώ τον ερντογάν εξουσιαστή έστω και πολύ καλύτερο από τους προηγούμενους του;
Τι δεν καταλαβαίνεις;
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 4:59 πμ
Νομίζω λίγη φαντασία χρειάζεται για να ξεφεύγουμε από την πεζή πραγματικότητα… αλλιώς θα εθιστούμε στην πεζότητα…
Αυτό που κάνεις ειναι συγκρίσεις… και σε ξαναρωτώ επειδή είναι καλύτερος από τους προκατόχους του και δημοκρατικότερος τι σημαίνει; Και ο Αντρέας ήταν δημοκρατικότερος και ο Γιωργάκης παιδί των λουλουδιών…
Αυτό που προσπαθώ να σου πω αλλά μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις είναι ότι το να είναι καλύτερος από τους προκατόχους του δε λέει πολλά…
Και σου εξήγησα και ο Ομπάμα είναι ο καλυτερότερος… αλλά Γκουντάναμο εξακολουθούν να υπάρχουν όπως και πόλεμος στο Αφγανιστάν…
Τυπικά τον κοσμικό χαρακτήρα του γερμανικού κράτους δεν τον αλλοίωσαν, αλλά θα βρεις πολλά κατάλοιπα, από δικαστικές αποφάσεις μέχρι πού αλλού…
Και συνεχίζεις να κάνεις συγκρίσεις… ποιος είπε ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα…
Το επιχείρημα ότι αν επέτρεπε τη δημιουργία κουρδικού κράτους θα έχανε την εξουσία είναι το επίχειρημα των απανταχου πρωθυπουργών… ότι αν έκανα εκείνο θα έχανα την εξουσία και προκειμένου να ολοκληρώσω την πολιτική μου ή να έρθει κάποιος άλλος έκανα υποχωρήσεις…
Ο Ερντογάν μιλάει για διεθνές δικαιο και όπως κάθε πολιτικός ηγέτης το διεθνές δίκαιο το επικαλείται μόνο όταν τον συμφέρει…
και αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα του Ερντογάν…
ο ραγιαδισμός είναι πρόβλημα στην περιοχή όσο και ο επεκτατισμός…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 5:16 πμ
ραγιαδισμός;
δηλαδή πρακτικά τι εννοείς με αυτό;
Συγκρίσεις πάντα γίνονται όταν αντιμετωπίζουμε ιστορικά φαινόμενα που ξετυλίσσονται στον χρόνο!
Ναι ο χρουτσώφ λχ υπήρξε καλύτερος από τον Στάλιν όσο κι αν μέριμνα του ήταν να συντηρήσει και επεκτείνει την σοβιετική αυτοκρατορία και αυτό δεν αλλάζει ακόμη και μετά την αιματηρή καταστολή της ουγγρικής επανάστασης.
Δεν ξέρω πόσα λέει όταν συγκρίνουμε καταστάσεις και πρόσωπα αλλά σίγουρα το να επισημαίνουμε διαφορές σε εποχή που υφαίνεται ανίερη συμμαχία ισραήλ-ελλάδας και οι φασίστες έχουν ξεσαλώσει για την «τούρκικη προβοκάτσια» αναφερόμενοι σε διεθνής αποστολή βοήθειας βοηθά να έχουμε τις αναλογίες και τις δυναμικές των καταστάσεων.
Και δεν πιστεύω ότι ο ομπάμα έφερε τις αλλαγές στις ΗΠΑ που έφερε ο ερντογάν στην τουρκία.
Εκεί οι αλλαγές είναι διακοσμητικές, στην τουρκία υπήρξαν πιο ουσιαστικές.
