“Εθνικισμός και Πολιτισμός” – Ρούντολφ Ρόκερ

Posted on 19 Μαΐου, 2010 1:29 πμ από

40


Πριν από λίγο καιρό τελείωσα και τον τρίτο τόμο ενός πραγματικά σημαντικού βιβλίου.  Το «Εθνικισμός και Πολιτισμός» του Γερμανού Άναρχο-συνδικαλιστή Ρούντολφ Ρόκερ. Ομολογώ πως αν και όλοι όσοι το είχαν διαβάσει μου είχαν πει τα καλύτερα λόγια για αυτό το έργο ζωής του Ρόκερ, δεν ήμουν προετοιμασμένος για το βάθος της σκέψης τη ποιότητα της γραφής αλλά και μέγεθος των γνώσεων αυτού του μεγάλου αγωνιστή. Μιλάμε μάλλον (προσωπική γνώμη) για το ποιο σημαντικό θεωρητικό βιβλίο της Αναρχικής σκέψης στον αιώνα που μας πέρασε. Ο Ρόκερ ξεκινώντας απο το Κράτος και τη Θρησκεία του  Μεσαίωνα, φτάνει μέχρι τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και το πως οι κοινωνίες των ανθρώπων σύρθηκαν σε αυτον. Στο τέλος του Τρίτου τόμου υπάρχει και μια το λιγότερο αξιόλογη ανάλυση του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού που πραγματικά βάζει σε σκέψεις. Δεν θα προχωρήσω σε κάποια ανάλυση η κριτική των γραφόμενων του Ρόκερ μιας και απλά με ενδιαφέρει να αναδείξω κάποιο βιβλίο που κρίνω οτι θα ήταν καλό να διαβαστεί απο όποιον-α το θελήσει.  Το μοναδικό που θα ήθελα να σημειώσω είναι ότι γράφτηκε το 1936 και αποτελεί μια καταπληκτική καταγραφή και ανάλυση πολλών αιτίων που οδήγησαν στην άνοδο του Εθνικοσοσιαλισμού στη Γερμανία. Προσωπικά βρήκα αρκετές ομοιότητες με το τρέχων μείγμα «ρομαντισμού», νοσταλγίας για περασμένα μεγαλεία και μεταφυσικής σκέψης, που φαίνεται να συντηρεί και τους σύγχρονους ακροδεξιούς Ελληνικούς μύθους.

Η μετάφραση του ελευθεριακού Γιάννη Καρύτσα, που είναι και ο ιδρυτής των εκδόσεων Άρδην, είναι αντάξια του κειμένου όπως πολλή καλή είναι και η εισαγωγή μαζί με την εκτενή αναφορά στη ζωή του Ρόκερ.

Κατά την δικιά μου εκτίμηση το βιβλίο στον Ελλαδικό χώρο δεν έχει τύχει της εκτίμησης που θα έπρεπε πόσο μάλλον σε καιρούς που ο lifestyle μικροαστικός μηδενισμός έχει τα «πάνω» του σε ένα σημαντικό κομμάτι του «ελευθεριακού» αναγνωστικού κοινού. Ένα ακόμα σημάδι των καιρών αλλά και της απαξίωσης των αναρχικών-ελευθεριακών ιδεών από διαφορές ψιλό-πρωτοπορίες του παραληρηματικού απο-ιδεολογισμού(sic).  Έτσι για όσους-ες περιμένουν να διαβάσουν για «πιστολάδες» και αστυνόμους, «καουμπόηδες» και» Ινδιάνους» μάλλον το βιβλίο του Ρόκερ δεν κάνει μιας και μιλάει για «κοινωνίες»»κοινότητες»»πολιτισμό»»κουλτούρα» και άλλα..

Όπως και με τη προηγούμενή παρουσίασή του βιβλίου του David Graeber ( http://wp.me/pPn6Y-tj ) απλά θα παραθέσω κάποια αποσπάσματα και από τους τρεις τόμους που βρήκα ενδιαφέροντα. Εδώ να σημειωθεί οτι αναμένεται σύντομα ο τέταρτος και τελευταίος τόμος.

Α και να μην ξεχάσω !!!!! Όλοι στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα στη γενική απεργία της Πέμπτης με τα πρωτοβάθμια σωματεία, μακριά απο εργατοπατέρες των 10.000 ευρώ το μήνα.

Όλοι στούς δρόμους!!!

Για το «Εθνικισμος και Πολιτισμος» :

Άλμπερτ Αϊνστάιν : «Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά διδακτικό»

Μπερτραντ Ρασσελ : «Το Εθνικισμός και Πολιτισμός του Ρούντολφ Ρόκερ αποτελεί μια λαμπρή κριτική της  κρατολατρείας, της κυρίαρχης και πιο βλαβερής προκατάληψης των καιρών μας.»

Τόμας Μαν : «Πρόκειται για ένα βιβλίο βαθύτατα πνευματικό».

