Animal Liberation Front – Until Every Cage Is Empty

Posted on 27 Απριλίου, 2010 12:58 μμ από

21


Τα κινήματα αμφισβήτησης που αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική κατα τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 έφεραν με έντονο τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της οικολογίας και της καταστροφικής  επίδρασης του καπιταλισμού στο περιβάλλον. Πολλοί ακτιβιστές εκείνων των χρόνων εστίασαν τη δράση τους στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων και οργανώθηκαν σε “μάχιμες” ριζοσπαστικές ομάδες.

Κάπως έτσι το 1963 ‘Αγγλοι φιλόζωοι συγκροτούν την Hunt Saboteurs Association (HSA) με στόχο να προστατεύσουν με κάθε ευφάνταστο τρόπο τα ζωα απο τα όπλα των κυνηγών. Χρησιμοποιούν κόρνες, κυνηγούν τα κυνηγόσκυλα και προκαλούν φθορές στα οχήματα των κυνηγών. Τα πιο ριζοσπαστικά μέλη της  HSA σύντομα αποφάσισαν να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλους χώρους βασανισμού και δολοφονίας ζωων όπως τα εργαστήρια πειραμάτων, τα εκτροφεία για παραγωγή κρέατος ή γούνας και τα σφαγεία.

Ο Ronnie Lee και o Cliff Goodman, δραστήρια μέλη της HSA, ιδρύουν το 1971 την οργάνωση Band of Mercy στα πρότυπα του δικτύου Underground Railroad που έδρασε τον 19ο αιώνα ενάντια στο θεσμό της σκλαβιάς.Μεσα σε 3 χρόνια προχωρούν σε επιδρομές, απελευθερώσεις ζώων και  εμπρησμούς εγκαταστάσεων κερδίζοντας παράλληλα πολλούς υποστηρικτές και νέα μέλη, ειδικά κατα την περίοδο της 12μηνης φυλάκισής  τους οποτε και στήθηκε ενα τεράστιο κίνημα συμπαράστασης απο τους συντρόφους τους. Με την αποφυλάκιση των ιδρυτικών μελών της το 1974 η Band of Mercy μετονομάζεται σε Animal Liberation Front (ALF) και εντείνει τη δράση «για την υπεράσπιση όσων δεν έχουν φωνή».

Το Μέτωπο για την Απελευθέρωση των Ζώων (MAZ) υιοθέτησε μια πρωτότυπη “δομή” για να ξεφύγει απο το κυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές για τη σύλληψη των μελών του. Δεν έχει ηγεσία, δεν έχει εγγεγραμένα μέλη και σταθερούς ή μόνιμους πυρήνες. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του : «κάθε ομάδα ανθρώπων που είναι χορτοφάγοι ή vegan και προχωρούν σε άμεση δράση για την απελευθέρωση ή την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των  ζώων, παίρνοντας ολες τις απαραίτητες προφυλαξεις ωστε να μην βλάψουν κάποιον άνθρωπο ή μη ανθρώπινο ζώο, μπορούν να θεωρηθούν τμήμα του ALF». Με αυτόν τον τρόπο οι διωκτικές αρχές δεν έχουν κάποια επίσημη ηγεσία ωστε να απαγγείλουν κατηγορίες και το ΜΑΖ γίνεται μια οργάνωση – φάντασμα που χτυπά και εξαφανίζεται ενω επεκτείνεται παράλληλα σε πολλές χωρες εκτός της Μεγάλης Βρετανίας.

Στα επόμενα χρόναι οι ακτιβιστές του Μετώπου πραγματοποιούν εκατοντάδες επιδρομές σε εκτροφεία, σφαγεία και εργαστήρια πειραμάτων. Σπάνε κλουβιά, φυγαδευουν ζωα σε φιλικά σπίτια, απελευθερώνουν πολλά απο αυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, ξεφουσκώνουν λάστιχα, μπλοκάρουν τις κλειδαριές με σιλικόνη και κόλλα, πετούν κόκκινες μπογιές σε βιτρίνες, γεμίζουν τις γειτονιές των «στόχων τους» με ενημερωτικές αφίσες καλώντας όλους τους κατοίκους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις τους και σε αρκετές περιτώσεις προκαλούν τεράστιες οικονομικές ζημιές σε επιχειρήσεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα που εκμεταλεύονται ζωα.
Το 1984 μετά απο επιδρομή που πραγματοποιήσαν “μέλη” του ALF βγαίνει στο φως της δημοσιότητας ενα σοκαριστικό βίντεο που δείχνει ερευνητές στο πανεπιστήμιο της Pennsylvania να κάνουν αστειάκια και να γελάνε την ίδια στιγμή που προκαλούν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες σε μπαμπουίνους χωρις τη χρήση παύσιπονων ή αναισθητικού. Το γεγονός πως οι έρευνες αυτές γινόντουσαν σύμφωνα με τις οδηγίες του National Institute of Health απέδειξε περίτρανα πως οι επίσημοι οργανισμοί ανέχονται και συγκαλύπτουν ακόμα και τα πιο βάρβαρα ή σαδιστικά πειράματα προκειμένου να εξασφαλίσουν  τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανων και των πολυεθνικών που παράγουν καλλυντικά. Οταν η  PETA δημοσιοποίησε το βίντεο της επιδρομής (με τον τίτλο «Unnecessary Fuss»)  προκάλεσε σάλο, το συγκεκριμένο εργαστήριο έκλεισε και το πανεπιστήμιο τέθηκε υπο επιτήρηση.

Δύο χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη επιδρομή σε εργαστήρια του πανεπιστημίου της California (Riverside). Οι ακτιβιστές προκάλεσαν ζημιές εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων και απελευθέρωσαν 468 ζώα. Ανάμεσα σε αυτά ξεχώρισε ο μικρούλης Britches, ενα μωρό macaque μόλις 5 εβδομάδων. Οι ερευνητές είχαν ράψει  τα μάτια του προκειμένου να κάνουν πειράματα γυρω απο την τύφλωση, ενω στο κεφάλι του είχαν δέσει μια ηλεκτρονική συσκευή μέσω της οποίας διοχέτευαν στο κεφάλι του δυνατούς θορύβους, εκωφαντικούς  κρότους, γρατζουνίσματα, ήχους υψηλής συχνότητας και παράσιτα.  Οι ακτιβιστές που εισέβαλλαν στο εργαστήριο εσωσαν τον Britches, τον περιέθαλψαν, και τον φυγάδευσαν σε ασφαλές καταφύγιο για να ζήσει ελεύθερος, μακρία απο τον ανθρώπινο σαδισμό.  Οταν το βίντεο αυτής της επιδρομής έφτασε στα ΜΜΕ, 8 απο τα 17 ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου ανέστειλαν τη λειτουργία τους και εκατοντάδες ζωα γλίτωσαν απο επώδυνα και φρικιαστικά πειράματα.

Αντίστοιχες επιδρομές έγιναν και σε εκτροφεία. Σε αγροτική περιοχή της νότιας Αγγλίας υπήρχε ενα εκτροφείο κουνελιών με την επωνυμία Regal Rabbits. Ο εκτροφέας είχε στο χώρο αυτό 1500 κουνέλια τα οποια πουλούσε σε ερευνητικά εργαστήρια. Μετα απο καμπάνια που πραγματοποίησαν οι φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής (μεταξύ αυτων και το ALF) και διήρκησαν μια εβδομάδα, ο εκτροφέας εγκατέστησε φράχτες με συρματόπλεγμα, κάμερες παρακολούθησης, συναγερμούς και  σεκιούριτι για να προφυλαχτεί απο τους ακτιβιστές. Στο τέλος της εβδομάδας δράσης, 75 ακτιβιστές του ALF επισκέφτηκαν τη Regal Rabbits. Εριξαν τους φράχτες, έσπασαν τις κάμερες, ξήλωσαν τον συναγερμό και απελευθέρωσαν εκατοντάδες κουνέλια. Την επόμενη μέρα της επίθεσης, τα κουνέλια μοιράστηκαν σε φιλοζωους και ο εκτροφέας δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ οτι κλείνει μόνιμα το εκτροφείο. Χιλιάδες κουνέλια γλίτωσαν χάρη στις ενέργειες όλων των φιλοζωικών ομάδων που έδρασαν εκείνη τη βδομάδα. Επιθέσεις εχουν πραγματοποιηθεί ακόμη σε καταστήματα που πωλούν γούνες, φορτηγά ψυγεία μεγάλων βιομηχανιών κρέατος, αλυσίδες σουπερ-μάρκετ και κρεοπωλεία.

Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς,το MAZ διαφέρει απο τις υπόλοιπες ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων κυρίως λόγω των μεθόδων δράσης που ακολουθεί. Επιγραμματικά μπορεί να πει κανείς οτι οι στόχοι των ενεργειών του Μετώπου είναι:

  1. Η απελευθέρωση ζωων απο χώρους βασανισμού όπως εργαστήρια και εκτροφεία και η μεταφορά τους σε καταφύγια στα οποία μπορούν να ζήσουν ασφαλή και ελεύθερα.
  2. Η αποκάλυψη της εκμετάλευσης και της  βαρβαρότητας  που κρύβεται  πίσω απο τις κλειστές πόρτες των εργαστηρίων, των εκτροφείων και των σφαγείων
  3. Η πρόκληση οικονομικής ζημιάς σε επιχειρήσεις και ιδρύματα που βασανίζουν και δολοφονούν ζώα. Με τους εμπρησμούς και τις καταστροφές που προκαλούν στις εγκαταστάσεις αυτων των χώρων προσπαθούν να αυξήσουν το κόστος λειτουργίας τους σε τέτοιο βαθμό που η επαναλειτουργία τους ή η ανατροφοδότησή τους με νέα ζωα να είναι οικονομικά ασύμφορη και τελικά αδύνατη.

Σύμφωνα με το ΜΑΖ, η καταστροφή των εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει θεωρείται άσκηση  βίας αφου δεν στρέφεται κατα οποιασδήποτε ζωής. Οι ίδιο οι ακτιβιστές που συμμετείχαν σε τέτοιες ενέργειες τονίζουν οτι ο σχεδιασμός που γίνεται και η επιλογή των στόχων αποκλείουν κάθε απώλεια . Για το λόγο αυτό πολλές επιθέσεις εχουν αναβληθεί ή ακυρωθεί αφου οι συμμετέχοντες δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν πως δεν θα κινδυνεύσει  κάποιος άνθρωπος ή κάποιο ζωο. Με αντίστοιχο σκεπτικό απορρίπτουν την κατηγορία περι κλοπής των ζώων αφου θεωρούν πως τα ζωα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρουνται ιδιοκτησία κανενός.Η χαλαρή οργάνωση των πυρήνων και η έλειψη κάποιας συγκεκριμένης “γραμμής” δημιούργησε αρκετά  προβλήματα στο ΜΑΖ. Πολλοί ακτιβιστές που έδρασαν υπο το ονομα του ALF συγκρότησαν άλλες «παράπλευρες» ομάδες και προχώρησαν σε πιο ριψοκίνδυνες ενέργειες που δεν ήταν σύμφωνες με την παράδοση του MAZ (μια απο τις πιο γνωστές είναι η Animal Rights Militia). Οι οργανώσεις αυτές τοποθέτησαν αρκετές βόμβες και εμπρηστικούς μηχανισμούς σε αυτοκίνητα ή ακόμη και σπίτια ερευνητών,  μεγαλοστελεχών πολυεθνικών, ακόμα και στελέχη κυβερνήσεων (δεμα-βόμβα εφτασε ακόμα και στο γραφείο της Μαργκαρετ Θάτσερ). Είναι αδυνάτο να γνωρίζει κανείς ποιές απο αυτές τις ενέργειες έγιναν απο μέλη του Μετώπου που «βγηκαν εκτός γραμμής» και ποιές ήταν  προβοκάτσιες που στοχευαν στην συκοφάντηση του ΜΑΖ. Το μόνο σίγουρο είναι πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που δρουν στο όνομα του ALF διαφώνησαν  με τέτοιες  ενέργειες που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή κάποιων ανθρώπων.

Οι διωκτικές αρχές σε ολες τις χωρες που δρα το Μετωπο εχουν επιδοθεί σε ενα απίστευτο κυνηγι μαγισσών με στόχο να τρομοκρατήσουν κάθε αγωνιστή που τολμά να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων. Απο το 1993 το ΜΑΖ έχει καταχωρηθεί στις λίστες του FBI και του Department of Homeland Security ως μια επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση(!!!!) και οι ποινές που εχουν επιβληθεί σε πολλούς ακτιβιστές θεωρούνται εξοντωτικές. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στις ΗΠΑ, ακόμα και η παρουσία σε ενα εκτροφείο χωρις άδεια θεωρείται πράξη οικοτρομοκρατίας και τιμωρείται με φυλάκιση. Παρά το γεγονός οτι στα 36 χρόνια που δρα το ΜΑΖ έχουν φυλακιστεί αρκετά μέλη του, εχει αποδειχθεί περίτρανα πως οσο κι αν σκληραίνουν τους νόμους τους, οι ακτιβιστές που επιλέγουν την άμεση δράση γίνονται ολο και περισσότεροι  ενω μαζικοποιείται διαρκώς και το  δίκτυο αληλεγγύης για τους συλληφθέντες.  Η κρατική προπαγάνδα περι τρομοκρατίας φαντάζει πραγματικά γελοία αν αναλογιστεί κανείς πως στα 35 χρόνια δράσης του Μετώπου αλλα και όλων των άλλων οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων δεν εχει σκοτωθεί κανείς, αντιθέτως εχουν σωθεί αμέτρητα ζώα απο βέβαιο θάνατο. Φαίνεται πως για τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Αγγλίας καθε πράξη αντίστασης και απελευθέρωσης που αμφισβητεί έμπρακτα τα συμφερόντα των πολυεθνικών θεωρείται τρομοκρατία. Παρα τις διώξεις το ALF σήμερα έχει αναπτύξει δράση σε περισσότερες απο 40 χώρες και εχει πετύχει σπουδαίες νίκες. Κόντρα στις διώξεις και την τρομουστερία,  οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν απο τις γραμμές του ALF για να υπερασπιστούν  τα ζωα και να βάλουν ένα τελος στην βαναυση κακοποίησή τους δηλώνουν ξεκάθαρα «θα συνεχίσουμε τις επιδρομές εως οτου αδειάσουν ολα τα κλουβιά»


Χρήσιμα Links:

No Compromise

Δίκτυο αλληλεγγύης για τους φυλακισμένους ακτιβιστές

Bite Back Magazine

Stop Huntingdon Animal Cruelty


Xtremyst


Short Link : http://wp.me/pPn6Y-HB