Αν ο ομπάμα φυλάκιζε 80 ηγετικά στελέχη του κατεστημένου που ανακατεύτηκαν στον πόλεμο του ιρακ λχ τότε θα έλεγα ότι έχεις δίκιο…
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 5:14 πμ
Στην τελική ο χρόνος θα δείξει αν τα κίνητρα του Ερντογάν ήταν απλώς τα φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα ή κάποιο αίσθημα δικαίου του δημοκράτη Ερντογάν πίσω από τη διαμάχη του με το Ισραήλ…
Το λιγότερο που μπορεί να είναι κανείς είναι καχύποπτος απέναντι στους απανταχού ηγέτες και πολιτικούς…
Εγώ τουλάχιστον με βάση αυτά που έχω διαβάσει όχι για τον Ερντογάν ειδικά αλλά γενικότερα, θεωρώ το λιγότερο αφελές να πιστεύει κανείς ότι σε τέτοιο επίπεδο αυτές οι διαμάχες έχουν κίνητρα που βασίζονται σε κάποιο αίσθημα δικαίου ή αλληλεγγύης…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 5:18 πμ
Η τουρκία για δεκαετίες ήταν τσιράκι των ΗΠΑ και του ισραήλ.
Αυτό έγραψα και επεσήμανα ότι η αλλαγή σε αυτήν τη στάση της είναι θετική όπως θετική θα ήταν η αλλαγή της στάσης της ελληνικής ηγεσίας σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
Όλα τα άλλα περί ανθρωπισμού ερντογάν και αν είναι τέτοιος δεν με απασχόλησε καθόλου…
(Κι ακριβώς γιατί είμαι καχύποπτος σε κάθε εξουσιαστή!)
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 5:24 πμ
Σημασία όμως δεν έχει μόνο το αντικειμενικό κομμάτι αλλά και το υποκειμενικό δλδ οι προθέσεις και ποιος ειναι ο τελικός σκοπός…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 5:57 πμ
οι προθέσεις της ηγεσίας της ελλάδας ποιες είναι;
ας ασχοληθούμε περισσότερο με αυτές γιατί εδώ ζούμε…
το ξεπούλημα που κάνουν στους παλαιστινίους ΣΙΓΟΥΡΑ δεν έχει ανθρωπιστικά ελατήρια…
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 5:26 πμ
κι εμείς κάποτε ακόμα και σε κυβερνητικό επίπεδο υπήρξαμε κάποτε αντι-αμερικανοί…
δε μου λέει κάτι αυτό γιατί πολύ απλά δεν το κάναμε για λόγους αλληλεγγύης ή δικαίου…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 6:00 πμ
πότε;όταν δώσαμε την βάση της σούδας για τον πόλεμο στο ιράκ;όταν συμμετείχαμε στον πόλεμο στην σερβία;όταν στείλαμε μισθοφόρους στο αφγανιστάν;τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει γίνει αυτό που λες!
Παλιότερα έστειλαν εθελοντές για τον πόλεμο στην κορέα…
Το σύγχρονο ελληνικό κράτος υπάρχει εξαιτίας της αμερικανικης παρέμβασης.
Οι βόμβες ναπάλμ που ρίχτηκαν στους αντάρτες είναι αψεγάδιαστος μάρτυρας…
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 5:29 πμ
το νομοσχέδιο για την υγεία ή η αποχώρηση από το Ιρακ θα σου πει κάποιος ότι δεν είναι τελείως διακοσμητικές όπως και το ότι σε αντίθεση με τον Ομπάμα που τα γεράκια του πολέμου του Ιρακ δεν τον απειλούσαν και ίσως για αυτό δε θα τους έβαζε ποτέ φυλακή, τον Ερντογάν τον απειλούσαν -δεν εννοώ προσωπικά- τα στελέχη του στρατιωτικού κατεστημένου…
Σε κάθε περίπτωση όπως σου είπα σε τέτοιο επίπεδο δε θεωρώ ότι οι κινήσεις του Ερντογάν οφείλονται σε μια θεώρηση του κόσμου που στηρίζεται στην αλληλεγγύη ή το δίκαιο…
Παίζει τα γεωπολιτικά του παιχνίδια… όπως θα παίξουμε και εμείς τα δικά μας…
Αυτά…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 5:55 πμ
νομίζω ότι εμείς δεν «παίζουμε» τίποτε!
Αυτά τα κάνουν μη εκλεγμένοι διπλωμάτες και άλλοι παρόμοιοι σε απόρρητες συνθήκες…
Βλέπω ότι ξενυχτάς όπως και εγώ!
Καλημέρα!
Ο ομπάμα έδωσε τρισεκατομμύρια δολλάρια για το τραπεζικό σύστημα και ηγείται μιας δύναμης που είναι πολλαπλάσιας της Τουρκίας.
Αυτά που κάνει ή δεν κάνει επιδρούν παγκόσμια ενώ ό,τι κάνει η ηγεσία της τουρκίας ή ελλάδας δρουν τοπικά.
Άλλες οι κλίμακες!
Το γεγονός πάντως ότι κάνει τόσο στραβά μάτια για το ισραήλ μαρτυρά πολλά για την σχέση αυτών των δύο χωρών.
Σε κάθε περίπτωση σου τόνισα ότι το ξεμπρόστιασμα του Ισραήλ από όπου κι αν προέρχεται είναι καλό και αν η ελληνική ηγεσία κρατούσε ανάλογη στάση με την τουρκική θα το επικροτούσα ανεξάρτητα από τα βαθύτερα ελατήρια της…
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 8:20 πμ
blackpanther, εμείς και οι Τουρκία όπως και οι υπόλοιποι της περιοχής παίζουμε τα παιχνίδια μας σε τοπικό επίπεδο-πρωτάθλημα μέχρι εκει που μας παίρνει-αφήνουν.
Ο Ομπάμα δεν έδωσε τρις σε ιδιώτες, έκανε κάτι διαφορετικό από ό,τι εμείς στην ηπειρωτική ευρώπη. Αγόρασε τις τράπεζες… άλλο να δίνει το κράτος λεφτά στην ιδιωτική τράπεζα και άλλο να την αγοράσει και να γίνει κτήμα του δημοσίου…
μεταξύ μας αν υπήρχαν δημόσιες τράπεζες, δημόσια σουπερμάρκετ, δημόσια καταστήματα, το κράτος θα μπορούσε με το να κρατά τις τιμές χαμηλά να αναγκάζει τους ιδιώτες να κρατάνε τις τιμές χαμηλά επίσης… για αυτό η ΕΕ δεν ήθελε καθόλου κράτος και δημόσιο τομέα. Γιατί ο κρατικός και δημόσιος τομέας δεν αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη, υπάρχει ένας μεγάλος παίκτης το κράτος-δημόσιο που θα είναι υπολογίσιμος και δε θα αφήνει τους ιδιώτες να κάνουν ό,τι θέλουν, γιατί πολύ απλά αν ανεβάζουν τιμές υπηρεσίες κτλ ο κόσμος θα πηγαίνει στο δημόσιο και αυτοί θα χάνουν…
σε συνθήκες καπιταλισμού μόνο το κράτος μπορεί να κρατήσει τις τιμές χαμηλά κι έτσι να αναγκάσει και τους υπόλοιπους να παραμείνουν χαμηλά. Αυτό βέβαια δεν είναι ολοκληρωτική ή τελική λύση, αλλά στις παρούσες συνθήκες θα ήταν πολύ καλύτερο αν στον κόσμο επικρατούσε αυτό το μοντέλο από το αμιγώς καπιταλιστικό.
Αν είναι να γίνουν όλα δημόσια και δωρεάν τότε να είναι κοινόχρηστα και όχι κρατικά. Αν γίνουν όλα κρατικά τότε θα υπάρξουν οι γνωστές νομενκλατούρες και τα φαινόμενα του παρελθοντος…
Πίστεψε με ότι αν σε 5-10 χρόνια ο Ερντογάν πιστέψει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας μια συμμαχία με το Ισραήλ τότε ο ίδιος θα κάνει στροφή…
Αυτό που σου λέω δεν είναι νόμος, είναι αξίωμα…
Ο Αντρέας έβγαλε εναν αντι-αμερικανισμό που ήταν για εσωτερική κατανάλωση…
Επίσης μην μπερδεύεις τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους που δεν έχουν σχέση με τους ταλιμπάν με τον Ερντογάν… ναι ειναι μετριοπαθής πολιτικός αλλά είναι πολιτικός. και στην εξίσωση αυτή η λέξη πολιτικός βαραίνει περισσότερο από τη λέξη μετριοπαθής.
Ούτε να μπερδεύουμε τους ακτιβιστές με τον Ερντογάν. Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες υπόγειες σχέσεις, από χρηματοδότηση μέχρι οτιδήποτε.