Από το οπισθόφιλο του δεύτερου τόμου:

» Ο μετασχηματισμός των ανθρωπίνων ομάδων σε έθνη, δηλαδή σε λαούς ενός Κράτους, δεν άνοιξε το δρόμο σε καμία νέα προοπτική για την Ευρώπη. Απεναντίας, έχει συγκροτήσει έναν ισχυρό προμαχώνα για τη διεθνή αντίδραση και αποτελεί σήμερα ένα απο τα μεγαλύτερα εμπόδιά για την κοινωνική απελευθέρωση. Μέσω αυτής της διαδικασίας,η ευρωπαϊκή κοινωνία διαιρέθηκε σε ανταγωνιστικές ομάδες που αλληλοαντιμετωπίζονται με υποψία και συχνά με μίσος. Και σε κάθε άλλη χώρα, ο εθνικισμός παραφυλάει με άγρυπνο μάτι για να διατηρεί σταθερή αυτήν τη φρικτή κατάσταση. Οπουδήποτε παρατηρείται μια αμοιβαία προσέγγιση των λαών, οι υποστηρικτές του εθνικισμού πάντοτε ρίχνουν καινούργια καύσιμα στις φλόγες του εθνικού ανταγωνισμού. Διότι το εθνικό κράτος διατηρείται ζωντανό λόγω αυτών των εθνικών ανταγωνισμών και θα εξαφανίζονταν τη στιγμή που δε θα ήταν πλέον ικανό να συντηρεί τον τεχνητό διαχωρισμό τών λαών.»

Από το οπισθόφυλλο του τρίτου τόμου:

«Όπως πολύ σωστά έχει πει ο Ινδός ποιητής και φιλόσοφος Ταγκόρ: «Η ιδέα του έθνους είναι ένα από τα πιο ισχυρά αναισθητικά που έχει ποτέ επινοήσει ο άνθρωπος. Με τη δράση αυτού του αναισθητικού ένας ολόκληρος λαός μπορεί να οδηγηθεί συστηματικά στον πιο δηλητηριώδη εγωισμό, χωρίς να έχει καμία συνείδηση της ηθικής διαστροφής του. Μάλιστα αισθάνεται πολύ χολωμένος όταν κάποιος του την αποκαλύπτει». Ο Ταγκόρ ονόμασε το έθνος «οργανωμένο εγωισμό.» »

«Η έννοια του Έθνους και της Εθνικότητας έχει υποστεί πολλές αλλαγές μέσα στο χρόνο και διατηρεί ακόμα μέχρι και σήμερα τη διπλή σημασία της, όπως ακριβώς και η έννοια της ράτσας. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ονομάζονταν έθνη οι σύλλογοι των συμπατριωτών που ήταν φοιτητές στα πανεπιστήμια. Έτσι, το περίφημο Πανεπιστήμιο της Πράγας περιελάμβανε «τέσσερα έθνη». Βαυαροί, Βοημοί, Πολωνοί, και Σάξονες. Συχνά επίσης μιλούσαν για το έθνος των γιατρών, των σιδηρουργών, των δικηγόρων και ούτω καθεξής. Ακόμα και ο Λούθηρος έκανε τους μια σαφή διάκριση μεταξύ λαού και έθνους στο φυλλάδιο του Προς τη Γερμανική Αριστοκρατία και το Γερμανικό Έθνος, ορίζοντας ως έθνος τους αποκλειστικούς κατόχους της πολιτικής εξουσίας-πρίγκιπες, ιππότες και επισκόπους- σε αντιδιαστολή προς τον απλό λαό. Αυτή η διάκριση επικράτησε για ένα σημαντικό διάστημα, μέχρις ότου βαθμιαία άρχισε να εξαφανίζεται από τη γλώσσα.»

» Ο Γκρότιους έχει απολυτό δίκιο όταν, στην  Ιστορία της Ελλάδας, υποστηρίζει ότι ο Αλέξανδρος δεν έκανε την Περσία ελληνική, αλλά την Ελλάδα περσική, στραγγαλίζοντας έτσι για πάντα την παραπέρα ανάπτυξη του πολιτισμού της. Υποστηρίζει, μάλιστα ότι ο αληθινός σκοπός του Αλέξανδρου ήταν να μετατρέψει την Ελλάδα σε μία σατραπεία, όπως οι Ρωμαίοι αργότερα τη μετέτρεψαν σε μία επαρχεία της Αυτοκρατορίας τους. Υπό την κυριαρχία του Αλεξάνδρου και των διαδόχων του, οι πηγές του ελληνικού πολιτισμού αφυδατώθηκαν. Για ένα μεγάλο διάστημα, οι άνθρωποι τροφοδοτούνταν από τον πλούτο αυτού του πολιτισμού, αλλά αυτός δεν μπόρεσε να ανοιχτεί σε καινούργιες δημιουργίες. Η εθνικοπολιτική ενότητα έκρουσε την πένθιμη καμπάνα του ελληνικού πολιτισμού.»

risinggalaxy

σύντομος δεσμός :     http://wp.me/pPn6Y-Yp

Ετικέτα: