Ένα καράβι για τη Γάζα – Το πρωί αναμένεται η άφιξη της αποστολής

Posted on 29 Μαΐου, 2010 4:34 μμ από

52


 

Το ελληνικό πλοίο δίπλα στο τουρκικό (φωτο από http://www.shiptogaza.gr)

Γράφει η Anakata-dyomenh

Αύριο το πρωί μετά τις 6.00 π.μ. αναμένεται η άφιξη της αποστολής του «Στόλου της Ελευθερίας» στη Γάζα. Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη καθώς το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στα πλοία να προσεγγίσουν το λιμάνι της Γάζας. Μία σύντομη αναδρομή για την αποστολή:

Η ελληνική συμμετοχή στο «Στόλο της Ελευθερίας» αποτελείται από τα πλοία «Σφενδόνη» και «Ελεύθερη Μεσόγειος». Τα δύο πλοία αναχώρησαν από τον Πειραία στις 25 Μαϊου 2010 για να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία που επιχειρούν απόπλου στο λιμάνι της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια (ιατρικό εξοπλισμό, εκπαιδευτικό υλικό, οικοδομικά υλικά κ.τ.λ.). Η λωρίδα της Γάζας είναι αποκλεισμένη από το Ισραήλ εδώ και 3 χρόνια. Τα μόνα πλοία που κατάφεραν να σπάσουν τον αποκλεισμό ήταν δύο πλοιάρια με 44 ακτιβιστές από όλο τον κόσμο -ανάμεσα τους και Έλληνες- στις 23/8/2008, οι οποίοι αμφισβήτησαν τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ και έχει καταδικάσει σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Η αποστολή βοήθειας από τη μέρα της αναχώρησής της έχει αντιμετωπίσει πολυάριθμες δυσκολίες και εμπόδια με αποκορύφωμα την άρνηση απόπλου του στόλου από κυπριακά λιμάνια. Στη συνέχεια, τα 8 πλοία της αποστολής συγκεντρώθηκαν στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, όπου θα επιχειρούταν επιβίβαση αντιπροσωπείας Ευρωβουλευτών και βουλευτών – ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Βουδούρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης. Από τα 8 πλοία της αποστολής τα 3  παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα (γίνεται λόγος και για δολιοφθορά στα υδραυλικά συστήματα των 2 από αυτά), με αποτέλεσμα η αποστολή να συνεχιστεί με 5 πλοία (τα δύο ελληνικά και 3 τουρκικά). Στη συνέχεια υπήρξε σοβαρή εμπλοκή της αποστολής με το Κυπριακό λιμενικό, καθώς απαγορεύτηκε τελικά η επιβίβαση της αντιπροσωπείας των βουλευτών και ευρωβουλευτών με την απειλή σύλληψης.

Τελευταία ενημέρωση από τη σελίδα της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα»:

Ολα τα πλοία του Στόλου της Ελευθερίας έχουν φτάσει στο σημείο συνάντησης από το οποίο θα ξεκινήσουν για τη Γάζα. Το σημείο έχει αλλάξει, χωρίς να δίνεται το ακριβές στίγμα του νέου σημείου (για ευνόητους λόγους). Ηδη, από χθες το βράδυ τα πλοία «περιφέρονται» στην περιοχή, περιμένοντας να φτάσει η ώρα εκκίνησης.

Τα δύο πλοία του Free Gaza Movement (Challenger 1 και 2) αντιμετώπισαν προβλήματα και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν, ενώ οι επιβάτες τους έχουν μεταφερθεί στο τούρκικο επιβατηγό πλοίο «Mavi Marmara». Το Challenger II, με καπετάνιο τον Γιώργο Κλώντζα έμπαζε νερά και έπρεπε να βγεί για επισκευή στην στεριά. Η κυπριακή κυβέρνηση όμως δεν το άφηνε, μολονότι ο καπετάνιος είχε ενημερώσει το Λιμενικό ότι ήθελε να βγει χωρίς επιβάτες (τους είχε μετεπιβιβάσει στο τουρκικό επιβατηγό). Οπως κατήγγειλαν σήμερα το πρωί σε κυπριακά και διεθνή ΜΜΕ ο καπετάνιος και μέλη του πληρώματος, ο επιθεωρητής που έστειλε το Λιμενικό της Κύπρου τους είπε να πάνε το σκάφος στην κατεχόμενη Αμμόχωστο! Ο Γιώργος Κλώντζας αρνήθηκε και χάρη στην επιμονή του το σκάφος βγήκε σε καρνάγιο της Λεμεσού. Αντίθετα, το Challenger I, με καπετάνιο τον Ντένις, βγήκε αναγκαστικά στην Αμμόχωστο, αφού είχε κι αυτό μετεπιβιβάσει τον κόσμο στο «Mavi Marmara».

Το ιρλανδικό «Ρέιτσελ Κόρι» είναι μεν στη Μεσόγειο, αλλά δεν προλαβαίνει να φτάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα. Ετσι, ο Στόλος της Ελευθερίας αποτελείται πλέον από τα 3 τουρκικά και τα 2 ελληνικά σκάφη.

Επιβάτης ιταλικής καταγωγής υπέστη καρδιακό επεισόδιο στη «Σφενδόνη» και διακομίστηκε στο νομοκομείο της Λάρνακας από ελικόπτερο της υπηρεσίας διάσωσης της Κύπρου.
(αναδημοσίευση από: http://www.shiptogaza.gr/index.php)

Τα πράγματα είναι πολύ κρίσιμα καθώς κανείς δεν μπορεί στην πραγματικότητα να εγγυηθεί για την ασφάλεια των ακτιβιστών που βρίσκονται στην αποστολή. Η Ελληνική Κυβέρνηση, ναι μεν δηλώνει ότι κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της αποστολής, αλλά έχει διαμηνύσει ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τον οποίο έχουν ενημερωθεί οι ακτιβιστές και στην πραγματικότητα έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για την εξέλιξη της κατάστασης.
ΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ:
και http://digitalship.shiptogaza.gr για live stream ακόμη πιο άμεση συνεχή ενημέρωση για την πορεία της αποστολής.
Advertisements