Η εικόνα της κατασκήνωσης δεν είναι κι απο τις πιο συνηθισμένες στο κέντρο της πόλης… Υπάρχουν κάποιο άνθρωποι που διάλεξαν ανάμεσα σε άλλους και αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθούν για την καθημερινή τους ομηρία… κατασκηνώνοντας στο Σύνταγμα και καίγοντας συμβολικά τα πτυχία τους.
Όταν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί μπήκαν στα σχολεία ήξερε άραγε κανείς τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι προσλήψεις; Κάθε παραπάνω περιγραφή είναι περιττή…
“Είμαστε ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα σχολεία των παιδιών σας..-> H αποζημίωσή μας είναι 8 ευρώ την ώρα για 12 ώρες την εβδομάδα ως μέγιστο αριθμό ωρών. Το πολύ δηλαδή 380 ευρώ το μήνα. Και την ίδια στιγμή υπογράφουμε συμβάσεις που μας απαγορεύουν να εργαζόμαστε αλλού στην εκπαίδευση..
-> Συνολικά οι 12 ώρες μοιράζονται σε 2,3 ως και 5 σχολεία, κάτι που μας αναγκάζει σε πολλές μετακινήσεις με μεγάλη πίεση χρόνου. Πολλές φορές το μεγαλύτερο άγχος μας είναι το αν θα προλάβουμε μέσα σε 30 λεπτά να είμαστε στην άλλη άκρη της πόλης ή ακόμη και ταξίδια σε διαφορετικά χωριά και νομούς την ίδια μέρα.
-> Οι πληρωμές μας καθυστερούν 4-5 μήνες το λιγότερο.
-> Δουλεύουμε με ολιγόμηνες συμβάσεις. Προσλαμβανόμαστε, σίγουρα όχι στην αρχή της χρονιάς (παρά τα κενά που υπάρχουν) και απολυόμαστε κάθε χρόνο στις 15 Ιουνίου. Τους υπόλοιπους μήνες εντασσόμαστε στο ταμείο ανεργίας, χωρίς όμως οι περισσότεροι να μπορούμε να πάρουμε επίδομα ανεργίας, γιατί ως τότε δεν καταφέρνουμε να συγκεντρώσουμε τα απαιτούμενα ένσημα…
-> Έχουμε υποχρεώσεις, αλλά όχι και δικαιώματα. Και αν καμιά φορά τολμάμε να διαμαρτυρηθούμε, η απάντηση είναι πάντα κυνική: «Εσείς το διαλέξατε». Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια οικονομική και ψυχολογική τρομοκρατία.
-> Είμαστε η ζωντανή απόδειξη της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου, τα φτηνά εργατικά χέρια που το βοηθούν να συντηρηθεί όπως – όπως, η προσωποποίηση της ελαστικής εργασίας που πλήττει πλέον και τη δημόσια εκπαίδευση. “
Από κυβέρνηση σε κυβέρνηση κι απο Υπουργό Παιδείας σε Υπουργό Παιδείας η επανάληψη των φράσεων “σύγχρονο σχολείο”, “μεταρύθμιση”, “νέο σχολείο”, “με κέντρο τον μαθητή”, “αξιολόγηση” και άλλα πολυακουσμένα όμορφα λογάκια ακούγονται χωρίς καμία ντροπή. Λες και το σχολείο και το πανεπιστήμιο δεν γίνεται από ανθρώπους για ανθρώπους, με πολιτική και στόχευση, λες και βρίσκεται σε μια γυάλα απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο και μπορεί κάποιος να παρέμβει μαγικά και να το αναμορφώσει, άχρωμα, άοσμα και χωρίς ιδεολογία. Τις κατευθύνσεις οποιονδήποτε μεταρυθμίσεων δεν εξήγησαν ποτέ όλοι οι πολιτικοί που περάσαν από το Υπουργείο Παιδείας και που συχνά βρίσκαν απέναντί τους μαχητικά κινήματα.
