Οικονομική Κρίση

Παύση πληρωμών. Αναδιάρθρωση. Ολική διαγραφή χρέους. Λογιστικός έλεγχος. Έξοδος ή παραμονή στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ευρωομόλογο…

Δεκάδες προτάσεις του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς που συχνά οδηγούν άλλοτε σε αντιπαράθεση, άλλοτε σε σύνθεση, αλλά και πολύ συχνά σε σύγχυση. Αιτήματα που δεν καταφέρνουν να βρουν διέξοδο επαφής με τη βάση, από τα παραδοσιακά media. Ομάδα «Παραλληλογράφων» δημιουργεί ένα βήμα διαλόγου μεταξύ των τάσεων της Αριστεράς, με επίκεντρο την οικονομική κρίση. Μιλάμε με οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, φορείς των κινημάτων, με σκοπό να συμβάλουμε στην έκφραση των προτάσεων της Αριστεράς στην πιο κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Λεωνίδας Βατικιώτης

Δημοσιογράφος, διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της «Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων-Πανεπιστημιακών» για την έξοδο από το ευρώ

Σταύρος Μαυρουδέας

Αναπλ. Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

9 Responses “Οικονομική Κρίση” →
 1. Η αριστερα δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο προσπάθεια εξευρεσης διεξόδου από την οικονομική κρίση που περναμε γιατί δεν πιστεύει ότι η κρίση είναι οικονομική αλλά συστημική. Θεωρεί ότι φταίει ο καπιταλισμός ως σύστημα και έτσι δεν μπορεί ούτε θέλει να προσφέρει λύση. Θέλει να τον δει να καταστρέφεται. Αρα οτιδήποτε και να έχει να πει ένας αριστερός δεν θα επρεπε να το δεχτούμε ως υποψηφια βοήθεια αλλά ως υπονόμευση αυτης.
  Ο καπιταλισμός θα σωθεί γιατί έχει τη δυνατότητα να τρέφεται από τις αδυναμιες του. Κάτι που οι αριστεροι δεν μπορουν ούτε να δεχτούν ούτε να καταλάβουν. Αφήστε τις αριστερές ιδεολογίες σας εκεί που ανήκουν, στον εικοστό αιώνα δηλαδή, και προσπαθήστε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα. Αλλιώς θα είστε μια ζωή τσάμπα μαγκες. Να απολαμβάνεται τα οφελη μιας ελευθερης οικονομίας και να βγάζετε την ουρά σας απ’εξω όταν υπάρχει προβλημα.

  Απάντηση
  • Ελευθερες αγορες, υποδουλομενοι ανθρωποι…. Heil, heil, heil and kill…….
   Οι αγορες θα αυτορυθμισττους, η οικονομια θα ανακαμψει…..γουπι….
   Τι και αν στο μεσοδηαστημα χιλιαδες ανθρωποι εχουν αυτκτωνησει, δεκαδες χιλιαδες εχουν αποκτησει ψυχολογικα προβληματα, και εκατονταδες χιλιαδες μολις και μετα βιας επιβιωνουν?
   ΧΕΣΤΗΚΑΜΕ!!!!!!!!!
   Μπραβο Δ. …..Ζητω ο καλος καπιταλισμος….
   ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
   Ζητω ο γατος μας….
   ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
   Ζητω ο απελευθερωτης μας….
   ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
   Ζητω η ψυχιατρικη μεταρυθμιση….
   ΖΗΤΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ(εδω σηκωνεσαι και χοροπηδας)

   Κατα τα αλλα….ο καιρος θ αειναι αιθριος και τοπικα θυελωδης……κυριως εν κρανιω…

   Χαμογελατε…

   Απάντηση
  • Κατά την άποψή σας αγαπητέ Δ., δηλαδή, πρέπει να δεχθούμε τη νική του καπιταλιστικού συστήματος, να κλειστούμε σπίτι μας και να ελπίζουμε ότι η λαίλαπα του βάρβαρου «νεοσοσιαλισμού» τύπου ΓΑΠ, Θαπατέρο, Κάμερον κλπ. θα μας πάρει ξώφαλτσα;

   Πάντως συμφωνώ σε όλα όσα λέτε για τον καπιταλισμό και την αριστερά, εκτός από ένα: «οι αριστεροί δεν μπορούν να δεχτούν ούτε να καταλάβουν» . Νομίζω ότι έχετε μείνει πίσω στην ενημέρωσή σας: σχεδόν όλα τα αριστερά κόμματα, εντός και εκτός βουλής, ρεφορμιστικά ή σκληροπυρηνικά, όπως θέλετε πείτε τα, έχουν συνειδητοποιήσει και ξεκαθαρίσει προ πολλού την ευελιξία και αντοχή του καπιταλιστικού συστήματος καθώς και τη δυνατότητά του να απορροφά την αντίδραση και την εξέγερση. Ακόμα και οι χαλαρότεροι «μαρξιστες» το γνωρίζουν αυτό και απορώ πού και πότε είδατε εσεις κατι διαφορετικό.

   Και στο «να απολαμβάνετε τα οφέλη μιας ελεύθερης οικονομίας» τι ακριβώς εννοείτε; Αν δουλεύω δηλαδή για ένα βασικό μισθό σημαίνει ότι «απολαμβάνω» αυτά τα οφέλη; Με τα δικά σας μέτρα και σταθμά θα έπρεπε ένας αληθινός αριστερός να μην τρώει καν φαγητό γιατί το φαγητό παράγεται εντός των όρων του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής εντός εκμεταλλευτικών σχέσεων.

   Αντί να μας θέτετε διλήμματα τύπου το αυγό την κότα έκανε ή το αντιστροφο, γιατί δεν προσπαθείτε να μας πείτε τη δική σας άποψη προς μια λύση, όποια θεωρείτε εσείς, της οικονομικής κρίσης; Κι αν θεωρείτε ότι δεν υπάρχει λύση και ότι όλα είναι μάταια, ότι ο καπιταλισμός ντε φάκτο θα συνεχίζει στον αιώνα τον άπαντα και ότι η αριστερά είναι ένα απολίθωμα του 20ου αιώνα, τότε γιατί βρίσκεστε σε αυτό το μπλογκ και μάλιστα μπαίνετε στον κόπο να σχολιάσετε; (Δεν είναι καθόλου ειρωνική η ερώτηση είναι απολύτως ειλικρινής και ευθεία).

   Απάντηση
 2. Γιαβόλ μάιν κομαντάντ!

  Απάντηση
 3. Οι καλαίσθητές μας εκπομπές, εδώ, στο Ράδιο Αηδία

  Απάντηση
 4. και είναι το προβλημά σου εάν κάποτε καταστραφεί ο καπιταλισμός; καλά να το έλεγε ο μεγαλοεκδότης κ. Πέτρος κωστόπουλος ,που δεν έκρυψε την χαρά του απο την απουσία υποστηρικτών της αριστεράς στο κοινό της εκπομπής του.
  Φαίνεται ότι για σένα είναι ένα όμορφο οικονομικό σύστημα , αγγελικά πλασμένο.
  Δεν ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΤΑΙ τον άνθρωπο , κάνει ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ πλούτου , ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ την φύση, ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΟΛΕΜΟΥΣ.
  Η βασική αρχή του καπιταλισμού είναι μια και μοναδική; ζήσε , κονόμησε και άσε τους υπόλοιπους να πεθάνουν. Όσο είναι παραγωγικοί αξίζουν ένα ξεροκόματο , όσοι δεν παράγουν ας καούν στη πυρά. Ξεχνάν ευκολα μερικοί , σην προσπαθειά τους να υποτιμήσουν την αριστερά και τις ιδέες της, πως ξεκίνησε ο καπταλισμός στην ευρώπη: Ανασφάλιση εργασία 15 ωρών , με άθλιες συνθήκες εργασίας, νόμιμη παιδική εργασία, μεροκάμματα πείνας, απόλυση και καταστολή με το παραμικρό. Και ο αγώνας των εργατών έφερε την καλυτέρευση της ζωής τους. Οχι η ευσπλαχνία του κεφαλαίου . Η αριστερά και οι ιδέες της , αυτή την στιγμή είναι η μοναδική ελπίδα που έχουν οι εργαζόμενοι . Η αριστερά λοιπόν αγαπητέ 5 responses , φυσικά ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να δώσει διέξοδο και λύση στο καπιταλισμό , γιατι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ. Η αριστερα θέλει και πρέπει να δώσει διέξοδο στους εργαζόμενους, στους ανέργους, σε όλους όσους είναι εγλωβισμένοι μέσα σ’αυτό το απάνθρωπο σύστημα εκμετάλευσης των πολλών απο τους λίγους.
  Φυσικά και επιδιώκει την καταστροφή του . ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΘΕΜΙΤΟ . Ο καπιταλισμος καταστρέφει τον πλανήτη και τους φτωχούς κατοίκους του . Εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα απο πείνα και ασθένειες , ενώ την ίδια στιγμή τρις ξοδέυονται για αγορά όπλων με σκοπό την καταστολή και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Παράλληλα η νομεκλατούρα του πλούτου ξοδευει άλλα τόσα για υπερπολυτελή διαβίωση , ανούσια πάρτυ και τρομακτική επιδειξη πλούτου, όταν απαιτούν απο τις κυβερνήσεις των αχυρανθρώπων τους , να κόβουν μισθούς , συντάξεις , υγεία παιδεία. κλπ. Οι αδύναμίες λοιπόν του καπιταλισμού θα οδηγήσουν στην κατάρευση του , δεν τον δυναμώνουν όπως λες.
  Μπορεί όλα αυτά να μην αλλάξουν ποτέ , μπορεί να μην υπάρχουμε για να δούμε έναν καλύτερο κόσμο. Μπορεί ο σοσιαλισμός να είναι μια μεγάλη ουτοπία , μπορεί να είναι κάτι ανεφάρμοστο, μπορεί , μπορεί…. Ενα όμως ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ . Δεν μπορεί ποτέ να παψουμε να αγωνιζόμαστε , για να τα αλλάξουμε , δεν μπορεί ποτέ να σταματήσουμε να ελπίζουμε.Δεν έχει καμιά σημασία που θα καταλήξουμε . Γιατί όπως λέει και ο ποιητής » η Ιθάκη σου έδωσε το ωραίο ταξίδι΄΄

