Το ΔΝΤ δείχνει…Βρετανία και Ιαπωνία

Posted on 3 Μαρτίου, 2010 9:23 μμ από

12


Λιμοί και καταποντισμοί. Χρεωκοπίες . Η χώρα σε πόλεμο. Όλοι στα καταφύγια.  Θα έρθει το ΔΝΤ!

Παναγιά μου…. Τρέξτε στους λόφους!

Μέσα σε όλη την τρέλα και τον πανικό, απόλυτα δικαιολογημένο για όποιον παρακολουθήσει έστω και μια ώρα ειδήσεις,  διαβάζει στοιχειωδώς εφημερίδες, ή προσπαθεί να ενημερωθεί από το διαδίκτυο, είπα να αναζητήσω μερικές στιγμές δικτυακής ηρεμίας. Μια ήσυχη γωνιά στο διαδίκτυο στην οποία δεν θα φαντάζουν όλα μαύρα και άραχνα και που, τέλος πάντων, ίσως ακούσω και καμιά πιο νηφάλια φωνή… Δύσκολο έργο στις μέρες μας.

Αλλά πού, ήταν το ερώτημα; Υπήρχε η επιλογή απλά να μπω σε γυαλιστερές, τουριστικές ιστοσελίδες, να περιηγηθώ εικονικά ανάμεσα σε πειραγμένους σε Photoshop φοίνικες, να δω τη δύση του ηλίου στην 22 ιντσών οθόνη μου… Ή θα μπορούσα, ακόμα καλύτερα, να κατεβάσω από το internet, το γνωστό διαδικτυακό παιχνίδι «second life»,  και να περάσω την υπόλοιπη κανονική, και εικονική ζωή μου κάπου στην Καλιφόρνια, κάπου που σίγουρα δεν θα μου κόβαν το μισθό μου, και ακόμα και αν το έκαναν δεν θα με ένοιαζε  και ιδιαίτερα… Ωραία θα ήταν. Τελικά όμως δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα από τα δύο.

Τη βρήκα τελικά την ηρεμία που αναζητούσα αλλά εκεί, που σε καμία περίπτωση, δεν περίμενα. Με ηρέμησε…. το ίδιο το ΔΝΤ!!!  Για την ακρίβεια ένας από τους εκφραστές του στην Ελλάδα, το site του capital.gr (http://www.capital.gr/news.asp?id=845589) Διάβασα εκεί με έκπληξη:

«Αν και το ΔΝΤ ενθαρρύνει τις χώρες να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους τους, δεν προτείνει άμεση δράση. «Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστεί αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Ωστόσο είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτούμε πώς να προσαρμόσουμε τη δημοσιονομική πολιτική στο μέλλον», αναφέρει το ΔΝΤ. Και πιο πάνω μαθαίνω ότι η Βρεταννία και η Ιαπωνία αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τα δημοσιοοικονομικά τους. Μα… θα τρελαθούμε τελείως;; Δεν είναι η ελληνική περίπτωση δακτυλοδεικτούμενη;; Δεν πρέπει να τσακιστούμε να περάσουμε τα μέτρα;; Ναι, λέει ο Giorgakis, άλλα πράγματα μου λένε από το ΔΝΤ. Μα τελικά ρε φίλε, ποιος είναι ο μπαμπούλας; Ο ΓΑΠ, ή το ΔΝΤ;

Και όλο αυτό το νταβαντούρι τι είναι;;; Δεν μπορεί αυτά που διάβασα θα ήταν μούφα,  πίστεψα αρχικά, έλα όμως που ανάλογα εξωφρενικά πράγματα διάβασα και στην Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_21/02/2010_391610):

«Πρόσφατα το ΔΝΤ δημοσίευσε τη μαύρη λίστα των χωρών με τα πιο απειλητικά δημόσια οικονομικά. Την πρώτη θέση μοιράζονται… Βρετανία και Ιαπωνία, οι οποίες, πάντα κατά το ΔΝΤ, θα χρειαστεί να εξοικονομήσουν το 13% του ΑΕΠ εντός της προσεχούς δεκαετίας για να σταθεροποιήσουν τις οικονομίες τους. Ακολουθούν, γύρω στο 9%, η Ιρλανδία, η Ισπανία, ναι η Ελλάδα και, ω του θαύματος, οι… Ηνωμένες Πολιτείες! Φυσικά, ουδείς διανοήθηκε να παραπέμψει στην «τεχνογνωσία του ΔΝΤ» την Ιαπωνία, τη Βρετανία ή τις ΗΠΑ.»

Ηρέμησα τελικά; Δεν θα το έλεγα…

Μπερδεύτηκα παραπάνω; Έτσι μου φαίνεται…

Οργίστηκα;  Το μόνο σίγουρο!

Iggy