Τι είναι αυτό που κάνει τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς να κατασκηνώνουν στον δρόμο;
Είναι το γεγονός ότι είναι φυγόπονοι ή αρέσκονται σε στείρες αρνήσεις όπως συχνά κατηγορούνται όλοι όσοι διεκδικούν; Είχαν ξαφνικά τη διάθεση να βρεθούν με τς σκηνές τους στην Πλατεία Συντάγματος για τουρισμό; Η καθημερινότητά τους είναι τόσο βολεμενη και βαρετή που με κάθε ευκαιρία αρχίζουν τις κινητοποιήσεις; Πως είναι άραγε να ζεις από σχολείο σε σχολείο και από ώρα σε ώρα μετρώντας τα μόρια και την προϋπηρεσία, βλέποντας μαθητές που δεν έχει καν τον χρόνο να γνωρίσεις, μην μπορώντας να ζήσεις αξιοπρεπώς από το επάγγελμά που διάλεξες και κάνοντας συχνά δύο δουλειές;
Η απάντηση φαίνεται προφανής, αλλά παρόλα αυτά δεν ακούγεται ποτέ από επίσημα χείλη ή από ΜΜΕ. Στην εκσυγχρονισμένη και προσφάτως ανομολόγητα χρεοκοπημένη Ελλάδα η εργασία έχει γίνει η ελαστικότερη έννοια και ο εργαζόμενος το πιο ευέλικτο πειραματόζωο. Μία μικρή αναδρομή στην ιστορία ίσως να έφερνε πιο κοντά έννοιες όπως παιδεία και πολιτισμός… Οι χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης, στην οποία και υπερήφανα ανήκουμε, μετά τον Διαφωτισμό και κυρίως τη Βιομηχανική Επανάσταση εισήγαγαν σιγά σιγά την εκπαίδευση στον δημόσιο βίο, καταπολεμώντας τον αναλφαβιτισμό και μετατρέπονατς την μόρφωση από προνόμιο των λίγων και πάντα ευγενών σε δικαίωμα του ανθρώπου, που βέβαια πήγαζε από την ανάγκη για το ίδιο το σύστημα, που συνεχώς αναπτυσσόμενο χρειαζόταν έναν εργαζόμενο-πολίτη με περισσότερες γνώσεις και προσόντα καί βέβαια εναν καταναλωτή με ακριβότερο γούστο… Η εκπαιδευτική διαδικασία απλώθηκε στις αμόρφωτες μάζες που άρχισαν να συρρέουν στα αστικά κέντρα , η αλυσίδα-κύκλος ξεκινούσε από τον πολλαπλασιασμό των μαθητών και οδηγούσε στον πολλαπλασιασμό των εκπαιδευτικών, των σχολείων, των πανεπιστημίων, των επιστημόνων κοκ. Απλοϊκό σχεδιάγραμμα… που μας φέρνει στο σήμερα….
Όταν οι ανάγκες της αγοράς αλλάζουν, αλλάζει και η μορφή του σχολείου…
Το «νέο σχολείο» της αγοράς δεν μπορεί παρά να είναι φτηνό, ευέλικτο, πειθαρχημένο και ιδιωτικοποιημένο. Μέσα απο αυτό η γνώση που παράγεται και μεταδίδεται δεν μπορεί παρά να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του συστήματος για την παραγωγή ατόμων με αποσπασματική εκπαίδευση ώστε να εφαρμόσουν στο νέο μοντέλο εργαζόμενου, τον εύελικτο-απασχολήσιμο-διαρκώς επανακαταρτιζόμενο, κοινώς αναλώσιμο και φτηνό εργαζόμενο του παρόντος και μέλλοντος. Παράλληλα όμως με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να μεταλαχθούν και οι μεταδίδοντες την γνώση σε αυτό το νέο μοντέλο σχολείου. Το «νέο σχολείο» της αγοράς απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δε θα έχει καμία σταθερότητα, χειραγωγημένο κι υποταγμένο στις άνωθεν εντολές, με χαρακτηριστικά management, ώστε να προωθείται το σχολείο “επιχείρηση”. Μέσα σε αυτά χωράει και η φαεινή λέξη “αξιολόγηση” που πετάει από κυβερνητικά σε δημοσιογραφικά στόματα χωρίς όμως ποτέ κανείς να αναφέρει απο ποιόν θα γίνεται και για ποιόν… Αν ο στόχος της αξιολόγησης είναι να εφαρμόζεται μια εκπαιδευτική διαδικασία που δημιουργεί τους νέους εργαζόμενους – ανταγωνιστικα ρομπότ από εκπαιδευτικούς υπηρέτες, στο φτηνότερο για το κράτος σχολείο τότε ποιός ακριβώς χρειάζεται μια τέτοια αξιολόγηση; Και τι θέση θα έχουν σε αυτό το σχολείο οι άνθρωποι που θα προβάλλουν διαφορετικά οράματα; Λέξεις όπως δικαιώματα και διεκδικήσεις, συλλογικότητα και συνεργασία, σταθερή εργασία, ανθρώπινη ζωή, δημόσια και δωρεάν παιδέια για όλους, σφαιρική γνώση, πολυπολιτισμικότητα, φαντασία, αυθορμητισμός και εφευρετικότητα δεν χωράνε στο νέο σχολείο.
Η αρχή είχε ήδη γίνει με τον θεσμό των ωρομίσθίων. Είναι αυτοί που συμπληρώνουν με τον χρόνο και τον κόπο τους τα ωράρια του νέου ολοήμερου σχολείου.
Σε έναν κόσμο που ο θεός του κέρδους διαφεντεύει την παντοδύναμη αγορά, για ποιά ακριβώς εκπαίδευση μιλάμε; Στέκεται άραγε κάπου η λέξη παιδεία; Και τι εκπαιδευτικούς θέλουμε; Από πότε η ζωή ενός ανθρώπου θεωρείται λογικό να βρίσκεται συνεχώς σε ομηρία; Εφόσον ζούμε σε ένα σύστημα που η επιβίωση εξαρτάται από την πώληση – ανταλλαγή χρόνου και εργασίας με μέσα διαβίωσης δεν είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός να μπορεί να τα κατακτήσει; Ποιός είναι αυτός που αποφασίζει ότι υποχρεούσαι να εργάζεσαι με τόσο χυδαίους όρους, χωρίς να σου εξασφαλίζει η εργασία σου την ζωή, και ταυτόχρονα υποχρεούσαι να αναπαράγεις μέσα στην εκπαίδευση χωρίς αντίρρηση το μοντέλο του ατομικού μονόδρομου και του αχαλίνωτου ανταγωνισμού, ενώ η κάθε διαμαρτυρία ρίχνεται στον Καιάδα της καθημερινής τηλεοπτικής πλύσης εγκεφάλου; Αν ένας προς έναν όλοι οι εργασιακοί χώροι υποκύψουν σε αυτούς τους απάνθρωπους νόμους τότε πραγματικά τι θα έχει απομείνει να διδαχθούν τα παιδιά;
Το μάθημα αρχίζει από Α
Αξιοπρέπεια, Αλληλεγγύη, Απεργία
… και πρόσφατα φτάνει στην Κατασκήνωση
Διαβάστε:
Συντονιστικό Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ: το Πανελλαδικό Ψήφισμα
Δείτε:
Τα Πέτρινα Χρόνια της Εκπαίδευσης
Οι επαναστάτες της Οαχάκα (όταν στο Μεξικό μια κατασκήνωση-διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών εξελίχθηκε σε λαϊκή εξέγερση)
Jaquou Utopie
Short Link: http://wp.me/pPn6Y-Eu
Revma
22 Απριλίου, 2010 11:49 πμ
Εμ, δεν έχουν αφήσει παραλία για παραλία να μην σε κυνηγάνε!!!
Πέραν της πλάκας πάντως το οικονομικό θα το νιώσουμε στο πετσί μας για πολλά χρόνια ακόμα. Το δυστύχημα είναι πως ο κόσμος αντί να αντιδράσει μου μοιάζει πολύ μουδιασμένος προς το παρόν.
http://revma.wordpress.com
anton555
22 Απριλίου, 2010 12:36 μμ
Δωσε λιγο χρονο…
anle
22 Απριλίου, 2010 1:22 μμ
Ναι γιατι νιωθουν τυψεις. Γιατι δεν καταλαβαινουν οτι ολο το πανηγυρι δεν εχει να κανει με διαφθορά και λαμογιά (που σαφεστατα υπηρξε και ευθυνεται για το οτι εδωσε ευκαιρια σε ΔΝΤ να παρεμβει), αλλα με την απιστευτη μορφη που εχει παρει ο καπιταλισμος. Αλλωστε τα παλικαρια του ΔΝΤ δε μιλανε για καταπολεμηση διαφθοραςς αλλ για αυξηση «ανταγωνιστικότητας» (Κοψε μισθό δλδ).
Ωστοσο νομίζω οτι για να μαζευτει λαος πρεπει να σταματησει και αυτη η ακραια ρητορικη περι Χουντας ΓΑΠ κλπ. Οτι λαθη και να εκανε ακομα και αν πεσει και ανεβει η Παπαρηγα, Αλαβανος η κανεις τα πραγματα δεν αλλάζουν. Το θέμα ειναι να επικεντρωθουμε στη διατήρηση των δικαιωματων μας και οχι στη εξαλειψη τους, στο οτι ανεξαρτητα ποιος ειναι πανω κατω δεξια και αριστερα καποια πραγματα ειναι αδιαπραγματευτα. Ετσι πιστεύω οτι θα πεισθει πιο πολυς κοσμος στους δρομους απο το να ακουει για Χουντες, ενω γνωριζει οτι ως ενα βαθμο οι δικες τους(εκλεγμεεσ ειναι ολες οι κυβερνήσεις και η διαφθορα ειναι πανελλαδικο φαινομενο) επιλογες επετρεψαν στα λαμογια να ερθουν. Γιατι αν ειμασταν εμεις οκ ισως να μην μπουκαραν ετσι ευκολα στη ζωη μας.
olomavri nuxterida, pio mavri de ginetai
22 Απριλίου, 2010 3:59 μμ
ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΥΝΤΑ.
οσες φορες και να ακουστει, λιγο θα ειναι.
καλα τα λεει η νεφελη και ολοι οι αλλοι, εχουμε κανονικη, κανονικοτατη και χειροτερη -για συγκεκριμενους λογους- ακομα απο εκεινη του 73, ΧΟΥΝΤΑ!
απο τοτε που βγηκε αυτη η εγκληματικη κυβερνηση που, ναι, την «ψηφισε» ενα ποσοστο λοβοτομημενων ηλιθιων, ζουμε τη χειροτερη καταστολη.
απο την τελευταια πορεια του πολυτεχνειου και μετα, αθρωες συλληψεις, φακελωματα και προσαγωγες στο σωρο, αστυνομοκρατια παντου, εγκληματα του μισοτρελου ΦΑΣΙΣΤΑ υπουργου στην πορεια στις 6 δεκεμβρη (και 800 προσαγωγες, για να μην ξεχνιομαστε -τους τα ελεγα στο γερμανικο indymedia και ειχανε φριξει), ακραια καθεστωτικη προπαγανδα απο τα ΜΜΕ, δολοφονιες πισωπλατες πολιτων (τι εγινε, ξεχασαμε κιολας τον φουντα και τον τοντι;), στοχοποιησεις ολοκληρων πολιτικων χωρων (τι εγινε το δεκεμβρη στο κερατσινι), βασανισμοι στα τμηματα, κυνηγι μαγισσων, καταφωρες παραβιασεις ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ λεπτο με το λεπτο! αυτα τα πραγματα ΔΕΝ εχουν ξαναγινει ποτε στο βαθμο αυτο και με τον τροπο αυτο- απ οσο μπορω να θυμηθω.
ΧΟΥΝΤΑ!
παρακολουθουνται συνεχως τα παντα: τα τηλεφωνα, mail, sms, τα παντα. αποδεδειγμενα παρακολουθουμαστε ολοι. ποια δημοκρατια.!
οσοι αντιστεκομαστε ακομα στην αλλοτριωση και την αποβλακωση, ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ, ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ, ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ.
ΠΝΙΓΟΜΑΣΤΕ.
περπατας στο δρομο, βλεπεις τον μπατσο στη γωνια και νιωθεις τρομο. τρομο και μισος. οσοι τουλαχιστον ακομα μεσα μας δεν εχουμε πεθανει.
ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ και δεν εννοω μονο την βρωμοελλαδα.
αλλα και απο την αλλη αποψη, αυτη της αστικης δημοκρατιας, ισχυει απολυτα αυτο που λεει και ξαναλεει η νεφελη: αυτη η κυβερνηση ειπε ψεμματα, για να ψηφιστει. ακομα και οι ανεγκεφαλοι αναισθητοι μικροαστοι ΔΕΝ την ψηφισαν, για να κανει αυτα που κανει τωρα. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ και πρεπει να φυγει οσο γινεται πιο γρηγορα.
και οχι ΔΕΝ ειναι ολες οι πολιτικες ομαδες/ιδεολογιες το ιδιο, οπως τσουβαλιαζει η αποπανω, ουτε ηρθε το τελος της ιστοριας.
οποιος πιστευει οτι το προβλημα ειναι καθαρα και μονο οικονομικο και δεν υπαρχει αυτη τη στιγμη στην καταραμενη αυτη χωρα και σοβαρο προβλημα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και καταπατησης ανθρωπινων δικαιωματων, ειτε δεν ξερει, ειτε δε ΝΙΩΘΕΙ. ειτε ειναι ηλιθιος ειτε τα λεει εκ του πονηρου.
(anle, to exw pei kai se allous texnokrates pou einai stin kosmara tous, to lew kai se sena: purus mathematicus, purus asinus. η απολυτη εξειδικευση στη γνωση και την αντιληψη ειναι κακο πραγμα)
anle
22 Απριλίου, 2010 4:18 μμ
(purus mathematicus, purus asinus. η απολυτη εξειδικευση στη γνωση και την αντιληψη ειναι κακο πραγμα)
Συμφωνω απολυτα.
Αυτο που λεω ομως φλεντερμοησχεν ειναι οτι το ΓΑΠ των ψηφισε ενα 40 %, ενα αλλο 30% ΤΟ αντουαν, ενα 7 την κοντη ενα 5 τον φασιστα και ενα 4 τον αλεξης (πανω κατω). Το πρωτο 70% τα εχει κανει σκατα εδω και χρονια τον φασιστα δεν το συζητω και οι αλλοι δυο προσωπικα και να εβγαιναν τωρα δε θα καταφερναν και πολλα.
Επισης την σκατοσυμπεριφορα των μπατσων μου επιτρεπεις να τη θυμαμαι εδω και 15 χρονια ιδια, τουλαχιστον τωρα με το ιντερνετ βγαινει και καμια μαλακια τους στη φορα. Η μηπως νομιζει οτι η κωλοσυμπεριφορα τους ειναι χαρακτηριστικο των τελευταιων χρονων. Εχει μαζευτει η Σαρα και η μαρα εκει και δυσκολα αλλαζει.
Ακομα και αν διαφωνω το να βαζεις το 70% σε ενα τσουβαλι αποκαλλωντας τους λοβοτομημενους μικροαστους και ηλίθιους
α) ειναι αλλαζονικο, δλδ τι ολοι εδω ανηκουμε στους εξυπνους και οι αλλο ιειναι στοκοι;
β) θα σε οδηγησει να βγεις με το ποσοστο αυτων που δε θεωρεις ηλιθιους. Το οποιο θα ειναι πολυ μικροτερο απο αυτό που χρειαζεσαι για να αντιδράσεις.
Γιατι αν βγουν 10000 ατομα στους δρομους, οτι και να κανουν θα τους κλασουμε μια μαντρα αρχιδια (με το μπαρδον) Μιλαμε θελει εκτομμυρια στους δρομους για να γινει αντιδραση σωστη.
Δεν εχει να κανει η ιστορια ουτε με τον Χρυσοχοχο ουτε με τον μπατσο της γειτονιας σου. Ειναι πολυ μεγαλυτερο και πολυ χειροτερο αυτο που συμβαινει
loophole
22 Απριλίου, 2010 7:05 μμ
anle τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν πάντα. Δεν ξέρω αν είναι όπως στη χούντα, καλύτερα ή χειρότερα, πάντως το ότι έχουμε περάσει σε ένα καθεστώς αστυνομοκρατίας με την ανοχή (αν όχι την υποστήριξη) της πλειοψηφίας είναι γεγονός, το καταλαβαίνεις στην καθημερινότητά σου, το νιώθεις στο πετσί σου. Πολύς κόσμος πνίγεται πλέον, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς να κινδυνεύει, στην καλύτερη περίπτωση, να βγάλει τη νύχτα στο κρατητήριο. Το κέντρο είναι υπό κατοχή, στα προάστεια η κάθε πλατεία σχεδόν έχει και τον ασφαλίτη της. Δεν είναι η πλήρης εικόνα αυτή, ένα στοιχείο είναι και δεν αγνοώ σε καμία περίπτωση τις μαλακίες και τις ανεπάρκειες, θεωρητικές και πρακτικές του «κινήματος» ή τέλοσπάντων αυτού που θεωρείται «προοδευτικός» χώρος από την κοινοβουλευτική αριστερά μέχρι ας πούμε τους αναρχικούς. Καμία ανεπάρκεια όμως ή ακόμα και καμία «πρόκληση» δεν μπορεί να δικαιολογεί ανοχή στην κατάλυση βασικών αστικών ελευθεριών από το ίδιο το αστικό κράτος.
