Βρυξέλλες – Βερολίνο… ΔΝΤ GO HOME!

Posted on 15 Μαΐου, 2010 2:17 μμ από

1


Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην Αγωνιζόμενη Ελλάδα  – Βρυξέλλες

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ – Πέμπτη 20 Μαϊου 2010

12:30 Rond-point Schuman

Διαμαρτυρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας, στην Ομοσπονδία των Ευρωπαίων Τραπεζιτών και στο λόμπι των τοξικών προϊόντων –

Κατάληξη στη Square de Meeûs

ΔΝΤ GO HOME!

Τα μέτρα που επιβάλλονται για την καταβολή του δανείου ΔΝΤ – Ευρωζώνης στην Ελλάδα έρχονται να διαλύσουν τις κοινωνικές της υποδομές που ήταν ήδη σε κακή κατάσταση λόγω της εφαρμογής παρατεταμένων μέτρων λιτότητας  – μεταξύ άλλων και για την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη – αλλά και των  πελατειακών σχέσεων που καλλιέργησαν οι διαδοχικές κυβερνήσεις.

Την τελευταία δεκαετία μάλιστα με την είσοδο της Ελλάδας στη νομισματική ένωση οι τιμές εκτινάχθηκαν σε επίπεδα Βελγίου ενώ οι μισθοί έμειναν οι μισοί του Βελγίου, καθιστώντας την αγοραστική δύναμη του μέσου Έλληνα χαμηλότερη από το μέσο όρο της ΕΕ των 27.  Τη στιγμή που το κόστος ζωής είναι σχεδόν το ίδιο με του Βελγίου, η πλειοψηφία των νέων που εργάζονται στην Ελλάδα παίρνουν 700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων αποφοίτων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων), ενώ το 40% των νέων είναι άνεργοι.

Το πρόγραμμα ΔΝΤ – Ευρωζώνης ρίχνει το βασικό μισθό για τους νέους στα 640 ευρώ.  Χρησιμοποιώντας ως αποδιοπομπαίο τράγο τα «προνόμια των δημοσίων υπαλλήλων» (που είναι από τους πιο κακοπληρωμένους στην Ευρώπη και αποτελούν μόλις γύρω στο 20% της εργατικής δύναμης), τους κόβει το 13ο και 14ο μισθό (ρίχνοντας το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου υπαλλήλου με δεκαετίες υπηρεσίας από τα 22 στα 19 χιλιάδες ευρώ). Κόβει επίσης την 13η και 14η σύνταξη τόσο σε ιδιωτικούς όσο και δημόσιους υπαλλήλους. Τα μέτρα χτυπούν σκληρά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με το πάγωμα των μισθών και την ταυτόχρονη ραγδαία αύξηση του ΦΠΑ (από 19% σε 21%, αύξηση σε 23% υπό συζήτηση). Υπάρχει επίσης διακηρυγμένη πρόθεση κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων. Ήδη ο νέος νόμος προβλέπει δραστική  μείωση των αποζημιώσεων και κατακόρυφη αύξηση του ορίου μαζικών απολύσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι τόσο του ιδιωτικού όσο  και του ευρύτερου δημοσίου τομέα είναι σήμερα στην Ελλάδα εντελώς απλήρωτοι για μήνες με τη δικαιολογία της κρίσης.

Οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία συρρικνώνονται, και είναι αθροιστικά λιγότερες από το ποσοστό του προϋπολογισμού που δίνεται για την εξυπηρέτηση του χρέους.  Το δάνειο ΔΝΤ-Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα μεγαλώσει το χρέος της Ελλάδας από το 125% στο 150%. Θα καταδικάσει την οικονομία σε ύφεση για χρόνια. Η καταστροφή των υποδομών κοινωνικής πολιτικής, υγείας και εκπαίδευσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες που θα διαρκέσουν δεκαετίες. Αν περάσουν τα μέτρα η επόμενη γενιά στην Ελλάδα θα είναι ραγδαία φτωχότερη της προηγούμενης τόσο υλικά όσο και πολιτισμικά. Αυτό μας δείχνουν και οι εμπειρίες άλλων χωρών στις οποίες επενέβη το ΔΝΤ (πχ. Ουγγαρία)

Το δάνειο ΔΝΤ-Ευρωζώνης δεν αποτελεί ‘βοήθεια’ για την Ελλάδα

Είναι ένα δάνειο με τοκογλυφικό ( 5%  από την Ευρωζώνη) κι ένα εργαλείο κατεδάφισης οποιασδήποτε κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης. Είναι το προϊόν εκβιασμού του μονοπωλίου των τριών παγκόσμιων οίκων αξιολόγησης (Moody’s, Standard and Poor’s, Fitch). Πολύ λίγες κυβερνήσεις στον κόσμο έχουν περιθώρια αντίδρασης από τη στιγμή που θα μπουν στο στόχαστρο των οίκων αυτών.

Το δάνειο αυτό δε ‘προσφέρεται’ για να σώσει τον ελληνικό λαό αλλά για να σώσει τις τράπεζες και πάση θυσία το ενιαίο νόμισμα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στην Ελλάδα  είναι η αυτή που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν  άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί όπως ο ισπανικός, ο ιρλανδικός, πορτογαλικός αλλά και ο βελγικός, καθότι και στο Βέλγιο με όχημα τις διαφορές των γλωσσικών κοινοτήτων μεθοδεύεται η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους.