  Απάντηση
 5. Η επανίδρυση της ΕΕ και η εκτύπωση χρήματος λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής
  Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την τυπική έναρξη της παγκόσμιας κρίσης και το κραχ των ενυπόθηκων δανείων στις Ήπα έχει προ πολλού εξελιχθεί σε παγκόσμια κρίση χρέους που απειλεί την ίδια την υπόσταση της ευρωζώνης (και της ΕΕ). Πλέον δεν υπάρχει κανένας καθεστωτικός αναλυτής που να μην κάνει λόγο για συστημική κρίση, να μη θυμάται με τρόμο το 1929 και να αδυνατεί να προβλέψει μια πιθανή έξοδο από το μακρύ κύμα ύφεσης. Την ίδια στιγμή -και σε παράλληλο επίπεδο- η κρίση ενσωματώνει τις πολιτικές αντιμετώπισής της που συνίστανται σε μια βίαιη μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης στη Δύση-και αντίστοιχα του βιοτικού επιπέδου ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων. ανάγνωση του υπολοίπου »

  Απάντηση
 6. Θεωρώ πως αυτό που δεν καταλαβαίνει σήμερα ένας εκφραστής του καπιταλισμού ή πιστός της αιωνιότητας αυτού, είναι την ουσία της μαρξιστικής σκέψης όπου αυτή είναι η εξής:
  » Η ιστορία δεν καθορίζεται από την βούληση αλλά από την ανάγκη »
  Αυτό μπόρεσε να δει ο Μαρξ μέσα από την διαλεκτική σκέψη του στηριζόμενος στην επιστημονική μελέτη της Ύλης και πως αυτή λειτουργεί. Δεν είναι συναισθηματική- φιλανθρωπική η θεωρία του Επιστημονικού Σοσιαλισμού, αν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται ως τέτοια η όποια μορφή αγώνα κάνουν σήμερα τα κόμματα του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Δεν είναι ουτοπία είναι η αναπόφευκτη εξέλιξη του ανθρώπου εάν και εφόσον δεν αντιμετωπίσουμε καμία πυρηνική καταστροφή με όλους αυτούς τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς του κέρδους, των δρόμων της ενέργειας.

  Απάντηση
 7. η ερμηνεια της εξελιξης σε απλα ελληνικα δεν ταυτιζεται με το πισωγυρισμα κυριε Δ. ο καπιταλισμος ειναι ανικανος να τραφει απο τις αδυναμιες του κ το εχει αποδειξει πολλακις στο παρελθον. οταν δει πως εχει εισχωρησει στον επικινδυνο φαυλο κυκλο της καταρρευσης καταφευγει στην απολυτη εκμεταλλευση του εργατικου δυναμικου κ οδηγει τον λαο στην απελπισια εχοντας ως απορροια την εξαρση του φασισμου, κατι που βιωνουμε εκ νεου στην χωρα μας. συνεπως, η λυση που δινεται ειναι οι ιμπεριαλιστικοι πολεμοι κ η εκκινηση του καπιταλιστικου συστηματος απο το μηδεν. κ να γινει παλι αυτο ποιο θα ειναι το ωφελος?? να φτασουμε ξανα στο ιδιο σημειο μετα απο 50 χρονια, καθως ο καπιταλισμος οτι κ να κανει εχει ημερομηνια ληξης. ειναι λοιπον αναποφευκτο να επιδιωκει η αριστερα τοσο την καταστροφη του οσο κ την εξαλειψη του αν ειναι δυνατον ο υπαρκτος σοσιαλισμος να αποκτησει εμβελεια, αρκει να ειναι ουσιαστικη κ να μην εκφυλιστει οπως στο ανατολικο μπλοκ (γιατι αυτο εγινε στην πορεια του χρονου δυστυχως)! μονο με αποφασιστικη αγωνιστικη ταξικη παλη μπορουν να επιτευχθουν καταστασεις, αρκει ο λαος να μη δημαγωγειται με παραπληροφορησεις κ φασιστικες κατευθυνσεις!

  Απάντηση

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: