Το Πάντα και το Ποτέ ενάντια στις Μερικές Φορές…

Posted on 25 Μαρτίου, 2010 2:42 μμ από

6


Μια σχετικά ελέυθερη απόδοση του παραμυθιού  Siempre y Nunca contra a veces!! από τη σελίδα  CUENTOS REBELDES!! CUENTOS ZAPATISTAS!!

Τα παιδιά ζωγραφίζουνΜία φορά κι έναν καιρό ήταν δύο φορές. Τη μία τη λέγανε Mία Φορά και την άλλη τη λέγανε Άλλη Φορά. Η Μία και η Άλλη Φορά ήταν η οικογένεια Μερικές Φορές, που ζούσε και είχε και καμια φορά φαγητό στο τραπέζι. Οι μεγάλοι αυτοκράτορες, που τότε κυριαρχούσαν στον κόσμο, ήταν το Πάντα και το Ποτέ που, όπως ήταν αναμενόμενο, μισούσαν μέχρι θανάτου την οικογένεια Μερικές Φορές. Ούτε το Πάντα, αλλά ούτε και το Ποτέ μπορούσαν να ανεχτούν την ύπαρξη των Μερικές Φορές.

Το Πάντα δεν μπορούσε να επιτρέψει στη Μια Φορά να ζεί στο βασίλειό του, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι το Πάντα δεν θα ήταν πια βασιλιάς, γιατί όταν υπάρχει η μια φορά τότε δεν μπορεί να υπάρχει και το για πάντα.

Αλλά και το Ποτέ, επίσης, δεν μπορούσε να επιτρέψει στην Άλλη Φορά να ξαναεμφανιστεί στο βασίλειό του, γιατί το ποτέ δεν μπορεί να συνυπάρξει με καμία φορά, πολύ δε περισσότερο αν αυτή η φορά είναι μια άλλη φορά.

Έτσι η Μία και η Άλλη Φορά περνούσαν το καιρό τους ενοχλώντας  κι εκνευρίζοντας αρκετές φορές το Πάντα και το Ποτέ. Μέχρι που κάποτε το Πάντα τις άφησε στην ησυχία τους για πάντα και το Ποτέ δεν τις ξαναενόχλησε ποτέ. Και απο τότε η Μία και η Άλλη Φορά περνάνε τον καιρό τους με παιχνίδια, ξανά και ξανά.»Τι βλέπεις να φορώ;» ρωτάει η Μία Φορά  και η Άλλη Φορά απαντάει «Αφού δεν βλέπεις τι φοράς;»

Κι έτσι ζούνε ευτυχισμένες τις πιό πολλές φορές! Και πάντα είναι η Μία και η Άλλη Φορά και ποτέ δεν διάλεξαν να γίνουν οι Μερικές Φορές.

Ηθικό δίδαγμα 1 : Καμιά φορά είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις ανάμεσα στη μία και στην άλλη φορά.

Ηθικό δίδαγμα 2 : Ποτέ δεν χρειάζεται να λες Πάντα (εντάξει… ίσως καμια φορά)

Ηθικό δίδαγμα 3 : Τα «Πάντα» και τα «Ποτέ» τα επιβάλλουν αυτοί «από τα πάνω», αλλά από τα κάτω εμφανίζονται «οι ενοχλητικές»  Μία Φορά και Άλλη Φορά, που καμια φορά είναι ένας τρόπος για να ονομάζεις τους «διαφορετικούς» ή ακόμα και τους «εξεγερμένους».

Ηθικό Δίδαγμα 4 : Ποτέ δεν θα ξαναγράψω τέτοια ιστορία, κι εγώ πάντα τηρώ αυτό που λέω (εντάξει… καμια φορά όχι)

Για τη μετάφραση Jaquou Utopie

Shortlink : http://wp.me/pPn6Y-nf