Ποιοι είμαστε – Τι θέλουμε

Είμαστε μια ομάδα πρωτοβουλίας Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Βέλγιο αλλά και άλλων ανθρώπων που ζουν εδώ και αντιλαμβάνονται την σημασία που θα έχει η έκβαση της διαπάλης που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα για όλη την Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θέλουμε να εκφράσουμε:

–          την Αλληλεγγύη μας στους απεργούς και τους διαδηλωτές στην Ελλάδα

–          την Kαταδίκη της κρατικής καταστολής: των βάρβαρων επιθέσεων της αστυνομίας σε σπίτια και στέκια αγωνιστών,  των προβοκατόρων τραμπούκων της αστυνομίας και του παρακράτους που παρυσφρύουν στις διαδηλώσεις για να τις αμαυρώσουν

–          τον Αποτροπιασμό μας για το έγκλημα που κόστισε τη ζωή τριών ανθρώπων στις 5 Μαϊου και του οποίου οι δράστες παραμένουν άγνωστοι. Η διοίκηση της τράπεζας Marfin είναι τουλάχιστον συνένοχη με την εγκληματική της περιφρόνηση των στοιχειωδών κανόνων κτιριακής ασφάλειας.

–          την πεποίθηση μας ότι εναλλακτική στο δάνειο του ΔΝΤ υπάρχει: είναι η Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας με γνώμονα την προστασία του βιοτικού επιπέδου τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη

–          την ανάγκη Στήριξης των Δημοσίων Υπηρεσιών και Προάσπισης των Κοινωνικών Δικαιωμάτων

–          την απαίτηση να πληρώσουν επιτέλους την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν και ταυτοχρόνως επωφελήθηκαν κρατικής αρωγής, δηλαδή οι ιδιωτικές τράπεζες.

–          το αίτημα για Δημοκρατικό έλεγχο στις τράπεζες

–          την ανάγκη Ανάκτησης του δημοκρατικού ελέγχου και της λαϊκής κυριαρχίας στη νομισματική πολιτική

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ!

ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ!

Και από το Βερολίνο

Απο την Αθήνα ως το Βερολίνο

Να  πληρώσουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις

Πορεία  και διαδήλωση

Τετάρτη 19 Μαϊου 6 μ.μ.

Απο το υπουργείο οικονομικών

(Wilhelmstraße/Ecke Leipzigerstraße)

ως  την αντιπροσωπεία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης

(Pariser Platz)

Η Ελλάδα είναι παντού! Από την Πορτογαλία ως την Λετονία, από την Ιρλανδία ως την Ελλάδα ζούμε μια δυνατή επίθεση κατά του λαού. Κόβονται μισθοί και συντάξεις. Γιατροί και δάσκαλοι απολύονται, σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν. Η δεύτερη φάση της κρίσης έχει ήδη ξεκινήσει.

Είμαστε όλοι Έλληνες και Ελληνίδες! Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αληθινή  ευρωπαϊκή αλληλεγγύη! Δεν φταίνε οι Έλληνες εργάτες για την  κρίση, που αυτή την στιγμή τους δυσφημίζουν  για τεμπέληδες σε όλη την Ευρώπη, αλλά φταίει το σύστημα, το οποίο δεν  ενδιαφέρεται για τις ανάγκες του λαού αλλά για το κέρδος των λίγων. Η κρίση ονομάζεται Καπιταλισμός.

Το «πακέτο βοήθειας» εγγυάται τα κέρδη των  τραπεζών.  Η επιβολή δανεισμού  από το ΔΝΤ και την ΕΕ χειροτερεύει την κρίση στην Ελλάδα, γιατί αναγκάζει  αυτούς οι οποίοι δεν ευθύνονται για την κρίση  και έτσι κι αλλιώς υποφέρουν το βάρος της, να πληρώσουν.

Ταυτόχρονα  κατά αυτόν τον τρόπο προετοιμάζουν  και εδώ στην Γερμανία την όξυνση των απολύσεων, τις περικοπές  και τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ  δυναμώνουν τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων.

  • Πρέπει  να πληρώσουν οι τράπεζες και οι εταιρείες! Να διαγραφούν τα χρέη της Ελλάδας!
  • Ενάντια στην επιβολή του δανεισμού! Σταματήστε της περικοπές των μισθών, συντάξεων και του κοινωνικού κράτους!
  • Σταματήστε τον παροξυσμό κατά του ελληνικού λαού!
  • Αλληλεγγύη με τον αγώνα των εργατών και της νεολαίας!
  • Κοινή αντίσταση σε όλη την Ευρώπη!

Για την  πορεία καλεί η συμμαχία του Βερολίνου «Δεν θα πληρώσουμε για την  κρίση σας»

www.kapitalismuskrise.org

Το κάλεσμα υπογράφουν: η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Βερολίνου,  BASG Berliner Alternative Solidarität und Gegenwehr; ALB Antifaschistische Linke Berlin; Attac Berlin; verdi Berlin; Fels Für eine linke Strömung; Gruppe Soziale Kämpfe; Berliner Bündnis Montagsdemo; MLPD Marxistisch Leninistische Partei Deutschlands, Gruppe Arbeitermacht; SAV Sozialistische Alternative; Revolution; ABSP Aktionsbündnis Sozialproteste

Jaquou Utopie

http://wp.me/pPn6Y-Wi