Άλλο ακτιβισμός κι άλλο πολιτική σε επίπεδο πρωθυπουργών και κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Ο ακτιβισμός είναι η πραγματική πολιτική, η πολιτική των ηγετών είναι μια διαχείριση συμφερόντων πάντα συγκεκριμένων πάντα…
Εμένα οι κινήσεις του Ερντογάν δε με εντυπωσιάζουν. Είναι ίσως πιο εντυπωσιακές από το ραγιαδισμό των γιωργάκηδων αλλά δεν είναι τόσο αθώες όσο τις έχουν πακετάρει…
πολιτική και προπαγάνδα θα πηγαίνουν χέρι-χερι όσο υπάρχουν επαγγελματίες πολιτικοί και κόμματα…
blackpanther1975
8 Ιουνίου, 2010 8:37 πμ
«Ο Ομπάμα δεν έδωσε τρις σε ιδιώτες, έκανε κάτι διαφορετικό από ό,τι εμείς στην ηπειρωτική ευρώπη. Αγόρασε τις τράπεζες… άλλο να δίνει το κράτος λεφτά στην ιδιωτική τράπεζα και άλλο να την αγοράσει και να γίνει κτήμα του δημοσίου…»
Δηλαδή στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν αυτη την στιγμή ιδιωτικές τράπεζες κυρίως αλλά κρατικές;!!!
Μπορείς να δώσεις ένα λινκ για τον ισχυρισμό γιατί εγώ άλλα είχα διαβάσει για αυτό το περιβοητο bailout που ψήφισαν από κοινού ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί…
Τώρα όσα λες ΓΕΝΙΚΑ για την φύση της πολιτικής και τι εξυπηρετεί, με βρίσκουν ΓΕΝΙΚΑ σύμφωνο και το επομενο άρθρο μου θα τιτλοφορείται:»να τελειώνουμε με την πανούκλα της πολιτικής και ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε πιο πέρα…»
Επανέλαβα πολλές φορές ότι δεν ωραιοποιώ ούτε περισσότερο εξιδανικεύω τον ερντογάν!
Απλά σε σχέση με την ελληνική πολιτική ηγεσία είναι καλύτερος έχοντας μάλιστα να διαχειριστεί μια χώρα που Ιστορικά υπήρξε πιο βάρβαρη και άκαμπτη στην πρόσφατη ιστορία της απ´οτι εδώ.(και χωρίς να υποτιμώ τα εδώ εγκλήματα που έγιναν τον τελευταίο αιώνα…)
j4nus
8 Ιουνίου, 2010 7:57 μμ
Από αυτά που είχα διαβάσει είναι ότι είχαν δοθεί από το κράτος 85 δις δολάρια στην AIG με αντάλλαγμα το 79,9% της εταιρίας. 50 δις στη General Motors με αντάλλαγμα το 60% και νομίζω αντίστοιχες κινήσεις έγιναν με τη City την τράπεζα και άλλους μεγάλους ιδιωτικούς κολοσσούς.
Σίγουρα έφυγαν και πακέτα ενίσχυσης αλλά νομίζω μόνο στις ΗΠΑ και στην Αγγλία το κράτος εκτός από πακέτα αγόρασε και μετοχές για να αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων ιδιωτικών κολοσσών.
Το ότι ένας ηγέτης μιας χώρας είναι καλύτερος σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής από τους ηγέτες άλλων χωρών στην ίδια περιοχή αυτό συνήθως σημαίνει ότι προασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του καλύτερα από τους άλλους.
Και στην εξωτερική πολιτική προάσπιση συμφερόντων μιας χώρας κατά κανόνα σημαίνει ότι γίνεται εις βάρος κάποιας άλλης.
Δε θα διαφωνήσω ότι στο εσωτερικό της χώρας του έχει κάνει τα περισσότερα για τον εκδημοκρατισμό της από ό,τι όλοι μαζί οι προκατοχοί του. Για τα εξωτερικά όμως θα δούμε…
Νομίζω το δικό μας τον Αντρέα κάποτε στα 80’ς τον κατηγορούσαν ότι επέτρεπε σε ελληνικό έδαφος να εκπαιδεύονται μέλη του PΚΚ, ότι έδινε άσυλο και προστασία σε κούρδους τρομοκράτες.
Νομίζω επίσης ότι η Ελλάδα επί Αντρέα ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος και ότι τον Αντρέα τον εγκαλούσαν ότι έχει σχέσεις με έναν «τρομοκράτη» τον Αραφάτ.
Για την εγχώρια τρομοκρατία επίσης τον κατηγορούσαν ότι δεν έκανε καμιά προσπάθεια για τη σύλληψη της 17Ν.
Και όχι ότι δεν έκανε πολλά για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και ειδικά στο επίπεδο της ισότητας των δύο φύλων και σε νομοθετικό επίπεδο στις αρχές του 80.
Αν απομονώσω όλα τα παραπάνω τότε θα αναφωνήσω μεγάλος δημοκράτης και αγωνιστής ο Αντρέας. Αλλά δυστυχώς υπάρχουν κι άλλα.
Και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ανάλογα με το τι βόλευε την Ελλάδα έκανε τις κωλοτούμπες του.
Όπως θα τις κάνει και ο Ερντογάν και ο κάθε Ερντογάν ή Αντρέας όταν έρθει η ώρα τους…
Δεν τον θεωρώ λοιπόν καλύτερο τον Ερντογάν με βάση τα δικά μου στάνταρ αλλά απλώς ότι παίζει το παιχνίδι για τη χώρα του καλύτερα… το για τη χώρα του δε σημαίνει και καλύτερα για τους άλλους στην περιοχή.
Νίκος
8 Ιουνίου, 2010 3:14 μμ
>>>Αλεξίσφαιρα γιλέκα πάνω στο Navi Marmara, ως τρόπαια της ισραηλινής προπαγάνδας (σ.σ. «μα να θέλουν οι τρομοκράτες να μη σκοτώνονται»;)
Ζaphod, νόμιζα ότι το γνώριζες,αλλά η φωτό που ανέβασες βρίσκεται-μαζί με άλλες- στη σελίδα του υπουργού εξωτερικών του Ισραήλ στο Flickr:
και από τα EXIF data φαίνεται ότι έχει τραβηχτεί στις 7 Φεβρουαρίου 2006 και όχι τον Ιούνιο του 2010:
http://www.flickr.com/photos/israel-mfa/4662343871/meta/
Οχι μόνο αυτή αλλά και όλες οι άλλες φωτογραφίες είναι τραβηγμένες μεταξύ 2003 και 2006.
http://www.cometa-online.it/index.php?option=com_content&view=article&id=481:le-prove-false-disraele-sullabbordaggio-truccate-le-foto-pubblicate-dal-ministero-degli-esteri&catid=36:etica&Itemid=50
Φαίνεται ότι η «δικιά» μας η αντιτρομο έχει και παρέα.
Zaphod
9 Ιουνίου, 2010 12:43 πμ
Το είχα δει πριν γράψω το άρθρο, αλλά σκόπιμα δεν έκανα καμία αναφορά διότι το ΕΧΙF δεν είναι αξιόπιστο κριτήριο (παρότι -κάκιστα- χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Ιντερνετ για να υποδείξει «φτιαχτές» φωτογραφίες).
Κι αυτό διότι η ημερομηνία στα metadata είναι εκείνη του ρολογιού της φωτογραφικής μηχανής. Έτσι, αν δεν έχει ρυθμιστεί το ρολόι από το χρήστη της μηχανής, ή αν έχει γίνει κάποιο reset στις ρυθμίσεις, η ένδειξη δεν είναι σωστή.
kokkinitsouknida
9 Ιουνίου, 2010 7:49 μμ
εγω διαφωνω με την αποψη οτι «Ευρωπαίοι πολιτικοί στην πράξη προωθήθηκαν προς το «παράνομο» λιμάνι της Αμμοχώστου.». Οι Ευρωπαιοι οφειλαν να σεβαστούν την κατάσταση στην Κύπρο και να ταξιδέψουν από άλλα λιμάνια εκτός Κύπρου. Επίσης δεν θα δικαιολογηθεί καμία αραβική χώρα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος με αφορμή την απαγόρευση.