The Eros effect

Posted on 1 Ιουνίου, 2010 9:42 πμ από

0


Ομιλία του George Katsiaficas με θέμα

*Μια νέα προσέγγιση για τα σύγχρονα κοινωνικά κινήματα*
Σήμερα, Τρίτη, 1/6,Αιόλου 42-44,
2ος όροφος, αίθουσα ΚΕΤ, 7 μ.μ.
Διοργάνωση: Ομάδα Μελέτης Πολιτικού Λόγου και Πολιτικών Ταυτοτήτων
Η ομιλία θα γίνει στα αγγλικά

O George Katsiaficas υπήρξε μαθητής του Χέρμπερτ Μαρκούζε, ακτιβιστής από το 1969 ως σήμερα -αρχικά συμμετείχε στο κίνημα ενάντια στο πόλεμο στο Βιετνάμ και υπήρξε ένας από τους στόχους του FBI στο πλαίσιο του προγράμματος COINTELPRO- Καθηγητής ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών στο Wentworth Institute of Technology στη Βοστόνη, ο George Katsiaficas διδάσκει σήμερα, ως επισκέπτης καθηγητής, στο Chonnam National University στο Gwangju της Νότιας Κορέας, όπου, μετά την ενασχόλησή του με τα αμερικάνικα και τα ευρωπαϊκά κινήματα, ολοκληρώνει την έρευνά του για τις εξεγέρσεις της δεκαετίας του ’80 και του ’90 στην Ανατολική Ασία.

Στα ελληνικά κυκλοφορεί το βιβλίο του /Η ανατροπή της πολιτικής: Ευρωπαϊκά αυτόνομα κοινωνικά κινήματα και η αποαποικιοποίηση της καθημερινής ζωής,/ μετάφραση Παναγιώτης Καλαμαράς, εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα, Αθήνα 2007.

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το website του George Katsiaficas
www.eroseffect.com

«Όταν οι άνθρωποι εναντιώνονται στις συνόδους των ελίτ, προκύπτει μια ενστικτώδης δυναμική αλληλεγγύης και αγώνα. Οι εμπειρίες που βιώνονται σε τέτοιες στιγμές είναι συχνά εμπειρίες ζωής –όπως οι φιλίες και οι ταυτότητες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια τέτοιων ενεργειών. Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι πως αυτές οι ενέργειες συσσωρεύουν ενέργεια που μπορεί να αποκρυσταλλωθεί ως ένα «»eros»  «effect»» [η επίδραση του έρωτα], το ξαφνικό ενστικτώδες ξύπνημα μιας μαζικής αντίθεσης στις υπάρχουσες εξουσίες. Φτάνουν στ’ αυτιά μας παραδείγματα εξέγερσης, που περνώντας τα εθνικά σύνορα ωθούν σε δράση σε προηγουμένως ήσυχες περιοχές. Πιο εμφανές στις συνδεόμενες σε παγκόσμιο επίπεδο εξεγέρσεις του 1968, το παράδειγμα της επίδρασης του έρωτα συνεχίζει να ωθεί σε πολιτικές αλλαγές. Ούτε η ένοπλη εξέγερση ούτε η γενική απεργία, αλλά η μαζική διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, μ’ ένα κύμα που κατακλύζει ολόκληρες περιοχές και ξεσπά με πρωτοφανή ένταση, η άρνηση των ανθρώπων να επιστρέψουν όπως συνήθως στις δουλειές τους, μέχρι να γίνουν κάποιες αλλαγές, συνιστά μια νέα τακτική στο οπλοστάσιο των λαϊκών κινημάτων. Η παγκόσμια επίδραση του έρωτα –η δυναμική επανάσταση των ανθρώπων που εξαναγκάζει το παγκόσμιο σύστημα σε μια συστημική αλλαγή των δομών του- μπορεί να είναι το όχημα για την επερχόμενη απελευθέρωση του ανθρώπινου είδους από τις κληρονομημένες και ξεπερασμένες δομές κοινωνικής οργάνωσης που σήμερα συνεπάγονται μια μιζέρια για τόσα πολλά ανθρώπινα όντα. Το να βασιστούμε απλώς στην εμφάνιση μιας παγκόσμιας επίδρασης του έρωτα προκειμένου να υπάρξει ένας μετασχηματισμός του παγκόσμιου συστήματος είναι κοντόφθαλμο. Όμως και το να αγνοήσουμε την αποτελεσματικότητά της ως ενός οχήματος κοινωνικών μετασχηματισμών θα σήμαινε ότι αγνοούμε τη δυναμική των προηγούμενων 40 χρόνων μηντιακής κουλτούρας»

Απόσπασμα από το George Katsiaficas, /Η ανατροπή της πολιτικής: ευρωπαϊκά αυτόνομα κοινωνικά κινήματα και η αποαποικιοποίηση της καθημερινής ζωής,/ μετάφραση Παναγιώτης Καλαμαράς, εκδόσεις Ελευθεριακή Κουλτούρα, Αθήνα 2007, σελ. 24-25.

Jaquou Utopie

http://wp.me/pPn6Y-19J