Νομίζω πως ο κόσμος θα ριζοσπαστικοποιηθεί νομοτελειακά, θα αντιδράσει, θα εξεγερθεί διότι η περίοδος που έρχεται είναι πάρα πολύ δύσκολη κυρίως για τα μικροαστικά και μεσοαστικά στρώματα. Δεν το έχουν αντιληφθεί πλήρως ακόμα, τώρα αρχίζουν σιγά σιγά να το βιώνουν. Το θέμα κατά τη γνώμη μου είναι προς τα πού θα κλίνει αυτή η ριζοσπαστικοποίηση, γιατί δυστυχώς η μία πιθανότητα είναι αυτή της συντηρητικής κατεύθυνσης.
Αυτό είναι το στοίχημα. Για τα κόμματα, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις, τις συλλογικότητες, για όλους μας. Κι εκεί ας πούμε διαφωνώ ως ένα βαθμό και με τη νυχτερίδα, όσο κι αν συμμερίζομαι τον πόνο και την ασφυξία που νιώθει, παρόλο που σέβομαι το πάθος και την αγωνιστικότητά της. Απλά νομίζω πως αν πας σε κάποιον (που μπορεί να τον θεωρείς και ηλίθιο ή παραπλανημένο), τον πιάσεις απ’ το λαιμό και ουρλιάξεις στ’ αυτιά του: ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ!!! ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ???, το μεγαλύτερο δίκιο του κόσμου να έχεις αποκλείεται να σ’ ακούσει και αποκλείεται να έρθει να αγωνιστεί μαζί σου.
anle
22 Απριλίου, 2010 7:20 μμ
Ισως να εχεις δικιο, εχω φυγει και τρια χρόνια. Απλα θυμαμαι και τη δεκαετια του 90 που κατεβαινα εγω σχεδον καθε μερα εξαρχεια, τοτε που η πλατεια ηταν φισκα καυε βραδυ απο κοσμο (τωρα δεν ξερω πως ειναι, πιο πολυ καημενα πρεζακια βλεπω μονο, αλλα το βλεπω 2 φορες το χρονο) θυμαμαι καθε τρεις και λιγο να κανουν ντου. θυμαμαι να αραυοθν γωνια που ηταν το Εξαρχης και να περιμενουν ποιος θα περασει και δε θα εχει ταυτοτητα να τον δεσουν και τα μπατσικα να ερχοντα σαν ταξι.. Πιτσιρικια να τραβοπαλιουνται και μπατσουληδες να βγαυζουν τον τσαμπουκα και να τα τρομοκρατουν.
Οσο για το που θα παει το πραγμα ευελπιστω τα αντανακλαστικα μας να μας πανε αριστερα. Η Ουγγαρια ειναι ενα πολυ δυσαρεστο παραδειγμα αλλα ας μη ξεχναμε οτι η αριστερα για της χωρες της ανατολικη ευρωπης (εδω να σημειωσω οτι οταν μιλαω για ανατολικη ευρωπη οι αλλοι γελανε γιατι γεωγραφικα ειμαστε τοσο ανατολη που δεν περνει!!) ειναι και κατ οχι τοσο ευχαριστο.
Ιδωμεν 🙂
koula
22 Απριλίου, 2010 8:06 μμ
για τη χειροτερευση.. συμφωνω και εγω.. την εχω δει ακομα και που δεν ειμαι .. στο «χειροτερο σημειο τη χειροτερη στιγμη»(ακομα..)
λοιπον, εγω δεν ειμαι «τακτική» στα Εξαρχεια.. αλλά περναω καθημερινα τον τελευταιο καιρο από Ακαδημίας.. (ολες οι αφετηριες εκει ειναι)..
ε, λοιπον αγχωθηκα οταν ειδα στα διαδοχικα στενα μετα την Κανιγγος (θεμιστοκλεους, μπενακη κλπ)
στις γωνιες ΜΑΤ..
οχι απλα να αραζουν ολοι μαζι.. ως «συνηθως»..
αλλα να στεκονται με τις ασπιδες και φατσα προς την πλ.Εξαρχειων
σε ετοιμοτητα!
και λεω.. κατι θα εγινε..
κοιταζω μεσα στο στενο..
τιποτα! απολυτη ησυχια.. κοσμος πηγαινοερχοταν ηρεμα..
και οι κυριοι στις 4 γωνιες Ακαδημιας+Θεμιστοκλεους (αλλα και στα 2 επομενα στενα).. με φατσα προς την πλατεια σε ετοιμοτητα..
λεω.. ετυχε.. κατι θα ηταν πιο πριν.. και απλα παραμενουν στις θεσεις τους..
ελα που γινεται καθε μερα..
εχω περασει μεσημερι.. και ειναι εκει (και Κυριακη!)
εχω περασει απογευμα.. παρομοιως..
καλα, το βραδυ ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι ειναι εκει!!!
και οσες φορες κινηθηκα «αριστερα της Ακαδημιας».. δεν παρατηρησα τιποτα περιεργο ουτε στην πλατεια ουτε στα στενα..
αυτο που συνειδητοποιησα μετα απο μερικες φορες.. ειναι οτι παραμενουν σε αυτη τη θεση.. με αυτην την «κατευθυνση» με όλη την εξάρτυση.. και κοιτανε συνεχως προς την πλατεια.. λες και ειναι πορτιερηδες (και με μια κλουβα πιο διπλα για ενισχυσεις)..
ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ να εχει συμβει κατι.. !!!
αυτο.. δε γινοταν παλια! σε τετοιο βαθμο τουλαχιστον..
και αυτο ειναι ψυχολογική πίεση κατα τη γνωμη μου..
και εχει σκοπο τον φοβο του πολιτη οτι «κατι τρεχει» και ειναι απαραιτητοι οι κυριοι στις γωνιες..
αφου το καταφεραν να το νιώσω εγώ.. φανταζομαι πόσο θα αγχωθηκαν καποιοι αλλοι.. που παρακολουθουν και τιβι.. και θα εκαναν συνειρμους άλλους..
αλλο χαρακτηριστικο της εποχης ειναι που οι φατσες των αστυνομικων.. ειναι ολο και νεαροτερες!!!
δε μπορω να το χωνεψω αυτο!
δεν εχω γερασει τοσο..
αλλα τοσο νεαρες φατσες.. (καποιες ξεκαθαρα αγχωμενες-φοβισμενες..) δεν εχω ξαναδει..
κυριολεκτικα πρεπει να τους εβγαλαν στον δρομο με το που τελειωσαν την εκπαιδευση (δε μιλαμε .. στους 5 ο ενας να ειναι πιτσιρικας.. μιλαμε στους 5 οι 4,5 να ειναι πιτσιρικαδες)
και το θεμα ειναι.. πώς θα αντιμετωπιστει ψυχραιμα μια κατασταση.. με τοσους άπειρους (και άπειρους στον αριθμό τείνει να γίνει η κατάσταση)
ανθρώπους που οπλοφορούν..?
and last.. but not.. least..
οι νεες «παρεουλες» των 3-4 μηχανων με 2 επιβατες η καθεμια (αυτο μου φαινεται απιστευτα αστειο ρε παιδια.. δυο-δυο ..με τα κρανη..)
.. που κανουν βολτες κινουμενοι με ταχυτητα.. «παλι σαν κατι να τρεχουν να προλαβουν»…
ή μπορει απλα να πρεπει να καλυψουν χιλιομετρα.. δεν ξερω (ποσα φραγκα θα πληρωσουμε για βενζινη..)
Η΄ … αραγμενοι σε εμφανη σημεια!
συνηθως.. πλατειες (πανω στην πλατεια οι μηχανες..)
σε κανα σταυροδρομι..
κλπ..
για να γινεται ΑΜΕΣΑ αντιληπτη η παρουσια τους.. ακομα και τις ωρες που δεν ειναι απαραιτητη.. και απαραιτητοι..
ΥΓ καποιοι κυριοι-ες στο λεωφορειο σημερα, μολις ειδαν τους αστυνομικους που στεκοντουσαν στη γωνια-μηχανες αραγμενες.. δεν ειπαν «κοιτα που χαζογελανε» (γιατι ηταν χαλαροι.. μαλλον διαλειμα κανανε..)
αλλα συζητουσαν.. οτι αφου ειναι εκει.. κατι θα εγινε.. καμια φασαρια.. και πεταχτηκε μια αλλη κυρια και ειπε.. «ναι!ναι! εχουν πορειες σημερα!»
ΤΑΚΗΣ ΣΚΟΥΡΚΟΣ
23 Απριλίου, 2010 12:10 πμ
Συμφωνω απολυτα μαζι σου,τα ειπες ολα!
Ομως να συμπληρωσω οτι,μην περιμενετε
μαζικες αντιδρασεις,η ελληνικη κοινωνια
ειναι διαβρωμενη ψυχικα κ «ηθικα»,
(οπως ηταν παντα)δεν περιμενει απο κανεναν τιποτα,βολευεται με ολους,
ζει με ψευδαισθησεις ,αλλα δεν πιστευει
στο ανεφικτο ειναι οπαδος του εφικτου,
αλλα κ των 2 Χ(χριστιανισμου,χρυσοχοιδισμου)!
Γι’αυτο πιστευω οτι η κοινωνια θα φασιστικοποιηθει κ δεν θα ριζοσπαστικοποιηθει.
loophole
23 Απριλίου, 2010 12:56 πμ
«δεν περιμενει απο κανεναν τιποτα,βολευεται με ολους»
Τάκη δεν έχεις άδικο αλλά δεν ξέρω τι θα γίνει όταν θα πάψει να βολεύεται, όταν δεν θα υπάρχει η δυνατότητα πλέον να βολευτεί. Κι αυτό το όταν έτσι όπως είναι τα πράγματα μου φαίνεται πολύ κοντινό.
Αν πάντως η ελληνική κοινωνία φασιστικοποιηθεί, όπως πιστεύεις, αυτό θα συμβεί για πρώτη φορά στην ιστορία, με εξαίρεση κάποιες αναιμικές για τα διεθνή δεδομένα -αν και επώδυνες- προσπάθειες του Μεταξά. Φασιστική παράδοση στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι βέβαια που δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
ΤΑΚΗΣ ΣΚΟΥΡΚΟΣ
23 Απριλίου, 2010 1:35 πμ
Στον ορο φασιστικοποιηση δε δινω
καθαρα ιδεολογικο χαρακτηρα,
αλλα τον τροπο αντιδρασης της κοινωνιας ,αν ποτε αυτη εκδηλωθει,
και τις μορφες που θ’αποκτησει.
olomavri nuxterida, pio mavri de ginetai
23 Απριλίου, 2010 1:28 πμ
loophole, τακηςσκουρκος,
κατα βαση συμφωνουμε σε ολα (παρα τις μικροδιαφορουλες κυριως στο…υφος!)
απλα αυτο που λεει απο πανω οτι «η ελληνικη κοινωνια
ειναι διαβρωμενη ψυχικα κ “ηθικα”, και οτι «ζει με ψευδαισθησεις ,αλλα δεν πιστευει
στο ανεφικτο ειναι οπαδος του εφικτου»
ειναι απο τα πιο ΣΟΦΑ και αληθινα πραγματα που εχω ακουσει ποτε.
απαισιοδοξο επισης, αλλα τραγικα και απροσμετρητα αληθινο 😦
anton555
22 Απριλίου, 2010 2:00 μμ
Ο κοσμος νομιζει οτι κι αυην τη τη φορα θα την γλιτωσει,θα την κουτσοβολεψει,οτι ολα αυτα θα συμβουν στη διπλα γειτονια.Η αμηχανια ειναι απολυτως αναμενομενη.Ειναι λιγο δυσκολο, απο την απολυτη αποχη απο την πολιτικη σκεψη,να περασει ο κοσμος στη μαζικη αντιδραση.Αυτη θα υπαρξει οταν:
α) Το στομαχι ακουστει πιο δυνατα απο το Mega
β) Συμβει καποιο τυχαιο και απροβλεπτο φιτιλι
γ) Υπαρξει συνειδητοποιηση της καταστασης και απεγκλωβισμος απο τον mainstream τυποποιημενο τροπο..
δ)Δωσει καποιος την εμπνευση
Νομιζω οτι τα 20 χρονια πλαδαρης αντιμετωπισης των πραγματων και το γεγονος οτι το πνευματικο κεφαλαιο του τοπου εκδιωχτηκε κακην κακως απο τη χωρα,συγκλινουν στο γεγονος οτι η μαζικη συμμετοχη στην αντιδραση θα γινει οταν το ζωναρι δε θα χει αλλες τρυπες…Ηδη τα ΜΜΕ προσπαθουν ,με νυχια και με δοντια,να μην αφησουν στην επικαιροτητα κανενα τυχαιο και απροβλεπτο γεγονος και να εμποδισουν με καθε τροπο τη συνεννοηση μεταξυ των ανθρωπων.